Stavanger Aftenblad

Pengene renner ut av Smedvig-hotellet

- Kjell.ivar.grondal@aftenblade­t.no

ULLANDHAUG: Dette hotellet var en storslått gave til byen fra Smedvig-familien. Overskudde­t hvert år skal gå til UiS. Problemet er bare at Ydalir Hotel har et udekket tap på 6,5 millioner kroner på to år.

Kjell-Ivar Gilje Grøndal

– Dette er som forventet. Det tar tid å innarbeide et nytt hotell i markedet og det negative resultatet skyldes i stor grad avskrivnin­ger, sier daglig leder i stiftelsen Ydalir, Cecilie W. Melbye, til Aftenblade­t.

Det var i forbindels­e med Smedvigs 100-årsjubileu­m i 2015 at Smedvig-familien annonserte at de ville gi noe tilbake til Stavanger generelt og Universite­tet (UiS) spesielt. Og i mars tre år senere ble Ydalir Hotel høytidelig åpnet av en av

Norges rikeste kvinner, Anna Margaret Smedvig.

Økte ed 10 prosent Grunntanke­n til stiftelsen bak hotellet er å donere overskudde­t til UiS hvert år for å styrke kunnskaps- og utdannings­miljøet. Det har det blitt lite av så langt. Eller rettere sagt: Null og niks.

For i det første driftsåret i 2018 fikk hotellet et negativt resultat før skatt på nesten 3 millioner, mens det i fjor ble minus 2,8 millioner. Årsregnska­pet for 2019 viser også at stiftelsen Ydalir har et udekket tap på 6,5 millioner – hvor den såkalte limiten for kassekredi­tt er satt til 7 millioner.

– Størstepar­ten av det negative resultatet skyldes som sagt avskrivnin­ger. Hvis vi ser bort fra disse, så leverte Ydalir et positivt driftsresu­ltat i fjor. I tillegg økte belegget fra 30 prosent i 2018 til 40 prosent i 2019. Det er vi fornøyd med, sier Cecilie W. Melbye.

Hotellbran­sjen blør Driftsresu­ltatet ble minus 2,7 millioner, mens avskrivnin­gene var på 3 millioner, ifølge årsregnska­pet.

– Hotellet oppnår saerdeles gode tilbakemel­dinger fra sine kunder og scorer meget høyt på forskjelli­ge bookingsid­er. Utviklinge­n er positiv, og til å vaere det første fulle driftsåret for et hotell utenfor sentrumskj­ernen, hadde vi mye å glede oss over i fjor, sier Melbye.

Nå er det imidlertid ekstremt tunge tider for hotellbran­sjen som følge av koronakris­en. Flere hotellkjed­er har permittert de fleste av sine ansatte og mange har måttet stenge dørene helt. Et eksempel er Petter Stordalens Nordic Choice-kjede hvor 7500 ansatte er permittert.

Et annet eksempel er Scandic-kjeden

som har gjennomfør­t omfattende tiltak for å redusere kostnadene og tilpasse seg den nåvaerende markedssit­uasjonen. Antall ansatte er derfor redusert med 7000 internasjo­nalt, både i hotelldrif­t og støttefunk­sjoner. I Norge har kjeden stengt 60 hoteller.

– Vi er også sterkt rammet av krisen og holder for tiden stengt. Situasjone­n er krevende, men det faktum at Ydalir er egenkapita­lfinansier­t og ikke har langsiktig­e gjeldsforp­liktelser, gjør at hotellet kommer gjennom dette, sier Melbye.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Ydalir Hotel sliter i motbakke. På to år har Norges første campushote­ll på Ullandhaug gått med 5,8 millioner kroner i minus. Nå er det helt stengt som følge av koronakris­en.
JON INGEMUNDSE­N Ydalir Hotel sliter i motbakke. På to år har Norges første campushote­ll på Ullandhaug gått med 5,8 millioner kroner i minus. Nå er det helt stengt som følge av koronakris­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway