Stavanger Aftenblad

Blodfattig bloddoping-film

- Kine Hult kine.hult@aftenblade­t.no

LEIEFILM: «Blood shoot» er ikke tåpelig nok til å bli morsom, og buklander i stedet mellom alle stoler.

Bloodshot

Sjanger: Action/Fantasy/ Drama/Sci-fi. Skuespille­re: Vin Diesel, Eiza González, Toby

Kebbell, Sam Heughan. Regi: Dave Wilson. Varighet: 109 minutter. Nasjonalit­et: USA. Aldersgren­se: 12 år. Filmen skulle hatt kinopremie­re 13. mars, men er nå i stedet tilgjengel­ig som leiefilm hos blant andre Viaplay, Google Play, SF Anytime og Canal

Digital.

Det er godt mulig at de har rett, de som mener at det ikke finnes flere originale ideer, og at all film og litteratur er en eller annen form for resirkuler­ing av det andre har gjort tidligere. Men det finnes likevel gode og dårlige måter å resirkuler­e på. «Bloodshot» hører definitivt til i sistnevnte kategori.

Filmen, som er basert på en tegneserie, starter som en streit actionfilm av det godt overdrevne slaget: Vin Diesel spiller den amerikansk­e elitesolda­ten Ray, som nok en gang har overlistet de onde og dumme fiendene og reddet dagen for USA. Han gjenforene­s med sin vakre kone i en pittoresk by på Amalfi-kysten, men det varer ikke lenge før den idylliske tilvaerels­en blir revet i stykker.

Hukommelse­stap

I neste scene våkner vår helt som en sterkt modifisert superorgan­isme med hukommelse­stap. Et avansert medisinsk tech-firma har byttet ut de ordinaere blodcellen­e hans med en mystisk vaeske, som har gitt ham både superkreft­er og evnen til rask selvheling. Han kan bli truffet av en trailer det ene øyeblikket, for så å lappes sammen igjen og gå videre som om ingenting hadde skjedd i det neste. Den visuelle linken til den nyeste «Terminator»filmen er åpenbar, og ett av mange eksempler på denne filmens uelegante klipp og limkonsept.

Etter hvert viser det seg at firmaet som har gitt vår helt disse kreftene kontroller­er mer enn hans halvdigita­liserte kropp. Det har også overtatt spakene i hjernen hans, med full mulighet til å slette og legge til minner. Regissør Dave Wilson retter en tydelig og dirrende pekefinger mot dem som måtte tenke at det er greit å tukle med naturen på denne måten. Det slås med andre ord inn en og annen åpen dør her, men det er for så vidt ikke så overrasken­de, når man ser på helheten.

ikke spesielt spennende Problemet er først og fremst at dette ikke er en type film som innbyr til de store filosofisk­e diskusjone­ne. Her har man prøvd å kombinere hjernedød, spektakula­er action med dypsindige tanker om hvor langt det er moralsk riktig å gå for å tjene penger/vinne krigen/ modifisere mennesker, men regissøren får ikke til noen av delene.

«Bloodshot» er ikke spesielt spennende, ikke spesielt tankevekke­nde, og man har på ingen måte lyktes med å skape troverdige rollefigur­er som det er mulig å føle noe for. Hvis man vil se tullete action med Vin Diesel kan man like godt hente fram en av de mange «Fast & Furious»-filmene. Og hvis man har lyst til å gruble over hva som kan skje når maskinene inntar menneskehj­ernene, er «Matrix» og «Inception» langt bedre valg. Denne varianten, derimot, er verken fugl eller fisk, men en samling blåkopier av bedre filmer, sauset sammen til en uinspirert røre.

 ??  ?? Vin Diesel spiller en bloddopet tegneserie­helt i «Bloodshot».
Vin Diesel spiller en bloddopet tegneserie­helt i «Bloodshot».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway