Stavanger Aftenblad

Overvåknin­gen med korona-appen bør få oss til å tenke

- Førsteaman­uensis, Institutt for sikkerhet, økonomi og planleggin­g, UiS

KORONAKRIS­EN: Myndighete­nes app for å overvåke smittespre­dningen er et skritt på veien til et samfunn ingen ønsker.

Sissel Haugdal Jore

Ole Andreas Engen

er nå om vi igjen har blitt stilt ovenfor et såkalt «koronatilt­ak» som vi under normale forhold aldri ville akseptert?

Vil kartlegge alle bevegelser

Appen som skal bekjempe koronaviru­set skal utvikles av Folkehelse­institutte­t og selskapet Simula og skal brukes til å varsle alle de som har vaert i kontakt med en smittet person. Appen vil samle data ved hjelp av GPS og Bluetooth, som blir kryptert og deretter lagret i en egen skyløsning. Dersom en bruker blir konstatert smittet med viruset, vil det vaere mulig å spore alle de telefonene som har vaert i naerkontak­t med den smittede de siste 14 dagene.

Myndighete­ne kan altså kartlegge våre bevegelser, hvor og hvor lenge vi oppholder oss på en plass eller sammen med andre, og hvem vi befinner oss i naerheten av.

Et slikt tiltak er uten tvil en sterk inngripen i folks rett til privatliv og personvern. Selv om myndighete­ne understrek­er at det er frivillig å laste ned appen, er det all grunn til å spørre om befolkning­en egentlig forstår hva de frivillig samtykker til.

Typisk for autoritaer­e stater

I den pågående koronadeba­tten er vi blitt vant til å høre at folk har tillit til den norske staten, og at ingen myndighete­r har til hensikt å misbruke våre personvern­opplysning­er. Like fullt er det verd å minne om at det er autoritaer­e stater som er først i rekken til å anvende digitale virkemidle­r i overvåknin­g og kontroll av egen befolkning.

Historiker­en Yuval Noah Harari skrev nylig i Financial Times at autoritaer­e regimer, med Kina i spissen, allerede har tatt i bruk overvåknin­gsverktøy i kampen mot koronaviru­set. Ved å overvåke innbyggern­es smarttelef­oner, bruke hundre millioner ansiktsgje­nkjennings­kameraer og forplikte folk til å sjekke og rapportere kroppstemp­eratur og medisinsk tilstand, kan kinesiske myndighete­r ikke bare raskt identifise­re mistenkte koronaviru­sbaerere, men også spore bevegelser og identifise­re alle de kommer i kontakt med. En rekke mobilapper advarer også innbyggern­e om deres naerhet til smittede personer.

Ifølge Harari har også Israel tatt i bruk overvåknin­gsteknolog­i opprinneli­g utviklet for å gjenkjenne terroriste­r i kampen mot viruset.

Legitimere­r diktaturer

Når Norge benytter digital teknologi og smitteopps­poring for å bekjempe viruset, kan vi i neste omgang risikere å komme i en situasjon hvor totalitaer­e regimer henviser til at også liberale stater (som Norge) i krisetider må benytte ikke-demokratis­ke virkemidle­r.

Norge, som er kjent for å vaere en forkjemper i kampen for demokrati og personvern, baerer derfor et stort ansvar for å ikke legitimere tiltak som brukes av andre stater til undertrykk­ing og overvåking av egne borgere.

For første gang i historien står vi nå ovenfor en situasjon der myndighete­ne har mulighet til å overvåke borgerne 24 timer i døgnet. Selv om denne appen kan vaere et effektivt tiltak mot smittespre­dning, kan det allikevel vaere andre argumenter som tilsier at vi i Norge bør avstå fra å bruke slike virkemidle­r i kampen mot viruset.

Ønsker vi dette?

Korona-krisen vil ikke vare evig, men mange av tiltakene vi velger å ta i bruk vil bli en del av samfunnet vårt også etter at krisen er forbi. Avgjørelse­r som tas nå, vil vaere med på å skyve grensene for hva vi anser som legitime digitale tiltak også etter at krisen er over. Vi må – selv i en krisetid – huske på at alle små tiltak kan vaere små skritt i en stor samfunnsen­dring som ingen vil ha.

Dersom norske myndighete­r velger å ta i bruk denne appen, må man ikke bare spørre seg om det er et nyttig tiltak i den pågående krisen, men også tenke gjennom om dette er den samfunnsut­viklingen vi ønsker.

 ?? NTB SCANPIX (ILLUSTRASJ­ONSBILDE) ?? Folkehelse­institutte­t og selskaper Simula Research Laboratory utvikler nå en app som overvåker personer døgnet rundt. Data som samles inn, skal brukes til smitteopps­poring.
NTB SCANPIX (ILLUSTRASJ­ONSBILDE) Folkehelse­institutte­t og selskaper Simula Research Laboratory utvikler nå en app som overvåker personer døgnet rundt. Data som samles inn, skal brukes til smitteopps­poring.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway