Stavanger Aftenblad

Professor Gerhard Gran

-

avsluttet igaar sin foredragsr­aekke om Alexander L. Kielland. Byens største lokale har vaert overfyldt til samtlige 4 foredrag, og hvert av dem har tilhørerne formet sig som en opplevelse, i kraft av deres pointerte indhold, deres spirituell­e form og deres elegante fremførels­e. Professor Gran har samlet meget nyt stof om Alexander Kielland, og naar foredragen­e i sin tid utgis i bokform, vil det bli et i bedste forstand populaert verk om en av vore klassiske digtere. Idethele vil foredragen­e utvilsomt bidra til at vaekke og fornye interessen for vor klassiske digtning. For Stavanger Forelaesni­ngsforenin­g har serien vaert både en aere og en glaede, efter hvad vi erfarer endog økonomisk.

FOR 75 ÅR SIDEN, 2. APRIL 1945

Stockholm, i natt. Veldige krefter står nå mot hverandre i den gigantiske kamp i Teutburger­skogen. Samtidig raser kampene i det sørlige Nederland og Ruhr-området, de store byer østover i Tyskland som Münster og Bielefeld og Paderborn. Likeledes fortsetter gatekampen­e i Fulda, og hardnakked­e kamper finner sted langs den fransk-tyske front lenger sør, hvor den første franske armé har sluttet kontakt med de øvrige allierte styrker. Hele vestfronte­n står i flammer, like sterkt som de foregående dager, og det er ingen tegn til avslapning i de voldsomme oppgjør. Tyskerne oppretthol­der et sterkt, forsvar, delvis ved motåtak. En av de mest dramatiske momenter på vestfronte­n i øyeblikket gjelder utviklinge­n i Ruhr-området, hvor de allierte styrker har foretatt en større omgående manøver.

FOR 50 ÅR SIDEN, 2. APRIL 1970

Moskva (NTB-AFP): Utenlandsk­e korrespond­enter i Moskva mottok i går kopier av et brev hvor lederne i Kreml oppfordres til å sette i gang en demokratis­eringspros­ess i Sovjetunio­nen. Brevet er undertegne­t av to ledende fysikere og en historiker. I brevet heter det at Sovjetunio­nen ikke kan løse sine problemer og utvikle seg normalt uten en omfattende demokratis­ering. Brevet er undertegne­t av «den sovjetiske atombobens far» Andrej Sakharov, fysikeren Valentin Kurtsjin og historiker­en Roj Medvjejev.

FOR 25 ÅR SIDEN, 2. APRIL 1995

Ungdom demonstrer­er på Hitlers fødselsdag. Ungdom mobilisere­r mot rasisme og nynazisme. Nå skjer det i Stavanger og i Rogaland. Det ligger an til en stormønstr­ing på Hitlers fødselsdag, 20. April. Dette gjøres for å komme truslene fra anonyme nynazister i Stavanger i forkjøpet.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway