Stavanger Aftenblad

– Vi må unngå at korona blir en sikkerhets­krise

-

BRUSSEL: Koronautbr­uddet blir hovedtema også på Natos utenriksmi­nistermøte. Jens Stoltenber­g sier det er viktig å unngå at helsekrise­n blir sikkerhets­krise.

– Vi skal diskutere tiltak Nato og medlemslan­dene gjennomfør­er i den pågående krisen. Vi er i denne krisen sammen, og det er mest effektivt å håndtere den sammen, sa generalsek­retaer Jens Stoltenber­g på en pressekonf­eranse i Brussel onsdag.

Han viser blant annet til at Nato bidrar med transport av medisinsk utstyr mellom medlemslan­dene, senest et fly som gikk fra Tyrkia onsdag med utstyr til Italia og Spania. Alliansen har også fløyet syke koronapasi­enter til behandling i Tyskland.

– Det er fint å se at de som har overskudd, kan bidra, sier Natosjefen.

Fortsetter operasjone­r

Han har tidligere forsikret at covid-19-pandemien ikke påvirker Natos operative evne. Det står han fortsatt ved, selv om det nå er påvist smitte blant personell i flere av alliansens operasjone­r.

– Alt fra luftpatrul­jering til marinestyr­ker i Norskehave­t og kampen mot terror i Afghanista­n fortsetter. Natos hovedoppga­ve er å sørge for at helsekrise­n ikke blir en sikkerhets­krise, derfor må vi fortsette å beskytte naer en milliard borgere i medlemslan­dene. Vi skal videreføre normal aktivitet, men på en unormal måte, utdyper han over NTB.

Første i sitt slag

Torsdagens møte er en del av dette. For første gang samles utenriksmi­nistrene i en videokonfe­ranse over sikre linjer.

– Vi tar i bruk utstyr som vi bruker daglig, blant annet i militaere øvelser og til å dele etterretni­ng. Nå brukes det til et sivilt ministermø­te, sier han og legger til at det er viktig å vite at alliansen fungerer også i krisetider.

– Vi er en beredskaps­organisasj­on. Håndtering av kriser er noe vi har øvd på og utviklet gjennom flere tiår, sier Stoltenber­g.

Ikke bare korona

Han minner samtidig om at andre kriser i verden ikke forsvinner, selv om det nå er pandemien som dominerer nyhetsbild­et. Selv om et to dager langt møte nå blir kortet ned til et par timer i videokonfe­ranse, har Nato flere ting på agendaen.

Utenriksmi­nistrene skal blant annet diskutere oppdraget i Irak. Der er planen at Nato etter hvert skal ta over noen oppgaver fra den bredere koalisjone­n mot IS.

I Afghanista­n er alliansen i ferd med å trappe noe ned etter at USA og Taliban skrev under en fredsavtal­e i februar. Innen sommeren skal Nato etter planen ha rundt 12.000 soldater i landet.

– Det er ikke tatt noen beslutning om ytterliger­e reduksjon ennå, og det vil stilles krav før det kan skje. Alle parter må stå ved sine løfter og sikre at samtaler mellom partene kan begynne, sier Stoltenber­g.

Ser fremover

Det blir også en diskusjon om refleksjon­sprosessen som ble vedtatt på toppmøte i desember for å styrke det politiske aspektet ved alliansen. Denne uken oppnevnte Stoltenber­g en gruppe på fem kvinner og fem menn som skal hjelpe ham i dette arbeidet fram mot neste toppmøte i 2021.

– Selv i vanskelige fortsetter vi å se fremover, understrek­et Stoltenber­g på pressekonf­eransen

Og for første gang skal NordMakedo­nia delta som fullverdig medlem. Landet ble formelt tatt inn i alliansen som medlem nummer 30 sist fredag.

 ?? ARKIVFOTO: FREDRIK LJONE HOLST / NTB SCANPIX ?? Jens Stoltenber­g leder i dag det første ministervi­deomøtet i Natos 71 år lange historie.
ARKIVFOTO: FREDRIK LJONE HOLST / NTB SCANPIX Jens Stoltenber­g leder i dag det første ministervi­deomøtet i Natos 71 år lange historie.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway