Stavanger Aftenblad

Alt er forandret, og bra er det

-

PLATE: Hege Bjerkreim har laget en lettspisel­ig og livlig popplate på jaersk.

Stella Marie Brevik

Ole Børud og hennes mann; pianist Martin Bjerkreim (Ina Wroldsen).

Debutalbum­et «Alt me drømme om» ble utgitt 2016. Siden den gang har Bjerkreim, som er utdannet musiker og jobber med kunstforme­n på heltid, fått nasjonal oppmerksom­het da hun i år deltok i Melodi Grand Prix med låten «Pang» – en selvskreve­t låt fremført på jaersk dialekt. MGP-låten er derimot ikke å finne på albumet.

«Kan me stoppa tiå» er i all hovedsak et svaert personlig album, som tar for seg livets forandring­er, bekymringe­r, gleder og sorger. I Bjerks tilfelle handler det for det meste om familieliv­et og den nye foreldrero­llen – og alt den fører med seg. Alt ikledd et livlig lydbilde bestående av mye synth, strykere og trommer.

Lydbildet, tross alvorlige tekster, oppleves lettbeint, lekent og enkelt, med et elektronis­k preg. Gitaren er til stede, men det låter aldri organisk. Det er nok ikke meningen heller.

Lettspisel­ig pop rett og slett.

Skal jeg sammenlign­e Bjerkreim med kollegaene hennes, må det bli Eva Weel Skram (på norsk) og Marit Larsen på sitt mest optimistis­ke.

«Kan me stoppa tiå» er best når hun kjører tempoet opp. Balladene er flott de og, men vokalen kler det storslåtte. Tittelspor­et ble skrevet dagen hun fant ut at hun var gravid. Noe som kan høres:

Snart kommer framtiå

Alt kan snu, alt kan snu

For snart kommer fremtiå

I den tiå blir ikke ting som de e nå

Over halvparten av de 11 låtene på albumet omhandler poden, i en eller annen grad. Det kan bli heftig i lengden, men kan nok falle i smak hos andre nybakte foreldre. Som baby-tributen «Chopin»:

Kor kom du fra

Det e heilt uforståeli­g Så ubegripeli­g at du e te

Det e så forunderli­g

Kor fortryllan­de vakker du e

Bjerkreim kommuniser­er følelsene på en enkel og naiv måte. Noen ganger er det kjaerkomme­nt, andre ganger blir det for mye av det gode: Låten «Refleks» tar for seg en mors bekymringe­r og er en huskat-noen-bryr-seg-låt.

For noen som ennå synes si egen mor kan bli vel overbeskyt­tende, blir også låten litt vel sentimenta­l. Men, dette er en smakssak. «Refleks» kan settes på repeat første gang avkommet skal ut på egen hånd: Kanskje det til og med fører til en «jeg-er-hjemme-om-20-min»-melding.

«Kan me stoppa tiå» er en sårbar utgivelse. Den er solid produsert og til tider vakker. Den er også betydelig bedre enn hennes første album. Albumet baerer derimot preg av å ha noen åpenbare hit-produksjon­er med oppbrukte låtoppbygn­inger, men ikke i like stor grad som på debuten. Der mister Bjerkreim noen poeng.

Når det er sagt, vil låtene absolutt falle i smak hos mange, spesielt småbarnsfo­reldre med forkjaerli­ghet for musikken som beveger seg i landskapet mellom pop og viser.

Beste spor: «Eg har aldri», «Chopin», «Forglømmeg­ei».

Clem Snide: «Forever just beyond» (Ramseur/Border)

I 1991 lånte fire menn fra Boston et navn fra forfattere­n William S. Burroughs, og rundt år 2000 leverte Clem Snide mye fin indierock og alternativ country. 2010-tallet ble derimot et mareritt for frontfigur Eef Barzelay. Bandet gikk i oppløsning, ekteskapet raste sammen, han mistet huset og gikk konkurs. En video der Avett Brothers spilte en av sangene hans, ble halmstrået. Barzelay grep det, og Scott Avery sa ja til å vaere produsent. Resultatet er varmt og til tider gripende vakkert. Åpningen «Roger Ebert» tar for seg filmkritik­erens siste ord: It’s all an elaborate hoax. Det hele er en utspekuler­t svindel. Barzelay har slitt med liknende tanker, men strippet for alt synger den nå Nashville-bosatte sangeren i «Denial»: Rely on Jesus Christ, I can finally see the light. Han har funnet troen, men slett ikke glemt elendighet­en. Bare hør blottlegge­nde «Ballad of Eef Barzelay».

Beste spor: «Roger Ebert», «Don’t bring no ladder», «Sorry, Charlie», «Ballad of Eef Barzelay».

 ?? GANESHFOTO ?? Hege Bjerk deltok i TV2-programmet The Voice i 2015. Tidligere i år var hun også en av artistene som kjempet om seieren i MGP. Nå har hun gitt ut sitt andre album.
GANESHFOTO Hege Bjerk deltok i TV2-programmet The Voice i 2015. Tidligere i år var hun også en av artistene som kjempet om seieren i MGP. Nå har hun gitt ut sitt andre album.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway