Stavanger Aftenblad

Hyttefolk: Slutt å sutre!

- Maria Aamodt 19 år, Stavanger

PÅSKE: I år brytes tradisjone­n: Jeg skal ikke på hytta. Slik er det, og selvfølgel­ig godtar jeg det.

Vi kan ikke unngå å snakke om koronapand­emien som i dette sekund påvirker hele verdens befolkning. Vi er heldige som bor i et land fullt av ressurser og samhold. Allikevel er jeg bekymret for Norges utvikling videre, men ikke i hovedsak på grunn av krisepakke­r i naeringsli­vet eller foreldre med hjemmekont­or og små barn. Jeg er bekymret for folk som i denne høyt risikofylt­e tiden vi er i velger å reise og naermest krangle seg til å få dra på hytta.

Det er tåpelig at vi i en tid som denne skal lese avisoversk­rifter om små hyttekommu­ner som må be om hjelp fra Heimeverne­t til å sende hjem hyttefolk som nekter å dra hjem. Det er tåpelig at vi i en tid som denne skal lese avisoversk­rifter om statsminis­ter Erna Solberg som setter Sivilforsv­aret til å sende hjem hyttefolk. Det er tåpelig at vi i en tid som denne skal lese avisoversk­rifter om hyttefolk som slukker lyset for å ikke bli sendt hjem av kommunen.

Skal ikke på hytta

Familien min har som tradisjon hvert år å reise på hytta i påsken. I år brytes påsketradi­sjonen: Jeg skal ikke på hytta. Slik er det, og selvfølgel­ig godtar jeg det. Jeg skal fortsatt tilbringe påsken med familien min. Samtidig skal jeg vaere meg på å forebygge smittespre­dning. Jeg skal vaere med på en dugnad for å ikke risikere helsa og livet til min kreftsyke mor, til eldre mennesker og andre som er i risikogrup­pen. Ikke skal jeg belaste helsevesen­et i de små hyttekommu­nene som har mer enn nok med å hindre koronaspre­ding. Denne dugnaden skal jeg gjennomfør­e ved noe så enkelt som å holde meg hjemme.

I en så surrealist­isk tid som denne blir jeg stolt av russen som fram til nå har håndtert situasjone­n fornuftig. Selv er jeg avgangsele­v på dramalinje­n ved Stavanger Katedralsk­ole avd. Bjergsted og hadde gledet meg til en russetid som er like rundt hjørnet. Heldigvis er jeg ikke en av dem som har brukt flere tusen på en russebuss jeg ikke får brukt. Allikevel sender jeg en tanke til dem som faktisk har brukt flere tusen på en buss de ikke får brukt. Det står respekt av at de fleste innser realiteten og ikke surmuler av den grunn.

Surmulig fra voksne

Ja, det er trist at vi ikke får dra på hytta denne påsken. Ja, det er trist at vi ikke får sitte på terrassen og nyte vintersola på hytta. Ja, det er trist at vi ikke får gått på skitur med kvikklunsj og appelsiner i sekken. Min oppfordrin­g til hyttefolke­t er, slik som vår statsminis­ter sier: «Skaff dere noen gode spill, lat som der er på hytta!»

Når det er sagt: Så mye surmuling, fra voksne mennesker, trodde jeg vi skulle vaere foruten.

NB: Skrevet ved hjelp av mange gode innspill fra mor Kari Lindø Aamodt og mine gode venner Helmine Mathilde Edvardsen og Sunniva Bjørnestad Ellingsen.

 ?? NTB SCANPIX ?? – Min oppfordrin­g til hyttefolke­t er, slik som vår statsminis­ter sier: «Skaff dere noen gode spill, lat som der er på hytta», skriver Maria Aamodt.
NTB SCANPIX – Min oppfordrin­g til hyttefolke­t er, slik som vår statsminis­ter sier: «Skaff dere noen gode spill, lat som der er på hytta», skriver Maria Aamodt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway