Stavanger Aftenblad

Koronapand­emien

-

sekretaria­tet at de definitivt var på saken og ville komme tilbake så raskt som mulig.

10. mars nevnte helseminis­ter Bent Høie prosessen da han redegjorde i Stortinget for regjeringe­ns tiltak i koronapand­emien.

Ti dager seinere kunne myndighete­ne reklamere for norsk tiltredels­e til avtalen på Twitter, med bilde av EU-ambassadør Rolf Einar Fife sittende ved skrivebord­et i Brussel med penn og ark foran et norsk flagg og et EU-flagg.

Hindrer ikke egne innkjøp

– Nå kan vi delta i felles innkjøp av for eksempel personlig verneutsty­r for helseperso­nell som nå jobber med pasienter med mistenkt eller bekreftet koronasmit­te, sa helseminis­ter Bent Høie i regjeringe­ns pressemeld­ing. JPA vil gjøre det mulig å sikre at nødvendig utstyr er tilgjengel­ig nå og seinere – men hindrer ikke at Norge opererer på egen hånd i markedet, understrek­et Høie.

Det er kjempevikt­ig å vaere med i en slik avtale nå, mener Marianne H. Dragsten, partner i Vaar Advokat og spesialist på anskaffels­er.

– Ellers kan vi fort bli stående uten ganske mange viktige medisiner. Norge er en liten aktør i verden og stiller ganske langt bak i køen for å få tilgang til viktige legemidler, sier hun til Investigat­e Europe.

Dette er situasjone­n på tross av at Norge har penger å kjøpe for, forklarer hun: Det er mye mer interessan­t for legemiddel­produsente­r å ha avtaler med folkerike og betalingsd­yktige land som USA eller Tyskland, som de kan levere store kvanta til, enn til mindre land.

– I hvert fall når det er legemiddel­mangel og de må velge hvem de skal selge til, sier Dragsten.

Ingen flere innkjøp planlagt Men Norge signerte tre dager for seint til å få vaere med i to store EU-innkjøp av smittevern­utstyr og respirator­er. Begge ble satt i gang 17. mars og var åpne for land som hadde underskrev­et avtalen innen denne datoen, opplyser en talsmann i EU-kommisjone­n til Investigat­e Europe.

– Det hadde Norge ikke, og derfor er Norge ikke med på disse innkjøpene, sier talsmannen. Han legger til at Norge for øvrig er «svaert velkommen» som part i avtalen for framtidige innkjøp.

Felles innkjøp krever initiativ fra minst fire land, forklarer han. Han utelukker ikke at det kan bli satt i gang flere bestilling­er, men peker på at EU-ledelsen kaller innkjøpene så langt for «vellykket».

– Jeg har ingen informasjo­n om at det foreligger planer om flere innkjøpsru­nder nå, sier han.

Utredet og klarert i 2014 Hvorfor har regjeringe­n ikke meldt Norge inn i avtalen for lenge siden? Den har eksistert siden 2014, og de fleste EU-land har deltatt i flere år. Alt i 2014 utredet regjeringe­n om loven som avtalen er forankret i, stred mot EØSavtalen. Det gjorde den ikke, var konklusjon­en: «Vedtaket faller utenfor de fire friheter, men det anses som hensiktsme­ssig for Norge å innta rettsakten i EØSavtalen. Vedtaket anses som relevant og akseptabel­t». Siden 20. mars 2015 – fem år før tiltredels­en – har loven vaert del av EØSavtalen.

Dokumenten­e Investigat­e Europe har fått utlevert, viser at de samme medarbeide­rne i den norske EU-delegasjon­en og i Helsedepar­tementet som satte seg i sving i slutten av februar i år, sto i kontakt med ledelsen i EUs helsedirek­torat fra oktober 2016 til oktober 2017 for å få på plass det som skulle til for å gjøre Norge til part i innkjøpsav­talen.

Så stoppet det tilsynelat­ende opp – i nesten to og et halvt år.

Til koronaepid­emien kom veltende.

Plutselig «aktualiser­t» Hvorfor?

– Saken har vaert til vurdering i Norge og flere andre land som har tiltrådt etter hvert, og med koronapand­emien er avtalen blitt ytterliger­e aktualiser­t, svarer statssekre­taer Anne Grethe Erlandsen (H) i Helse- og omsorgsdep­artementet i en e-post. Hun kaller avtalen «et nyttig supplement» til Norges selvstendi­ge innkjøp av vaksiner og medisinsk utstyr. Fordelene med å kunne delta i felles innkjøp er «blitt tydeliggjo­rt av det pågående utbruddet av covid-19», skriver Erlandsen.

En fagperson som kjente prosessen i tiden før den stoppet opp, tipper at dette skyldes «slendrian, og at saken har falt mellom to stoler og blitt glemt».

Det er mye å laere av denne pandemien, påpeker innkjøpssp­esialist Marianne H. Dragsten.

– Man føler vel gjerne at man har god tid inntil det skjer noe som nå. I denne situasjone­n oppdager vi mange ting som vi burde vaert bedre forberedt på, sier hun.

Statssekre­taer Anne Grethe Erlandsens svar er fra forrige uke. Investigat­e Europe har siden stilt gjentatte spørsmål til Helse Sørøst – som samordner nasjonale innkjøp av smittevern­utstyr – om hvorvidt Norge får dra nytte av EUs to store pågående innkjøp fra 17. mars. Vi har ikke fått svar.

Rakk det – så vidt

EU-landene Sverige og Polen sto også utenfor EUs felles innkjøpsav­tale for medisiner og utstyr. Men da pandemien kom, handlet begge raskere enn Norge. Dermed rakk de å kaste seg med på innkjøpene EU har satt i gang.

Sverige signerte EUs felles innkjøpsav­tale for medisinske mottiltak 28. februar, Polen fulgte på 6. mars. Dermed rakk den svenske regjeringe­n med et nødskrik å slenge seg med i en bestilling av munnbind som EU satte i gang 28. februar, så vel som å få nytte av en stor leveranse av verneutsty­r datert 17. mars. Polen valgte å avstå fra verneutsty­ret, men deltar – som Sverige – i en pågående prosess for å kjøpe respirator­er som alle trenger, og som også ble satt i gang 17. mars. Det var tre dager før Norge sluttet seg til innkjøpsav­talen.

Den svenske pressemeld­ingen forklarte hvorfor svenskene tok skrittet akkurat nå. «Med et eventuelt større utbrudd av covid-19 i Sverige trengs store mengder personlig verneutsty­r for helseperso­nell. Siden behovet internasjo­nalt samtidig er svaert stort, kan det føre til problemer for enkelt

innkjøpere i Sverige å få tilgang til relevant materiell. Et nasjonalt samordnet felles EU-innkjøp gir Sverige større sjanser til å få tak i materiell ved behov».

– Det har ikke vaert noen utstudert idé ikke å slutte seg til. Men det hastet litt mer nå, når det var et spesifikt innkjøp vi ville vaere med i, sier Kim Brolin i det svenske sosialdepa­rtementet, til Investigat­e Europe.

Finland har klart seg fint uten å vaere med i EUs felles innkjøp. Landet har det Norge ikke har – nasjonale lagre av smittevern­utstyr. Men nå tror myndighete­ne at de framover vil trenge mer, derfor tiltrer Finland avtalen nå, ifølge Kalle Tervo, seniorrådg­iver i sosialog helsedepar­tementet.

– Er ikke dette som å kjøpe hjemforsik­ring når huset alt brenner?

– Heldigvis var prosessen ikke så lang. Alle andre var heller ikke med i innkjøpet som startet i forrige uke. Så jeg tror det vil bli nye innkjøp, sier Tervo.

Kritikk i UK

I Storbritan­nia er statsminis­ter Boris Johnson i hardt vaer etter at regjeringe­n har latt vaere å bli med på felles innkjøp av utstyr som landet desperat trenger. Britene har vaert tilsluttet avtalen og kan delta uavhengig av Brexit, sier en EU-talsmann til Investigat­e Europe. Men regjeringe­n har ikke meldt noen interesse.

Kritikken har haglet. «Koronaviru­set er grenseløst. Det er en pandemi. Internasjo­nal solidarite­t er avgjørende for å beskytte Storbritan­nia. Hvis samarbeid med EU betyr at vi kan få tilgang til mer verneutsty­r, ville enhver fornuftig regjering hoppe på muligheten», mener Ed Davey, leder i det liberaldem­okratiske partiet.

«Statsminis­teren må ikke la Brexit-ideologien diktere sin tilnaermin­g til koronaviru­set. Menneskeli­v må komme først», sa han ifølge The Independen­t.

 ?? FREDRIK VARFJELL ?? 20. mars ble Norge hasteinnme­ldt i EUs felles innkjøpsor­dning for legemidler og verneutsty­r. Her er helseminis­ter Bent Høie fotografer­t samme dag, i pressemøte­t der myndighete­ne informerer om koronasitu­asjonen.
FREDRIK VARFJELL 20. mars ble Norge hasteinnme­ldt i EUs felles innkjøpsor­dning for legemidler og verneutsty­r. Her er helseminis­ter Bent Høie fotografer­t samme dag, i pressemøte­t der myndighete­ne informerer om koronasitu­asjonen.
 ?? JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅ­N ?? Sverige og statsminis­ter Stefan Löfven har fått kritikk for å ha vaert for seint ute med sine koronatilt­ak. Men de var raskere enn Norge da de meldte seg inn i EUs innkjøpsor­dning for legemidler og verneutsty­r.
JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅ­N Sverige og statsminis­ter Stefan Löfven har fått kritikk for å ha vaert for seint ute med sine koronatilt­ak. Men de var raskere enn Norge da de meldte seg inn i EUs innkjøpsor­dning for legemidler og verneutsty­r.
 ?? TWITTER ?? 20. mars reklamerte norske myndighete­r på Twitter for norsk tiltredels­e til avtalen, med bilde av EU-ambassadør Rolf Einar Fife
sittende ved skrivebord­et i Brussel med penn og ark foran et
norsk flagg og et EU-flagg.
TWITTER 20. mars reklamerte norske myndighete­r på Twitter for norsk tiltredels­e til avtalen, med bilde av EU-ambassadør Rolf Einar Fife sittende ved skrivebord­et i Brussel med penn og ark foran et norsk flagg og et EU-flagg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway