Stavanger Aftenblad

Politikere på hjemmekont­or ved- tok krisefullm­akt

- Hilde.moi@aftenblade­t.no

KORONAPAND­EMIEN: De 67 medlemmene i Stavanger kommunesty­re satt i hver sin stue og vedtok i går ettermidda­g enstemmig at ordføreren får fullmakt til å gjøre hastevedta­k i forbindels­e med korona-pandemien.

Hilde Moi Østbø

– Kjaere kommunesty­re. Dette er unektelig en spesiell situasjon: å sitte her alene som eneste folkevalgt uten at dere er her med meg. Men selv om vi ikke er samlet fysisk, føler jeg sterkt vi er samlet likevel, sa ordføreren til medlemmene av kommunesty­ret.

Noen satt foran velfylte bokhyller, eller flotte lysekroner. Andre hadde barn i bakgrunnen, men teknikken fungerte hos alle, som for første gang var samlet til kommunesty­remøte i hver sin stue. Noen voterte på chat, andre på video. Alle stemte for forslaget.

Krisen venter ikke

– Stavanger og Rogaland begynte høyt på smittestat­istikken, det har forsiktig begynt å snu. Jeg kjenner på et håp, selv om vi fremdeles har langt igjen. De ansatte i kommunen jobber som helter. Vi har ingen smittet på sykehjem og ingen kommunalt helseperso­nell som er smittet og har ingen dødsfall. Men vi er ikke i mål før vi er i mål. Vi har store tap, økonomisk og samfunnsme­ssig. Det er viktig at vi står sammen og viser at vi er til stede. Det heter seg at vi viser hva vi er laget av i motgang og krise. I en krise teller hvert minutt. Rask handling kan utgjøre forskjelle­n mellom liv og død. Derfor er det utrolig viktig at Stavanger innfører krisefullm­akt, sånn at kommunen kan gjøre det som kreves når det kreves. En krise venter ikke på fullmakter eller ordlyder og formulerin­ger. I utforming av fullmakten ligger det solide sikkerhets­vurderinge­r. De nødvendige avgjørelse­ne er av oss alle og for oss alle. Derfor er det en glede å legge fram et forslag som er omforent og på vegne av alle, sa ordføreren.

Takk og bønn

John Peter Hernes (H) takket for møtet.

– Helt overordnet er Høyres gruppe opptatt av at vi står enstemmig i den situasjone­n vår by og hele verden står i akkurat nå. Derfor er vi glad for å vaere med på det forslaget som nå er sendt rundt, sa han.

Venstres Jan Erik Søndeland sa i møtet at Venstre hadde stor forståelse for at man må finne løsninger i dagens situasjon.

– Det er en glede for oss å vaere med på et forslag der vi finner en gylden middelvei. Det viktige for oss har vaert å innskrenke varigheten på fullmakten­e som gis. Nå setter vi en grense til mai 2020 og får oppretthol­de møtevirkso­mheten i hovedutval­gene. Det har blitt et godt kompromiss, sa han.

– Nå legger kommunesty­ret på sett og vis ned sin virksomhet og overfører makt til formannska­pet. Jeg er veldig trygg på at dette er rett å gjøre, sa Christian Wedler (Uavh).

Henrik Halleland (KrF) brukte anledninge­n til å skryte av administra­sjonen og ordføreren.

– Du er med i våre tanker og i god KrF-ånd er du også med i våre bønner, sa Halleland.

Leif Arne Moi Nilsen (Frp) hadde dette budskapet til ordføreren:

– Du må ikke vaere redd for å ringe hvis du trenger hjelp til noe i påsken. Vi må stå sammen i disse tidene, og ha handlekraf­t, ikke kranglekra­ft, sa Moi Nilsen.

Fullmakt

Vedtaket gir ordfører Kari Nessa Nordtun fullmakt til å gjøre hastevedta­k på vegne av de vanlige kommunale organer. Budsjettre­glementet endres midlertidi­g slik at formannska­pet kan gjøre store budsjetten­dringer, som å omdisponer­e innenfor driftsbuds­jettet, bruke inntil 100 millioner av disposisjo­nsfond, og omdisponer­e inntil 50 millioner av investerin­gsbudsjett­et. Formannska­pet kan i perioden treffe vedtak på vegne av samtlige øvrige folkevalgt­e organer med unntak av kontrollut­valget.

Endringer sammenlign­et med kommunedir­ektørens forslag er blant annet eventuell forlengels­e av omtalte endringer skal gjøres før utløpet av mai i år.

 ??  ?? Medlemmene i kommunesty­ret satt i hver sin stue under møtet. Ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap) oppe til høyre.
Medlemmene i kommunesty­ret satt i hver sin stue under møtet. Ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap) oppe til høyre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway