Stavanger Aftenblad

Slik har SUS endret driften for å håndtere pandemien

- Pernille.fillipa.pettersen@ aftenblade­t.no

STAVANGER: Etter at den første pasienten med bekreftet covid-19-smitte ble innlagt ved SUS 11. mars, har sykehuset iverksatt en rekke endringer for å håndtere koronasitu­asjonen.

Pernille Filippa Pettersen

Det innebaerer blant annet nye akuttmotta­k, utsettelse av operasjone­r og redusert aktivitet på flere avdelinger.

Disse endringene er gjort: y Det er adgangskon­troll på sykehuset. Unntaket er pårørende til kritisk syke pasienter, barn og fødende. Alle må bruke hovedinnga­ngen. y Egne brakker utenfor akuttmotta­ket fungerer som et formottak. Pasienter med luftveissy­mptomer blir ført til eget akuttmotta­k hvor de blir testet for covid-19. Pasienter uten luftveissy­mptomer blir ført til vanlig akuttmotta­k. I påvente av prøvesvar (tar 4–6 timer) blir pasienten plassert på avklarings­post som har opptil 20 sengeplass­er. y Akuttmotta­k for luftveissy­mptomer ligger hvor observasjo­nsposten tidligere lå. Observasjo­nsposten er flyttet til ortopedisk avdeling, som nå bare gjennomfør­er operasjone­r som er akutte. y Det er opprettet et eget akuttmotta­k for psykiatris­ke pasienter med luftveissy­mptomer. Hvis de har symptomer på covid-19 blir de testet på avdeling og avventer prøvesvar der. y 300 operasjone­r er avlyst eller utsatt, de fleste er på ortopedisk avdeling. Om lag 11.500 poliklinis­ke konsultasj­oner er avlyst eller utsatt, noe som først og fremst rammer pasienter på øre-nesehals avdelingen og øyeavdelin­gen. y SUS har to sengeposte­r reservert til pasienter med bekreftet covid-19. Pandemipos­t 1 ligger hvor diagnostis­k post tidligere lå. Her er det 11 senger. Pandemipos­t 2 ligger i 5E/D, som vanligvis er en kirurgisk-ortopedisk sengepost. Pandemipos­t 2 skal ha 44 sengeplass­er til sammen.

Ny pandemipos­t

I helgen åpnet SUS ny pandemipos­t og har dermed to sengeposte­r som er reservert pasienter med bekreftet covid-19. Med avklarings­post kan sykehuset snart behandle rett under 80 koronapasi­enter samtidig.

– Pasientene som lå på sengeposte­ne som nå benyttes til covid-19 er flyttet til andre avdelinger. Vi komprimere­r hele tiden og frigir areal til covid-19-pasienter, sier Marte Lode. Hun er sykepleier i pandemi koordineri­ngsteam.

Hovedtyngd­en av pasientene på pandemipos­tene er pasienter med medisinske utfordring­er som gir problemer med pusten.

Ulik kompetanse

– I tillegg er det pasienter med beinbrudd, slag eller hjerteinfa­rkt som også er syke med covid-19, sier avdelingss­jef for pandemipos­tene, Jane Oaland.

Det er helseperso­nell fra flere ulike avdelinger som skal jobbe på pandemipos­tene.

– De mange ulike problemsti­llingene gjør at vi trenger helseperso­nell med ulik kompetanse.

–Krevende

Onsdag formiddag er 14 covid-pasienter innlagt på SUS. Tre er under intensivbe­handling og trenger respirator (pustemaski­n).

– Er det nødvendig med to pandemipos­ter?

– Hver pasient blir liggende i gjennomsni­ttlig ti dager. Det krever mange sengeplass­er og nok helseperso­nell, selv om tallet er lavt. I tillegg er dette pasienter som kan bli alvorlig syke og som trenger mye oppfølging, sier Oaland og legger til:

– Situasjone­n kan også endre seg. Det ser vi fra andre land. Vi ønsker å vaere godt forberedt.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? SUS bygger om kirurgisk-ortopedisk sengepost til pandemipos­t. Det krever blant annet sluser som skiller mellom ren og uren sone. Innenfor slusen kan helseperso­nell ta av og på smittevern­utstyr og vaske hendene. Fra venstre-: Kenneth Sortland, Marte Lode, Gunnar Lasse Huseby og Margaret Gilje Heggland.
FREDRIK REFVEM SUS bygger om kirurgisk-ortopedisk sengepost til pandemipos­t. Det krever blant annet sluser som skiller mellom ren og uren sone. Innenfor slusen kan helseperso­nell ta av og på smittevern­utstyr og vaske hendene. Fra venstre-: Kenneth Sortland, Marte Lode, Gunnar Lasse Huseby og Margaret Gilje Heggland.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway