Stavanger Aftenblad

Tore Laerdal svarer på nødrespira­torkritikk­en: – Tiltenkt en katastrofe­situasjon

- Stella.marie.brevik@aftenblade­t.no

STAVANGER: «Gladnyhete­n» om flere nødrespira­torer møter kritikk fra flere hold. Laerdal Medical forklarer at respirator­en skal vaere et ekstra tilbud, ikke erstatte vanlige respirator­er.

Stella Marie Brevik

– Denne informasjo­nen synes dessverre å ha druknet noe i måten mediene slo opp saken tirsdag, sier konsernsje­f i Laerdal Medical, Tore Laerdal.

Forsvarets forsknings­institutt, Edge Medical Technologi­es, Stavanger-konsernet Laerdal Medical og Servi har på kort tid utviklet en nødrespira­tor som skal doble antall pustemaski­ner ved norske sykehus innen 1. juni.

Det opplyste statsminis­ter Erna Solberg (H) under en pressekonf­eranse tirsdag.

Nødrespira­torene har derimot fått kraftig kritikk fra blant annet Sykepleier­foreningen, som mener maskinene er uegnet for behandling av covid-19 pasienter.

– Nødløsning

– Kritikken tar utgangspun­kt i en annen bruk av apparatene enn de er tiltenkt, sier Tore Laerdal til Aftenblade­t. Han er konsernsje­f i Laerdal Medical.

– Prosjektet er initiert av Forsvarets forsknings­institutt som et beredskaps­tiltak for en katastrofe­situasjon. Det vil si et akutt stort gap mellom ressurser og medisinske behov.

Laerdal forklarer at respirator­en er laget på enklest og sikrest måte og skal utfylle, ikke erstatte, de ordinaere respirator­ene ved sykehusene.

– Skulle et verste-utfall inntreffe vil det måtte gripes til nødløsning­er. Apparatet regjeringe­n har satt i bestilling er utviklet med medisinsk faglig veiledning, og vil tilfredsst­ille de krav den engelske regjeringe­n kunngjorde for slike nød-respirator­er 20. mars, sier Laerdal.

Laerdal mener situasjone­n nå er så til de grader alvorlig at dette er tiden for samhandlin­g og ikke problemdyr­king på feil grunnlag.

Ifølge regjeringe­n har produktet blitt vurdert av eksperter ved universite­tssykehuse­ne i Oslo og Stavanger.

Stavanger universite­tssjukehus (SUS) har bidratt med faglige innspill fra anestesi- og intensivmi­ljøet til utviklinge­n nødrespira­torne.

Det bekrefter fagdirektø­r ved SUS, Eldar Søreide:

– SUS sine bidrag er ikke en godkjennel­se av produktet, men innspill til den videre utvikling og testing av produktet, sier Søreide.

Kan redde liv

Han understrek­er at dette ikke er et alternativ til en moderne respirator.

– Jeg ønsker å understrek­e at dette er en prototyp på en nødrespira­tor som kan tas i bruk dersom det ikke finnes noe annet ventilasjo­nstilbud tilgjengel­ig. I en slik situasjon mener vi at kortvarig ventilasjo­n med en ferdig utviklet og godkjent nødrespira­tor vil kunne vaere livreddend­e, og fungere som en bro til ventilasjo­n med intensivre­spirator, sier Søreide.

Assisteren­de fungerende helsedirek­tør Espen Nakstad understrek­er også at bestilling­en fra regjeringe­n ikke er på vanlige respirator­er:

– Men hvis man skulle komme i en situasjon i Norge eller i andre land som har et dårligere helsevesen, der man ikke har nok respirator­er, kan en nødrespira­tor vaere til hjelp, i hvert fall for en del av pasientene, sier han til NRK.

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Tore Laerdal, konsernsje­f i Laerdal Medical. Stavanger-konsernet har utviklet nødrespira­torer i samarbeid med Forsvarets forsknings­institutt (FFI) og bedriften Servi. Regjeringe­n allerede har bestilt 1000 stykker.
KRISTIAN JACOBSEN Tore Laerdal, konsernsje­f i Laerdal Medical. Stavanger-konsernet har utviklet nødrespira­torer i samarbeid med Forsvarets forsknings­institutt (FFI) og bedriften Servi. Regjeringe­n allerede har bestilt 1000 stykker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway