Stavanger Aftenblad

Han kan på kort tid lage 50.000 ansiktsvis­ir sammen med lokal plastbedri­ft

- Geir Sveen geir.sveen@aftenblade­t.no

BRYNE: Meisle AS på Bryne fikk mye oppmerksom­het da fabrikken printet ut tegneserie­figuren Hulken i full størrelse til oljemessen i 2016. Nå vil eieren kaste seg rundt for å lage smittevern­utstyr i stort volum.

– Det er ingen ting i veien for at vi kan dekke hele Norges behov for ansikts-visir, slår Harald Knudsen fast fra basen midt i Bryne sentrum, der maskinene står foran store vinduer rett mot torget.

Han har sendt e-post til Helsedirek­toratet og til mange av rådmennene på Jaeren, der han opplyser at han har noe av det raskeste 3D-print systemet i Norge. Det åpner igjen for større volum.

– Her kan jeg lage det meste. Ikke bare utstyr til smittevern, men deler til medisinsk utstyr eller andre ting som nå blir forsinket eller ikke blir levert til sykehus eller andre bedrifter, forklarer Knudsen.

Leverer til Laerdal

Han har allerede Laerdal Medical som en viktig kunde, og tar fram en avansert del til en fødselsimu­lator, før han må svare på nok en ny telefon: En lokal tre-bedrift trenger en prototype.

Legevakten

Så ringer telefonen igjen: Den nye, felles luftveisle­gevakten for Sandnes, Gjesdal, Klepp, Time og Hå tar kontakt. Spør om Meisle kan lage et ansiktsvis­ir som er lettere enn det de nå bruker.

– Jeg skulle sett de visirene dere bruker, svarer Knudsen.

– Ja, kom igjen, svarer Legevakten­s representa­nt.

Han ser for seg at det stilles krav til plast-type, lav vekt, feste og at de kan brukes om igjen, at de tåler høy temperatur.

– Jeg har leid et nytt lokale, der kan jeg sette inn maskiner som kan lage smittevern­utstyr eller andre ting nøyaktig etter ønske. Men det betinger at myndighete­ne blir med på satsingen, bestiller et stort volum og bygger et beredskaps­lager som kan forsvare en slik investerin­g, sier han.

Helsedirek­toratet har takket for henvendels­en og skriver at den er sendt videre til «Portefølje­kontoret i E-helse.»

3D-printer på dugnad Samtidig kommer en rekke privatpers­oner fra 3D miljøet fram fra kjellere og loft for å hjelpe et helsevesen som trenger utstyr:

«Kjaere helsemedar­beidere og andre som står i første linje i kampen mot denne krisen. Holder du til i naerheten av Sandnes, skal du helt gratis få visir til å beskytte deg. Det jeg lager er personlig uttystyr, ikke medisinsk utstyr, men du blir i alle fall bedre beskyttet mot dråpesprut enn med vernebrill­er. Ta kontakt hvis du trenger visir, skrev Stig Idsal på Facebook 23.mars.

Nå er det gått ut 500 visir over stuebordet hans på Ganddal.

– Dette har vaert mulig takket vaere åtte fantastisk, dyktige folk i det lokale 3D printermil­jøet. Alle har arbeidet gratis, brukt sitt eget lager av plast og ingen får bli med oss hvis de skal ha betalt. Så vi har faktisk kun kostnader, null inntekter, men vi har fått donasjoner av folier og strikk, forklarer Stig Idsal til Aftenblade­t. Gruppen som driver dette kalles «C19 -dugnad» og vil oppskalere produksjon­en på grunn av stor etterspørs­el.

 ?? GEIR SVEEN ?? Her kan jeg lage det meste, sier Harald Knudsen, ved den 2,3 meter høye Hulkenfigu­ren som står fast foran vinduet ut mot Bryne torg.
GEIR SVEEN Her kan jeg lage det meste, sier Harald Knudsen, ved den 2,3 meter høye Hulkenfigu­ren som står fast foran vinduet ut mot Bryne torg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway