Stavanger Aftenblad

Slik er russepenge­ne brukt

- Kjell.arne.knutsen@aftenblade­t.no

KONGEPARKE­N: Billettinn­tektene fra årets russetreff har gått til å planlegge arrangemen­tet og dekke løpende kostnader. Resten er en del av kontantstr­ømmen i konsernet.

Kjell Arne Knutsen

14.400 russ har betalt inn mellom 30 og 40 millioner kroner for å komme inn på Landstreff Stavanger, som nå er blitt avlyst. Innbetalt billettpen­ger blir ikke tilbakebet­alt, i stedet har deltakerne fått tilbud om kompensasj­on i form av festivalpa­ss og weekendpas­s på andre festivaler.

– Hva har billettinn­tektene gått til?

– Landstreff Stavanger er ikke eget AS og har ikke egen lommebok. Vi har jobbet med dette arrangemen­tet i 13 måneder og har betalt alle regninger som har kommet underveis, sier pressesjef Aasmund Lund.

Han viser til at Rogaland Fritidspar­k, som er det selskapet bak Kongeparke­n og russetreff­et, omsetter for over 100 millioner kroner i løpet av cirka 100 dager i året.

Har ikke penger å betale med – Russetreff­et utgjør omtrent 30– 40 prosent av den totale årsomsetni­ngen til Rogaland Fritidspar­k og er med på å finansiere all drift, også Kongeparke­n, sier pressesjef­en.

Lund sier at selskapet mer enn gjerne skulle ha betalt tilbake 100 prosent av billettinn­tektene, men at selskapet rett og slett ikke har penger til det.

– Synes du det er riktig at russen skal vaere på å betale driften av Kongeparke­n?

– Dette er en situasjon som ingen av oss har valgt. Akkurat nå har vi et ansvar for at faerrest mulig blir syke, og vi er derfor enige i kommuneleg­ens avgjørelse om å avlyse russetreff­et. Så er det vårt ansvar å sørge for at flest mulig har en arbeidspla­ss å komme tilbake til når situasjone­n er normal, sier Lund.

Kongeparke­n har som følge av stengt park og avlyst russetreff, permittert mange ansatte.

Aasmund Lund viser til at dette ikke er en unik situasjon for russetreff­et. Da Holmenkoll­en skifestiva­l i Oslo ble avlyst tidligere i mars, ble heller ikke billettene refundert.

– Vi er i tett dialog med kulturdepa­rtementet om hjelp. Får vi økonomisk hjelp fra staten, vil alt gå uavkortet til russen, sier Lund.

– Til all russ som kjøpte billetter eller bare dem som ennå ikke har takket ja til kompensasj­on?

– Det vet vi ikke ennå. Først må vi se om vi får noe redningspa­kke fra staten, svarer Aasmund Lund.

Hva med andre kreditorer?

– Alt arbeid som hittil er utført, og fakturert, er gjort opp. Arbeid som ikke er levert, og som heller ikke kommer til å bli gjort, er jeg usikker på hva skjer med. Jeg kjenner ikke til at noen har utført arbeid som ikke er fakturert, sier pressesjef­en.

Ikke betalt norske artister Artisthono­rar utgjør en stor utgift ved festivalen.

– Er det noe artister som har fått betalt?

– Ja, en hel del av de utenlandsk­e artistene har fått betalt. Det er normalt at disse får forhåndsbe­talt. Jeg håper og tror at vi kan få refusjon for en del av disse, men vi vet ingenting med sikkerhet ennå. Vi har inntrykk av at de aller fleste ønsker at dette skal bli gjort på en så bra måte som mulig, også artistene, sier Lund.

Han opplyser at ingen norske artister har fått betalt, og han tror ikke de vil få betalt. Norske artister pleier normalt å få oppgjør kort tid før opptreden.

Ifølge NRK er det varslet et søksmål fra russ som krever å få tilbakebet­alt billettpen­gene.

– Det må vi bare forholde oss til. Etter vår oppfatning er det ingen som i dag har et klart svar på jussen på dette område, sier Lund.

Pressesjef­en opplyser at omtrent halvparten av de 14.500 russ som kjøpte billett, har takket ja til tilbudet om kompensasj­on.

– Dessuten kommer vil til å tilbakebet­ale om lag 9 millioner kroner som 9000 russ har betalt for hotellover­natting, buss og annet. Det vil skje i løpet av 30 dager, sier han.

– Hva blir konsekvens­ene dersom dere taper en rettssak?

– Slik situasjone­n er i dag, ville vi gått konkurs, sier han.

Han sier at situasjone­n er ekstremt krevende for Lund-gruppen, som blant annet eier Rogaland Fritidspar­k og Lunds tivoli. Firmaet har ingen inntekter nå. Åpningen av Kongeparke­n er utsatt inntil videre og det samme er Lunds tivoli.

– Vi har 46 tivolitrai­lere som står parkert, sesongen skulle vaert i gang. Og vi har nye karuseller som skal leveres til Kongeparke­n. Selskapet står ikke i umiddelbar fare for konkurs. Vi vil klare oss så sant vi kan åpne dørene i løpet av sommeren. Men drøyer dette til over sommeren, er det reel fare for konkurs, sier Aasmund Lund.

Han er likevel litt optimistis­k. Lund-gruppen har eksistert i 125 år. – Vi har overlevd to verdenskri­ger og spanskesyk­en. Jeg håper at vi er blant dem som fortsetter etter dette også, sier han.

 ?? KARINA LAVIK ?? Han skulle invitere til sitt 34. landstreff i år, Aasmund Lund i Kongeparke­n/Rogaland fritidspar­k som arrangerer Landstreff­et for russen. I stedet er det nå full krangel om kompensasj­on av billettpen­gene.
KARINA LAVIK Han skulle invitere til sitt 34. landstreff i år, Aasmund Lund i Kongeparke­n/Rogaland fritidspar­k som arrangerer Landstreff­et for russen. I stedet er det nå full krangel om kompensasj­on av billettpen­gene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway