Stavanger Aftenblad

Rogaland har måtte omstille seg

- Distriktsl­eder i Rogaland Røde Kors med Flekkefjor­d by

DUGNAD: Koronakris­en viser styrken i lokalsamfu­nnet vårt.

Thor Inge Sveinsvoll

Etter at regjeringe­n besluttet de strengeste begrensnin­gene av vår frihet siden andre verdenskri­g, så er tilvaerels­en for oss i Rogaland snudd på hodet. Vi stiller opp på dugnaden for å passe på våre mest sårbare og sikre at livet kan bli som normalt igjen.

Tiltakene har et tydelig mål, men de skjer ikke uten konsekvens­er. Med smittevern­et opplever både unge og gamle at de får mindre eller mister helt kontakten med andre. Kanskje har de ingen som ringer.

Digital kontakt

I Rogaland Røde Kors gjør vi alt vi kan for å vaere der for dem som trenger det, også når vi ikke kan møtes fysisk. Vi er i beredskap og vi rykker ut når det er behov. Vi omstiller våre aktivitete­r til denne nye situasjone­n. I Besøkstjen­esten har våre lokalforen­inger begynt å ringe i stedet for å gå på besøk. Visitorer i fengslene jobber med å opprette digital kontakt med innsatte. Røde Kors har en viktig rolle som støtteaktø­r for lokale og nasjonale myndighete­r, og tilbyr støtte til både kommuner og sykehus. y Alle våre ambulanser et stilt til disposisjo­n y Vi har løpende dialog med våre kommuner om hvordan vi kan bistå lokalsamfu­nnene og lokale myndighete­r. y Vi oppretthol­der desentrali­sert blodtappin­g for å sikre nok blod til Blodbanken. y Vi oppretthol­der den ordinaere beredskape­n i forhold til skred og redning. For å hjelpe oss alle til å navigere best mulig i denne situasjone­n, har Røde Kors utarbeidet et sett koronavett­regler som viser hvordan vi kan ta vare på både oss selv og andre. Dette håper vi alle vil følge. Det er viktig at vi tar vare på sosiale bånd og egen mental helse.

Nå vil vi ha en dugnad mot ensomhet, og da trenger vi hjelp fra hele det norske folk. Hovedbudsk­ap: Dette er en tid for å si hei til hverandre. Og like viktig: Dette er en tid for å heie på hverandre.

Vi heier på nabofamili­en som handler mat til den enslige kvinnen som må sitte i karantene. Vi heier på foreldre som sjonglerer jobb og hjemmeunde­rvisning.

Ikke minst heier vi på alle sykepleier­e, hjelpeplei­ere, leger, renholdere, alle som jobber i butikk og på lager, alle sjåfører, laerere, barnehagea­nsatte og ikke minst alle frivillige som gjør sitt ytterste nå. Dette skal vi klare sammen.

Heie på hverandre

En pandemi er lokal like mye som den er global. Det er summen av hvordan hvert lokalsamfu­nn opptrer, som avgjør om vi som verdenssam­funn lykkes med å slå viruset tilbake. Ingen av oss kommer til å klare dette perfekt, det skal vi heller ikke kreve, men når vi heier på hverandre, dytter vi hverandre framover.

Si hei til en du kjenner – vask hender.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway