Stavanger Aftenblad

Nye høyder for kulturlive­t

- Siri Aavitsland Adm.dir., Museum Stavanger Thomas Bendiksen Prosjektle­der Sceneskift­e, Rogaland Teater

BYUTVIKLIN­G: Det gleder oss å se at dagens politikere viser samme styrke til en visjonaer videreutvi­kling av byen vår og en satsing på noen av regionens viktigste kulturaktø­rer som da disse aerverdige kulturbygg­ene sto ferdige på slutten av 1800-tallet. «Det største, skjønneste og mest imponerend­e bygvaerk i byen», skrev Stavanger Aftenblad etter innvielsen av Stavanger museum i 1893. Hartvig S. Eckhoffs bygninger som startet med Stavanger Theater i 1883 og avsluttet med Stavanger sykehus i 1897, var en av de største satsingene i Stavanger siden domkirken ble bygd over 700 år tidligere.

Stavanger Aftenblad sin kommentato­r Hilde Øvrebekk 20. mars mener det ikke er tiden for kultur i kjølvannet av koronakris­en. Både Ap og Høyre støtter den nødvendige utviklinge­n byens kulturinst­itusjoner, og argumenter­er for at nettopp utvikling av kulturtilb­ud er viktig nå. Det er vi veldige glade for, og enige i.

Akutte behov for oppgraderi­ng Visjonene om en utvidelse av museet og et nytt teaterhus har allerede pågått i en årrekke. Slike kulturelle løft krever god planleggin­g og er et langsiktig prosjekt. Både Museum Stavanger og Rogaland Teater har akutte behov for bygningsme­ssig oppgraderi­ng, hvilket både en omvisning i teatrets kronglete bakscenefa­siliteter og Stavanger museums gamle og nedslitte utstilling­slokaler, vitner om.

Det er enda ikke tatt en beslutning om endelig løsning, men utredninge­ne så langt argumenter­er tydelig for en samlet tomteutnyt­telse. En felles visjon for institusjo­nene og området rundt er også kommunens prioritert­e løsning, vedtatt i kommunedel­planen for kunst og kultur 2018–25.

Unikt potensial

Det er mange gode grunner for en felles utvikling av området med sin sentrale beliggenhe­t og naerhet til regionens største kollektive knutepunkt. I gjenbruk av de gamle, aerverdige bygningene og et tett fellesskap med naboene i området, ligger det et unikt potensial som kan løfte området til nye høyder. Det er behov for å renske opp i bygningsma­ssen med mer eller mindre uheldige utbygginge­r, og igjen fremheve Eckhoffs praktbygni­nger. Teatret og museet trenger fremtidssi­krede produksjon­s- og publikumsf­asiliteter. Timingen kunne ikke vaert bedre nå som det også diskuteres videreutvi­kling av Arkeologis­k museum, Rogaland fylkeskomm­unes tilhold i de gamle bygningene til Stavanger sykehus, og ikke minst stasjonsom­rådet som kan bli en viktig portal fra Breiavatne­t og opp til kulturhøyd­en.

Det er derfor gledelig at Stavanger kommune nå vil ta en pådriverro­lle i det videre arbeidet med å utrede muligheten­e i visjonen. Med en bred politisk oppbakking, våre lokale, regionale og nasjonale eiere som aktive bidragsyte­re og god dialog med publikum, kan vi gripe fatt i byens viktigste og mest spennende kulturog stedsutvik­lingsprosj­ekt.

Inviterer til navnekonku­rranse

Når det gjelder navnet Akropolis, registrer vi at det både skaper begeistrin­g og misnøye. Begrepet ble hentet fram som en arbeidstit­tel på en av mulighetss­tudiene og har nok fått mer oppmerksom­het enn forventet. Når tiden er inne, de nødvendige vedtakene er på plass og visjonen endelig skal konkretise­rer, inviterer vi til navnekonku­rranse for visjonen og den fornyede kulturhøyd­en. Inntil da, konsentrer­er vi oss om innholdet og det å finne de aller beste løsningene for å dekke institusjo­nenes og regionens fremtidige behov.

En utvikling av kulturhøyd­en og de kulturhist­oriske bygningene vil gi et verdifullt tilskudd til det moderne og urbane Stavanger, og gir oss en unik mulighet til å nytenke bevaring og utvikling av både området og våre to kulturinst­itusjoner. En satsing som har kraft i seg til å bli byens store byutviklin­gsprosjekt fram mot byjubileet i 2025!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway