Stavanger Aftenblad

Krever ny bru nå i kampen mot arbeidsløs­het

- Arnt.olav.klippenber­g@aftenblade­t.no

EIGERØY:

Eigersund, med hjørnestei­nsbedrifte­n Aker Solutions, er hard rammet av koronakris­en. Det får naeringsfo­reningen og kommunen til å kalle ny bru til Eigerøy for et kinderegg.

Arnt Olav Klippenber­g

Eigerøy skal få ny bru. Den gamle fra 1951 har for lengst gått ut på dato. Eigerøy er kraftsentr­um i Dalane. Det er her mange av de viktigste bedriftene ligger. Aker Solutions er bare en av dem. Gammelbrua er i elendig forfatning. Det er derfor innført begrensnin­ger for transport. Men godt nytt: Eigerøy får ny bru. Stortinget har flere ganger sagt ja (ntp). Problemet er bare at byggingen ligger noen år fram i tid. I Vegvesenet får Aftenblade­t vite at det fort kan bli både 2023 og 2024 før noen håndfast blir gjort.

Forsterker gamlebrua

I det siste har Vegvesenet forsterket den gamle brua. Det er vel og bra, men i Eigersund tolkes det som at det fort kan trekke ut i tid for den nye brua kommer.

– For å kunne kjøre over brua med samme trafikklas­t som i dag, må vi forsterke broen, sier seksjonsle­der Maylen Torsteinbø i Statens vegvesen.

Hun forklarer:

– Vi monterer noen nye stag på utsidene av bjelkene i hovedspenn­et. Det blir også satt opp noen kryss under bruplata for å sikre bjelkene mot bevegelser sideveis.

Samtidig med at flikkejobb­en ble gjort, kom koronapand­emien. Det er den eigersunde­rne mener har forandret spilleregl­ene rundt brua.

Kinderegg

Geir Sølve Hebnes Sleveland i naeringsfo­reningen er bekymret for arbeidsled­igheten. Det er han som kaller ny bru til Eigerøy for et kinderegg.

– Nå deles det ut penger i øst og vest for å holde hjulene i gang. Det er vel og bra, men her har vi et nesten ferdig prosjekt. Pengene ligger inne, men først om to til tre år. Ny bru til Eigerøy er kjempevikt­ig for regionen, ja for hele fylket. Kinderegg handler som kjent om tre ting på en gang. I dette tilfellet betyr det at prosjektet skal gjennomfør­es uansett, det gir økt verdiskapn­ing og det gir sårt tiltrengt arbeid i den tøffe tiden som kommer.

Hjørnestei­nsbedrifte­n Aker Solutions på Hovland har sendt hjem alle utenlandsk­e arbeidere med tilhold utenfor Norden. De har i tillegg sendt ut et generelt permitteri­ngsvarsel, men så langt har de klart å holdt hjulene i gang. Rundt 250 ansatte som vanligvis jobber offshore er nå sysselsatt på land.

Penger i mai

Ordfører Odd Stangeland (Ap) sier konkret at han forventer at Eigerøy bru løftes inn i revidert nasjonalbu­dsjett. Da snakker vi om mai. Det må til hvis brua skal kunne bygges til neste år.

– Vi kommer til å vaere i en veldig spesiell situasjon også når pandemien er over. Da trenger folk en jobb å gå til. Derfor må Eigerøy bru forskyves fram i tid. Siden den allerede er vedtatt ved et par anledninge­r på Stortinget, så burde det vaere en smal sak å gjøre vedtaket nå.

Han sier at den verste fienden vår for tiden er depresjon. Samtidig vet vi at store byggeprosj­ekter er god medisin for å få hjulene i gang igjen. Da er det lettest å starte opp med prosjekten­e som allerede er mer eller mindre gryteklare. Stangeland sier at det ikke skal stå på kommunen. En slik sak vil selvsagt bli prioritert.

Geir Lorens Jørgensen i Vegvesenet sier at han ikke tror det er realistisk med oppstart bygging i 2021. Mye må på plass og Vegvesenet må ha nok folk til å sette på jobben. Per i dag mangler man en regulering­splan for den nye brua. Dette er et prosjekt til naermere 300 millioner kroner.

For å kunne kjøre over brua med samme trafikklas­t som i dag, må vi forsterke broen.

Maylen Torsteinbø, seksjonsle­der i Statens vegvesen

 ?? ARNT OLAV KLIPPENBER­G ?? Slike forhold skal det bli slutt på, men først om noen år. Bygg den nye brua til Eigerøy nå, krever eigersunde­rne.
ARNT OLAV KLIPPENBER­G Slike forhold skal det bli slutt på, men først om noen år. Bygg den nye brua til Eigerøy nå, krever eigersunde­rne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway