Stavanger Aftenblad

– Utrolig dramatisk

- Geir.sondeland@aftenblade­t.no

SOLA: Nesten 10.000 eksportarb­eidsplasse­r i Rogaland kan forsvinne i år, viser ny rapport.

Sola kommune er ekstra sårbar, og NHO

Rogaland krever nye tiltak fra Stortinget.

Geir Søndeland

y Nesten 10.000 eksportarb­eidsplasse­r i Rogaland kan forsvinne i år. y Rogaland er hardest rammet

av eksportbre­msen. y Sola, Karmøy, Haugesund, Randaberg og Stavanger er mest sårbare for oppsigelse­r. y I 2020 vil reiselivsn­aeringen bli hardest rammet av koronarest­riksjoner, og her er Gjesdal og Stavanger mest utsatt.

Det er noen av funnene i en Menon Economics-rapport utarbeidet for det statlige Eksportkre­ditt Norge.

Studien ser på regionale effekter av koronakris­en og oljeprisfa­ll for utvalgte eksportnae­ringer. Dette er prosessind­ustri, sjømat, reiseliv, og maritim og offshore leverandør­industri. Disse represente­rer 70 prosent av norsk eksport, utenom olje- og gass.

– Sola er mest sårbar Sola-ordfører Tom Henning Slethei (Frp) uttaler seg med forbehold om at han ikke har sett rapporten.

– Jeg er ikke overrasket over resultatet, og jeg har lenge sagt at Sola er den kommunen i Norge som er mest sårbar for svingninge­r i konjunktur­ene i økonomien og oljeprisen spesielt, sier Slethei.

– På få uker falt oljeprisen 50– 70 prosent. Equinor varsler nedskjaeri­nger på mange titalls milliarder. Det vitner om alvoret i krisen, sier Slethei.

– Tallene er ikke sjokkerend­e, men det som skjer, er utrolig dramatisk. Endelig hadde bedriftene kommet seg oppå igjen etter forrige smekk. Så kommer det en vegg av permitteri­nger og varsler om oppsigelse­r, sier Sola-ordføreren.

– Utrolig mørkt

Tone Grindland, regiondire­ktør i NHO Rogaland, sier tallene i Menon-rapporten er ekstremt skremmende.

– Dette skjer ikke plutselig, men kommer etter at de analyserte naeringene har gjort omstilling­er og tatt grep for å reise seg etter forrige nedtur. En begynte å tenke at nå går det bra, men horisonten er utrolig mørk nå, sier Grindland.

Hun minner om at alle kommuner i Rogaland eksportere­r. I forrige uke viste tall fra Nav at nesten hver tredje av de varslede permitteri­ngene kommer fra Rogaland.

– Dette er langt mer strukturel­t og langvarig enn bare utslag av koronarest­riksjoner og smittevern­tiltak. Global handel og oljepris har stor betydning for oss, og vi har alle friskt i minne hva det betyr at folk mister jobben.

– Hva er beskjeden til Stortinget?

– At det kreves saerskilte tiltak for eksportret­tet virksomhet utover de vanlige, gode tiltakene som det finnes kompensasj­onsordning­er for. Tiltakene må vaere målrettede, og vi må ikke glemme langtidsef­fektene dette kan gi, sier Grindland.

Rogalands eksport er tallfestet til 75 milliarder i 2019 og utgjør 10 prosent av Norges totale eksport, utenom olje og gass. Dermed er Rogaland på femte plass i eksportver­dier.

– Dette er dramatisk ikke bare for eksportbed­riftene, eierne og arbeidstak­erne som er direkte berørt, men også for mange lokalsamfu­nn og landet som helhet, sier administre­rende direktør Otto Søberg i Eksportkre­ditt Norge i en pressemeld­ing til Aftenblade­t.

Søberg sier krisen får store, negative konsekvens­er for eksportind­ustrien i Rogaland. Han frykter at kritiske verdikjede­r går tapt. Maritim- og offshore leverandør­industri er spesielt utsatt, ifølge Søberg.

– Dersom de store motorene i systemet blir borte, vil dette få konsekvens­er for hundrevis av underlever­andører. Derfor er det viktig å sikre at både lokale arbeidspla­sser og nasjonale eksportret­tede verdikjede­r består, uttaler Sjøberg, som også spår negative konsekvens­er for satsing på nye eksportnae­ringer som blant annet flytende havvind og grønn skipsfart.

 ?? MARIE VON KROGH ?? – Endelig hadde bedriftene kommet seg oppå igjen etter forrige smekk. Så kommer det en vegg av permitteri­nger og varsler om oppsigelse­r, sier Sola-ordfører Tom Henning Slethei (Frp), her i debatt med Siv-Len Strandskog (Ap) og David Moen (MDG) i august i fjor.
MARIE VON KROGH – Endelig hadde bedriftene kommet seg oppå igjen etter forrige smekk. Så kommer det en vegg av permitteri­nger og varsler om oppsigelse­r, sier Sola-ordfører Tom Henning Slethei (Frp), her i debatt med Siv-Len Strandskog (Ap) og David Moen (MDG) i august i fjor.
 ??  ?? Tone Grindland, regiondire­ktør i NHO Rogaland, avbildet på Stavanger lufthavn, Sola i januar.
Tone Grindland, regiondire­ktør i NHO Rogaland, avbildet på Stavanger lufthavn, Sola i januar.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway