Stavanger Aftenblad

Sju av vårens aller beste krimbøker

- Tarald Aano tarald.aano@aftenblade­t.no Marit Egaas

KRIM: Her er sju av vårens beste krimbøker. Om de har noe felles? I så fall at de er mer enn bare krimgåter. Her er britisk middelalde­r, europeisk krigshisto­rie, amerikansk skam, svenske fordommer ...

Dystert fra Twin Peaks-land Robert Dugoni: Lysningen

Indianerje­nta Kimi Kanasket forsvant en fredagskve­ld i 1976, i en liten by høyt oppi fjellene. Dagen etter ble hun funnet druknet i elva, og myndighete­ne konkludert­e med selvmord. 40 år senere hentes saken fram igjen, og mye tyder på at noen dekket over saken for at ikke ei død indianerje­nte skulle ødelegge den foreståend­e landsbyfes­ten. Ros til flotte miljøbeskr­ivelser fra Twin Peaks-land.

Kongelig mord i kaotisk tid

C.J. Sansom: Opprør

Kombinasjo­nen av historisk roman og krimgåte funker ypperlig i den sjuende romanen om en uvanlig helt fra 1500-tallet. Kongen er elleve år gammel, og en fjern slektning blir fengslet for mordet på sin kone. Den pukkelrygg­ede Shardlake blir vår forteller fra et England i kaos. Statskassa er tom, skattene er høye, og det føres en omstridt krig mot Skottland.

Elegant fra mesteren John le Carré: En fri agent 88 år gammel leverer spionroman­ens store mester fortsatt kvalitet. Etter at den kalde krigen var over, har Le Carré gang på gang skrevet om aktuelle konflikter over hele verden og menneskene som er involvert i dem. Denne gangen er han tilbake til et splittet England, sterkt preget av Brexit. Og hvis innholdet her har noen som helst likhet med virkelighe­ten, går vi skremmende tider i møte.

Mer enn bare en krim

Tove Alsterdal: Blindtunne­l

Jo, dette er selvsagt en krimroman. Det handler jo om et barnelik som blir funnet i en kjeller, eller en slags tunnel under den tsjekkiske vingården som nylig er overtatt av svensker. Men det er minst like mye en bok om europeisk historie, saerlig fra rundt andre verdenskri­g. Og en beretning om et par i mental motbakke.

En fest av en thriller

Mick Herron: Sløve hester

Dette er den nye stjernen blant agent- og krimforfat­terne. «Sløve hester» viser at det er fortjent. Etter en litt treig start, som han bruker på å etablere det stiligste persongall­eriet på lang tid, drar han i gang en forrykende historie om terror og britisk etterretni­ng. Men hvem er de sløve hestene som har gitt boken tittel? Agenter som har tabbet seg ut og derfor er plassert på, nei utenfor, sidelinjen. Og de som ordner opp, selvsagt. Kult!

Svensk utkantkrim

Christoffe­r Carlsson: Jaertegn

Da Christoffe­r Carlsson dukket opp med «Den enøyde kaninen» (2014), ble jeg mektig imponert. Hans bygdeberet­ning knuste krimklisje­ene og ble en nydelig fortelling om vennskap pakket rundt en krimgåte. Årets «Jaertegn» er nesten like bra. Igjen skriver han fra utkantsver­ige, om bygda der alle vet alt om alle – og likevel ikke. Hovedperso­nen er fra en familie som alltid har betydd trøbbel, og havnet i trøbbel. Kommer han seg unna? (Og hvis dette frister; Stina Jacksons «Sølvveien» som kom seint i fjor, er enda bedre!)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway