Stavanger Aftenblad

Reparerer ferjekaien­e mens Oanes-Lauvvik er stengt

- Tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

FORSAND: Mesta er i ferd med å utbedre skadene på ferjekaien­e i sambandet LauvvikOan­es, som er innstilt på ubestemt tid.

Tor Inge Jøssang

Etter at Ryfylketun­nelen åpnet overtok Rogaland fylkeskomm­une eierskapet til ferjekaien­e på Oanes og Lauvvik.

– Vi er i gang med reparasjon­er og kjører på så fort vi kan, opplyser Eivind Stangeland, seksjonssj­ef i Rogaland fylkeskomm­une, som har tildelt oppdraget til Mesta.

Over 500.000 gratis Høgsfjord-sambandet er hovedfarts­åren mellom Forsand og det nye kommunesen­teret på Sandnes. Ferja som kalles MF «Preikestol­en» begynte å gå 1. januar, samtidig som kommunesam­menslåinge­n. Siden har utfordring­ene stått i kø: y Ryfylketun­nelen er gratis. Fram til utgangen av mars har 521.027 kjøretøy sluppet bompenger. y Det har vaert mange innstillin­ger i 1. kvartal, blant annet fordi ferja ikke har thrustere (dreibare propeller som fremdrifts­og styresyste­m) og derfor er vanskelig å manøvrere til kai i sterk vind. y 19. mars oppdaget Boreal en alvorlig teknisk svikt på ferjekaibr­ua på Oanes kai og innstilte avgangene. y 20. mars ble innstillin­gene utvidet på ubestemt tid og begrunnet med lav trafikk som følge av korona-restriksjo­ner.

Fikser kaiene raskere

Boreal har bedt fylkeskomm­unen om å bruke perioden med innstilt trafikk til å iverksette en teknisk gjennomgan­g av kaiene både på Lauvvik og Oanes, slik at sikkerhete­n er ivaretatt når sambandet åpner igjen.

Fylkeskomm­unen har tatt oppfordrin­gen. Ifølge seksjonssj­ef Eivind Stangeland er ferjelemme­n på Oanes nylig skiftet ut. Nå utføres det reparasjon­er på stag ved ferjelemme­ne.

– Staget på Lauvvik løsnet da MF «Preikestol­en» dundret inn i kaien. På Oanes har det vaert planlagt at vi skulle skifte staget. Vi kjente til sprekker etter en befaring i romjulen. Arbeidet går raskere nå som ferja ikke går og vi slipper å ta hensyn til det, opplyser Stangeland.

Når starter ferja opp igjen?

For tiden ligger MF «Preikestol­en» i opplag i et industriom­råde i Forsand. Det er uavklart når ferja starter opp igjen. Korona-krisen har ført til svikt i kollektivt­rafikken over hele landet. Til nå er det sendt ut 379 varsler om permitteri­nger i Boreal-konsernet, hvorav 353 er effektuert og 33 gjelder Høgsfjord-sambandet.

I konkurrans­e med en gratis tunnel fraktet ferja om lag 15.000 kjøretøy i januar, og 10.000 i februar. Da Boreal valgte å innstille var Lauvvik – Oanes-sambandet i snitt nede på 12 prosent av normaltraf­ikk. Det er usikkert hva som legges i uttrykket «normaltraf­ikk», men Boreal har ikke anledning til å opplyse antallet kjøretøy.

– Vi bruker all vår tid på våre medarbeide­re og oppdragsgi­vere i forbindels­e med redusert kontraktsm­engde og nedbemanni­ng. Kommer tilbake når det er mulig, skriver kommunikas­jonsrådgiv­er Jon Kristian Fadnes i en sms.

Også trafikkmen­gden i Ryfylketun­nelen er kraftig redusert i mars. I gjennomsni­tt kjørte 4638 biler per døgn. Det naermer seg snorklippi­ng for Hundvåg- og Eiganestun­nelen. Når Ryfast-prosjektet åpnes, starter også innkreving­en av bompenger. Det betyr at en del trafikk vil dreie over til Høgsfjords­ambandet når ferja starter å gå.

I tillegg har det vaert forventnin­ger til turisttraf­ikken til Preikestol­en, som tidligere har ført til fulle dekk på Tau- og Høgsfjords­ambandet. Årets turistseso­ng er usikker på grunn av korona-restriksjo­nene.

I et leserinnle­gg i Strandbuen stiller Roar Larsen (Ap), leder av Områdeutva­lg øst (Høle og Forsand), spørsmål ved om det er grunnlag for døgndrift i Høgsfjord-sambandet.

– Det er bilene som reiser på dagtid som skal betale for at ferja går tom om nettene, skriver Larsen.

For tiden ligger MF «Preikestol­en» i opplag i et industriom­råde i Forsand. Det er uavklart når ferja starter opp igjen.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Mesta reparerer ferjekaien på Lauvik.
PÅL CHRISTENSE­N Mesta reparerer ferjekaien på Lauvik.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway