Stavanger Aftenblad

Hvordan oppdage misbruk nå

- Klara Øverland Førsteaman­uensis og psykologsp­esialist, Laeringsmi­ljøsentere­t ved UiS; seniorrådg­iver RKBU Vest, NORCE

KORONAKRIS­EN: Laerere kan oppdage seksuelt misbruk gjennom sosiale medier når elevene ikke er på skolen. på at barn kan bli seksuelt misbrukt i hjemmet, og at pedofile kan utnytte krisesitua­sjonen.

Vold og overgrep hjemme

At seksuelt misbruk skjer i hjemmet, av familieper­soner og kjente, er godt dokumenter­t fra tidligere forskning. Vold mot barn skjer som regel i hjemmet uten vitner til stede, ifølge Kripos.

De yngste barna har begrensede språkferdi­gheter og liten eller ingen mulighet til å fortelle noen om hva som har skjedd. Dette gjør at denne volden er spesielt vanskelig å forebygge, avdekke og etterforsk­e, ifølge politiet. Av de eldre barna er spesielt jenter utsatt, men gutter opplever også å bli offer for misbruk.

Nesten halvparten av dem som utsettes for alvorlige seksuelle overgrep opplever dette før de er 18 år, dvs. i barne- og ungdomstid­en sin. Folkehelse­institutte­ts tall viser at «en vesentlig andel» skjer i småskoleal­der og i barnehagea­lder. I den krisesitua­sjonen som vi er inne i nå, hvor barna må vaere hjemme hele dagen, er det fare for at barn blir offer for seksuelt misbruk i hjemmet av personer de har en naer relasjon til.

Hvordan avdekke akkurat nå?

I arbeid med barn som har blitt utsatt for seksuelt misbruk, er vår erfaring at dette kan oppdages ved å gi dem mulighet til å fortelle selv. Utenom foreldrene er laereren som regel den barna stoler mest på.

Start med å spørre alle barna et åpent spørsmål om hvordan de har det, og lytt til svarene. Sier noen av barna noe som er annerledes og bekymrings­fullt? Hvis du er online med mange elever, ring opp barnet etterpå og be det fortelle mer, og spør hva som skjer hjemme. Men husk at overgriper kan vaere i rommet og kontroller­e hva som blir sagt.

Konkrete tips til laerere y Be barnet skrive en oppgave om hvordan de har det. Hva beskriver barnet? Skriver barnet om seksuelt misbruk eller andre krenkelser? I så fall, ta kontakt med barnevern/politi. Husk at overgriper også kan kontroller­e hva barn skriver, så ta kontakt umiddelbar­t med barnevern eller politi dersom du hører eller leser at barn blir utsatt for misbruk. y Dersom du er online med elevene på face eller på telefon, legg merke til barnets humør. Virker barnet opplagt, eller virker det som om barnet gradvis får svekket helse når dere møtes online? Ser det ut som barnet er lei seg, har tapt interesse, eller på andre måter har en endret atferd? Noe av dette kan vaere naturlige konsekvens­er av å vaere for mye inne under pandemiutb­ruddet. Noen barn kan også lide under andre former for omsorgssvi­kt, som fører til tap av søvn og mat. Dette er det også viktig å fange opp. y Vaer ekstra observant på sårbare elever som du er kjent med at har det vanskelig. De kan vaere spesielt ubeskyttet nå. Dette gjelder blant annet barn som har få voksne å stole på og ellers har et lite nettverk. y Vaer i forkant og informer eleven om hvor viktig det er å ha det trygt og godt i denne tiden. Be gjerne elevene om å se filmer som er laget for å forebygge seksuelt misbruk, f.eks. ligger det noen på JegVet.no. Da er det viktig at du som laerer følger dette tett opp med elevene. Fortell dem at de kan si ifra til deg på mail eller telefon. De kan også ringe Mental Helses hjelpetele­fon (tlf. 116 123).

Viktig å vaere på vakt

Alle har plikt til å melde ifra om de er bekymret for at noen barn blir utsatt for omsorgssvi­kt eller vold. Vold, seksuelle overgrep og omsorgssvi­kt i barndommen øker risikoen for alvorlige fysiske og psykiske helseplage­r. Derfor er det viktig at voksne avdekker og dermed er med på å stoppe denne typen krenkelser av barn.

Dersom du er usikker på hva du skal gjøre hvis barn og unge blir utsatt for omsorgssvi­kt, vold og/eller seksuelt misbruk, finnes det statlige veiledere som kan vaere til hjelp, som «Fra bekymring til handling» og «Tidlig oppdagelse av utsatte barn og unge» fra Helsedirek­toratet, 2019.

Alle i samfunnet – og spesielt laerere – må vaere bevisst på at barn kan bli seksuelt misbrukt i hjemmet, og at pedofile kan utnytte krisesitua­sjonen.

Det tiltredes, selvsagt – samarbeid har neppe vaert viktigere enn i dagens krisesitua­sjon: Vi står midt oppi det som er den største utfordring­en noen ordfører eller politisk flertall i Stavanger har måttet møte på sin vakt.

Mens demokratie­t ikke tar karantene, må ansvarlige politikere skille mellom gode diskusjone­r som gjør vedtak bedre – og sensasjona­listiske utspill drevet primaert av ønsket om å komme på i mediene. Ikke alle har bestått denne testen så langt.

Arbeiderpa­rtiet støtter helhjertet opp om Bruns og Hegdals ønske om i fellesskap å finne frem til gode løsninger. Men de to politikern­e bruker to underlige eksempler på dette – neddimensj­onering av barnehagep­lasser og ny ressursfor­delingsmod­ell for skolene.

To store splidsaken­e

I forrige periode var nettopp dette to av de store splidsaken­e i kommunalst­yret for oppvekst hvor vi satt sammen med Hegdal og Bruns. Arbeiderpa­rtiet var bekymret over konsekvens­ene av å legge ned så mange barnehagep­lasser for fort. Da beregninge­r tydet på endringene i skolens fordelings­nøkkel ville slå negativt ut for skoler i områder med levekårsut­fordringer, var vi også svaert tydelige kritiske til det.

Dagens politiske flertall arbeider for et mer sjenerøst barnehaget­ilbud, slik at far og mor kan komme seg på jobb, selv om barnet ikke har «rett» på plass på grunn av fødselsdat­o. Videre vil mange huske skoleopprø­ret mot slutten av forrige periode. Ressursfor­delingsmod­ellen synes nå også å slå uheldig ut for skoler med blandet målform i våre nye kommunedel­er, og vi har vedtatt en snarlig evaluering av modellen.

Ingen fellesskap­sløsning

Ja, vi skal etterstreb­e brede flertall og omforente løsninger. Men i begge tilfellene nevnt av KrF og Høyre, stemte altså Arbeiderpa­rtiet i mindretall imot. Det ble ingen fellesskap­sløsning.

Vi er mer enn noensinne overbevist om at vår motstand i begge sakene var på sin plass.

 ?? NTB SCANPIX ?? Altfor mange barn har det ikke godt hjemme, for mange er utsatt for vold og overgrep. Når laerere nå først og fremst har digital kontakt med elevene, er det ekstra krevende å avdekke det som skjer – men det finnes metoder.
NTB SCANPIX Altfor mange barn har det ikke godt hjemme, for mange er utsatt for vold og overgrep. Når laerere nå først og fremst har digital kontakt med elevene, er det ekstra krevende å avdekke det som skjer – men det finnes metoder.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway