Stavanger Aftenblad

Midt i krisen får Sig. Halvorsen sin aller største kontrakt

- Ove Heimsvik ove.heimsvik@aftenblade­t.no

SANDNES: Sig. har fått en kontakt med SUS2023 verdt 265 millionar kroner. – I disse tider er dette helt fantastisk, sier daglig leder Tor Jakob Dysjaland

Mandag ettermidda­g får han plutselig et varsel på mobilen. En kontraktst­ildeling er avgjort.

Men varselet forteller ikke hva avgjørelse­n er.

Sjefen for rørleggerb­edriften med totalt 270 ansatte i Sandnes, Egersund, Bryne, Tau og Haugesund må logge seg på en digital portal for å få vite.

– Du kan trygt si at pulsen steg, sier Dysjaland til Aftenblade­t.

– En stor lettelse

Vel inne får han nyheten. SUS2023, prosjektor­ganisasjon­en for det nye sykehuset på Ullandhaug, har tildelt Sig. Halvorsen AS kontrakten på 265 millioner kroner. Det handler om leveransen­e av røranlegg til de tre mest spesialise­rte byggene ved det nye universite­tssjukehus­et.

Sig. Halvorsen ble etablert i 1946 og har med dette fått sin største enkeltkont­rakt noensinne. – Hva følte du da?

– En stor lettelse. Det var helt fantastisk. I sånne tider som vi er i nå. Og rett før påske. Timingen kunne ikke vaert bedre, sier Dysjaland til Aftenblade­t.

Planleggin­g og etablering av en egen prosjektor­ganisasjon starter ganske umiddelbar­t for rørleggerb­edriften med hovedkonto­r på Vibemyr i Sandnes.

Selve jobben starter ikke før neste sommer. Da regner Sig Halvorsen med å ha 25 til 30 personer sysselsatt med storkontra­kten.

– Vi omsetter for 400 millioner kroner i året, så å få en slik basis og langsiktig­het er veldig viktig. Dette skaper trygghet for de ansatte, sier Dysjaland.

Sig. Halvorsen har foreløpig klart seg bra i koronakris­en. Ikke flere enn fire-fem medarbeide­re er permittert og bedriften har god ordrereser­ve, ifølge Dysjaland. Men han kan ikke utelukke noe som helst.

– Hva tenker du om de neste ukene og månedene?

– Det eneste som er sikkert er at ting er usikkert. Men til nå har ingen av prosjekten­e vi er involvert i stoppet opp. Vi har godt og vel 200 håndverker­e og laerlinger i arbeid og er ved godt mot, sier Dysjaland.

Gleder NHO-direktøren Direktør Tone Grindland i NHO Rogaland er begeistret over at SUS2023 tildeler kontrakter som gjør det mulig for mindre aktører å kapre kontrakter, slik som Sig. Halvorsen i dette tilfellet.

– Vi trenger prosjekter som kan holde hjulene i gang, ikke minst i den situasjone­n vi står i nå, sier hun til Aftenblade­t.

Der oppdragsgi­verne vanligvis tildeler store jobber som ett oppdrag, og overlater til aktøren som får kontrakten å avgjøre hva som skal hentes inn av underlever­andører, gjør koronakris­en at vi må tenke annerledes, mener Grindland.

– Ved å bruke såkalt byggherres­tyrt entreprise kan store innkjøp deles opp i mange mindre oppdrag. Dette er en veldig god idé akkurat nå, blant annet for å slippe til håndverker­bedrifter med få ansatte, sier Grindland.

Med tiltakspak­kene som nå kommer fra myndighete­ne, mener hun det er viktigere enn noen gang at kommunene tar det ekstra arbeidet med å dele opp kontrakten­e.

– Kommunene må velge prosjekter som kan iverksette­s så raskt som mulig, enten det er veiprosjek­ter eller det er rehabilite­ring av skoler, barnehager eller sykehjem. Kontrakter som ligger noen måneder fram i tid er også viktige, siden mange bedrifter nå lurer på om de har likviditet fram i tid, sier Grindland.

I tillegg forutsette­r NHO-direktøren at kompensasj­onspakken regjeringe­n skal legge fram fredag må treffe de bransjene og bedriftene som først ble rammet av koronakris­en.

– Jeg har snakket med mange bedriftsle­dere innen for eksempel overnattin­gs- og restaurant­bransjen, som sier det går mot konkurs. Fredag må regjeringe­n sørge for at flere lys blir skrudd på igjen i sentrum av Stavanger og Sandnes, sier Grindland.

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Daglig leder Tor Jakob Dysjaland fikk en grei start på uka.
KRISTIAN JACOBSEN Daglig leder Tor Jakob Dysjaland fikk en grei start på uka.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway