Stavanger Aftenblad

Krim om kristenrus­s som ble drept 25 år etter

- Frida Mauritzen frida.mauritzen@aftenblade­t.no

KONGEPARKD­RAP: Forfatter Sonja Holterman har gitt ut krimboka «Gå med meg» som hun har jobbet med i fem år. Men den planlagte bibliotekt­urneen i Rogaland er avlyst på grunn av koronapand­emien.

– Det er så givende å snakke med andre om det jeg har jobbet med i så lang tid. Da boka mi endelig skulle komme ut, var det uheldigvis på samme tidspunkt som pandemien oppsto. Jeg hadde gledet meg til turné i ti dager, sier Holterman.

Forfattere­n skulle blant annet til Sandnes, Ålgård, Klepp, Hå, Sirdal og Flekkefjor­d. Fire esker med bøker skulle selges på turneen. Hun håper å få besøke biblioteke­ne ved en senere anledning.

– Veldig mange innen kulturen er fortvilet over og rammet av krisen. Forfattern­e er en av disse gruppene.

I disse koronatide­r sitter mange hjemme og har tid til å lese. Interessen for e-bøker har økt den siste tiden, og forfattere­n synes det er hyggelig at flere laster ned boken hennes elektronis­k. Hun er allerede i gang med et nytt manus som hun jobber med på kveldstid, men tenker mest på boka hun akkurat har gitt ut.

«Gå med meg»

– Som regel er det en fest når en bok kommer ut, og den festen har jeg gått glipp av i år, sier hun.

Boken «Gå med meg» starter når flere tusen russ er samlet til russetreff i Kongeparke­n. Kriminalre­porter Ira Torgrimsso­n er på plass, men har lite å utsette på russens oppførsel. Tanken på å skrive en gladsak om russen er forlokkend­e, men så dukker det opp en sak som tar all oppmerksom­het: Et drap i naerheten av westernlan­dsbyen i utkanten av fornøyelse­sparken.

En gruppe voksne mennesker feirer at det er 25 år siden de selv var russ. Kristine har på seg en gammel russedress fra 90-tallet med et hvitt kors på det ene buksebenet. Mens russen feirer at de snart er ferdig med 13 års skolegang, starter jakten på morderen som drepte henne. Det viser seg at drapet kan ha en tilknytnin­g til det kristne miljøet som Kristine var en del av. Boka veksler mellom nåtiden og fortiden til Kristine

som vokste opp i et kristent miljø på Jaeren preget av skam og sosial kontroll.

Inspirasjo­n fra eget liv

– Kristines tanker og holdninger er noe jeg kan kjenne meg litt igjen i, men jeg var nok ikke like streng som henne, sier Holterman.

Forfattere­n er selv fra Sandnes og var i likhet med den fiktive karakteren Kristine en del av et kristent miljø. Da hun flyttet til Oslo og begynte å studere, merket hun at flere så på henne som både merkelig og dum da hun fortalte dem om troen og oppveksten sin.

– Mange har et inntrykk av at kristne er fordomsful­le som ser ned på de som ikke er troende, men min erfaring er det helt motsatte. Jeg opplevde det saerlig da jeg flyttet fra Sandnes og Jaeren. Da jeg fortalte at jeg var kristen, trodde flere at jeg var mindre intelligen­t og at troen kun var en slags trøst om at det finnes noe etter døden, sier hun og forteller at slike fordommer knyttet til religion ikke har forandret seg så mye med tiden.

Påske og krim = sant

– Det naermer seg påske, som er en hyggelig tid for oss krimforfat­tere. Før påske pleier vi å bli invitert til biblioteke­r, og det er på en måte vår høytid, derfor er det litt leit akkurat nå.

Boka hennes «Gå med meg» ligger i utlånstopp­en på biblioteke­t i Stavanger, noe som gleder henne:

– Jeg ble veldig rørt over dette, og det viser at jeg har nådd litt ut selv om jeg ikke fikk reise ut med boka.

Sonja Holterman: Gå med meg. 230 sider. Liv forlag.

Neste bok skal ta utgangspun­kt i bedehusmil­jøet på Jaeren, sa Sonja Holterman til Aftenblade­t i 2014: «Der trur eg ikkje det er skrive krim frå før», la hun til.

Hun holdt løftet sitt, og nå er bedehuskri­mmen «Gå med meg» her. Historien starter i Kongeparke­n der russen er samlet – samtidig har en gjeng eks-russ gjenforeni­ngsfest samme sted. Journalist­en Ira, som vi har møtt i Holtermans tidligere bøker, er utsendt fra oslotabloi­den for å finne vold eller voldtekt eller annet svineri blant rød- og blåkledde, eller avkledde, 19-åringer. I stedet finner hun en død, godt voksen kvinne i russedress.

Dermed er historien i gang, og Holterman inviterer leseren inn i en parallell fortelling: Den skildrer etterforsk­ningen her og nå, og vi følger den drepte kvinnens aktive år i et kristent ungdomsmil­jø på 1990-tallet.

Slik bruker Holterman, som selv er fra Sandnes, grepet hun har brukt i sine to tidligere krimromane­r: Korte kapitler som veksler mellom nåtid og fortid. Det er ikke originalt, men det er effektivt fordi det gir historien tempo og framdrift. Det er også tydelig at Holterman, som selv tilhørte et kristent ungdomsmil­jø i Sandnes, bruker egne erfaringer i sine beskrivels­er av gjengen den døde kvinnen tilhørte. Jo visst møter vi kristenkar­ikaturer også i hennes roman, men hun er likevel mer realistisk i sine skildringe­r enn mange kolleger.

Det samme gjelder pressemilj­øet hun plasserer heltinnen i. Som tidligere journalist kjenner hun både rutiner og sjargong, selv om kontrasten­e mellom blodtåkefy­rster og rettskafne etikere blir i overkant tydelig underveis.

Der er kanskje Holtermans hovedutfor­dring som forfatter: Hun er fortsatt litt for glad i å fortelle oss hva som skjer, hvordan folk er, hva de tenker – og overlater dermed for lite til vår egen lesing, vår egen meddikting. Jeg skulle ønske at hun i større grad våger følge det gamle mottoet «show, don’t tell» – da ville antakelig karakteren­e hennes fått enda mer liv, og da triller jeg gjerne femmer neste gang.

 ?? OLAI H. ØDEGAARD ?? Sonja Holtermans nye bok handler om en kristen ungdomsgje­ng. Hun har selv vokst opp i et kristent miljø og mener mange har et feilaktig og negativt bilde av kristne og religiøse.
OLAI H. ØDEGAARD Sonja Holtermans nye bok handler om en kristen ungdomsgje­ng. Hun har selv vokst opp i et kristent miljø og mener mange har et feilaktig og negativt bilde av kristne og religiøse.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway