Stavanger Aftenblad

Fattige har tre ganger så høy risiko for å bli smittet

-

BRUSSEL: Innbyggern­e i sårbare land har tre ganger så høy risiko for å bli smittet av koronaviru­set, og seks ganger mindre sjanse for å få helsehjelp, viser analyse. Data fra Inform Global Risk Index viser at befolkning­en i sårbare land konflikt, fattigdom og dårlig utbygd helsesyste­m, kan bli rammet svaert hardt av koronapand­emien.

Innbyggern­e i disse landene har tre ganger så høy risiko for å bli syke og seks ganger mindre sjanse for å få helsehjelp.

Mennesker i sårbare land har også fire ganger høyere risiko for matmangel og nesten ni ganger høyere risiko for å miste inntekt og eiendom, viser analysen.

Skremmende bilde

Risikoen for å bli arbeidsled­ig er også tre ganger så høy, og det samme er risikoen for at disse landene vil motta flyktninge­r.

– Denne analysen gir et skremmende bilde av hva vi dessverre kan forvente skjer ettersom covid-19 sprer seg i land i Asia, Afrika og Midtøsten, sier Cares generalsek­retaer Gry Larsen.

– Når en slik pandemi oppstår, svikter ikke bare helsesyste­met som er sårbart fra før, men hele infrastruk­turen, hele samfunnet kan komme til å svikte. Det er skremmende, sier hun.

Krig og konflikt Hjelpeorga­nisasjoner som Care er saerlig bekymret over følgene koronapand­emien kan få i krigsog konflikthe­rjede land som Syria, Jemen og Sør-Sudan, der innbyggern­e i utgangspun­ktet er avhengige av nødhjelp utenfra for å overleve.

– Dette øker sårbarhete­n og skaden covid-19 kan påføre folk. Her trenger vi våpenhvile umiddelbar­t så vi får mulighet til å hjelpe. I tillegg må bistandsar­beidere klassifise­res som helt nødvendig personell så de ikke blir stoppet av smittefore­byggende tiltak, sier Larsen.

Samme status Flyktningh­jelpens generalsek­retaer Jan Egeland deler bekymringe­n og har bedt om at hjelpearbe­idere får samme status som helsearbei­dere, som til tross for portforbud og stengte grenser får gå på jobb.

– Vi ber myndighete­r om å få lov til å bli vaerende i felt og levere nødhjelp slik at vi kan hjelpe og beskytte de mest sårbare før det er for sent, sa Egeland nylig.

– Om hjelpearbe­idere ikke får jobbe nå, fordi de blir stanset av nedstengni­nger eller blir tvunget til å vaere hjemme, så vil viktige hjelpefors­yninger gå tapt og mennesker på flukt vil miste den eneste hjelpen de får, sa han. (NTB)

 ?? AP / NTB SCANPIX (ILLUSTRASJ­ON) ?? Innbyggere i land med krig og konflikt, og mennesker på flukt, har langt høyere risiko for å bli smittet av koronaviru­set, og langt mindre sjanse for å få helsehjelp.
AP / NTB SCANPIX (ILLUSTRASJ­ON) Innbyggere i land med krig og konflikt, og mennesker på flukt, har langt høyere risiko for å bli smittet av koronaviru­set, og langt mindre sjanse for å få helsehjelp.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway