Stavanger Aftenblad

DNB mottok lånesøknad­er hvert minutt

- Td.dommersnes@aftenblade­t.no

STAVANGER: På det meste mottok DNB søknader om kriselån hvert eneste minutt på mandag. Banken har hver tredje norske virksomhet som kunde.

Tor Dagfinn Dommersnes

Da DNB 12 åpnet for at bedrifter kunne søke om kriselån i forbindels­e med koronakris­en på mandag, rant søknadene inn.

– På det meste fikk vi inn én søknad i minuttet, sier regionbank­sjef Terje R. Fanebust i DNB Stavanger til Aftenblade­t.

DNB er den klart største banken i bedriftsma­rkedet i Norge, og dermed har banken fått tildelt den største andelen av de 50 milliarder kronene som bankene skal låne ut gjennom ordningen. Andelen til DNB er på 13,7 milliarder kroner.

0ver 600 søkte

Onsdag morgen hadde DNB mottatt 605 søknader om slike likviditet­slån. Totalt var det søkt om over 1,3 milliarder kroner.

Det er mindre bedrifter som dominerer på listen. 489 av de 605 søknadene gjaldt lån på under tre millioner kroner. Bare to søknader gjaldt beløp over 20 millioner kroner.

– Vi er opptatt av å formidle til bedriftene at det er kort løpetid på disse lånene, sier Fanebust. - Dersom de får avdragsfri­het i seks måneder, så har de bare 2,5 år å tilbakebet­ale hele beløpet. Derfor er dette en ordning som egner seg for bedrifter som i utgangspun­ktet har en sunn økonomi, og som igjen vil få det når samfunnet kommer tilbake til normalen.

Det er hektiske dager for bankene som nå skal behandle disse lånesøknad­ene raskt.

– Det haster jo veldig for mange bedrifter som nå har havnet i likviditet­skrise, helt uten inntekter omtrent fra én dag til neste, sier Fanebust.

Avdragsfri­het!

Samtidig som lånesøknad­ene strømmer inn til DNB, har det kommet en eksplosjon i søknader om avdragsfri­het på eksisteren­de lån.

En statistikk som sammenlikn­er de to ukene før «lockdown» den 12. mars med perioden etterpå, viser at søknader om avdragsfri­het fra bedrifter innen cruise og turisme økte med hele 788 prosent. (Med i dette tallet er også ordinaere lånesøknad­er.)

Det var også en formidabel vekst innen alle bransjer bortsett fra én, nemlig helsebrans­jen som ikike hadde noen økning i det hele tatt. Innen olje og gass var økningen 326 prosent, innen naeringsei­endom var den på 343 prosent og innen handel 363 prosent.

I tillegg til endringer i permitteri­ngsregler, utsettelse av ulike avgifter og nedsatt moms, vil mange kriseramme­de bedrifter nå søke om både likviditet­slån og direkte pengestøtt­e. Det er foreløpig uklart om de kan få begge deler. Hvilke regler som skal gjelde for «kontantstø­tten» til naeringsli­vet som regjeringe­n varslet sist uke vil bli kjent på fredag.

 ??  ?? Banksjef i DnB Stavanger, Terje R. Fanebust.
Banksjef i DnB Stavanger, Terje R. Fanebust.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway