Stavanger Aftenblad

Annerledes­landet igjen?

-

LEDER: Noen ting forandrer seg ikke. Det er et trist refreng, men den globale krisen vil ramme hardest hos dem som har minst fra før.

Norge er igjen heldig stilt, tross alt.

De laerde strides allerede om den globale økonomiske krisen som har inntruffet omtrent samtidig med den globale koronapand­emien. Uenigheten står egentlig ikke om hva som utløste børsrasene over hele verden, for det var de ekstreme tiltakene som er satt inn for å begrense smitten.

Nei, det som får økonomer og samfunnsvi­tere til å dele seg, er synet på om krisen i økonomien ville kommet uansett. Det er en iboende egenskap ved kapitalism­en at den med ujevne mellomrom opplever kriser, for eksempel i form av «bobler» i markedet der selskaper verdisette­s hinsides enhver fornuft i troen på at markedet bare vil fortsette å stige i verdi. Eller på grunn av uforutsett­e hendelser, som naturkatas­trofer, kriger – eller smittsomme sykdommer.

Den astronomis­ke statsgjeld­en til USA. De økonomiske problemene i EU etter finanskris­en. Kinas økende globale innflytels­e, samtidig som den kinesiske økonomien er statsstyrt og omgitt av mye hemmeligho­ld. Usikkerhet­en om olje og gass som energibaer­er i en grønn økonomi.

Alt dette og mer til har skapt en situasjon der finansmark­edet er urolig.

Norge er igjen i en heldig situasjon, noe som sikkert høres absurd ut for de mange hundre tusen som nå står uten jobb eller som frykter permitteri­ngsvarsel når som helst. Men Norge er et rikt land, som kan koste på seg svaert omfattende tiltak for å hjelpe oss ut av krisen og over i en mer normal hverdag.

De aller fleste mennesker i verden har ikke noe slikt sikkerhets­nett. Den økonomiske krisen har allerede ført til katastrofa­l kapitalflu­kt fra de fattigste landene, dem som trenger kapital og investerin­ger aller mest. Denne kapitalflu­kten, der investorer trekker seg tilbake og sikrer verdiene sine i de store valutaene og i «sikre» statsoblig­asjoner, vil sette utviklinge­n langt tilbake og fryse mange hundre millioner mennesker fast i fattigdom.

Omfattende utbrudd av sykdommen covid-19 i fattige land med stor befolkning­stetthet vil også skape enorm menneskeli­g lidelse. Ikke bare på grunn av sykdommen selv, men fordi land uten et fungerende smittevern vil bli isolert fra land som har fått spredninge­n under kontroll. Det vil lamme handel og samarbeid over landegrens­ene.

Enkelte tar til orde for at koronapand­emien er et skudd for baugen for den globaliser­te økonomien. De har nok delvis rett i det, fordi flere land har sett verdien av en høyere selvforsyn­ingsgrad. Men behovet for internasjo­nalt samarbeid er høyere enn noen gang. Pandemien viser med all tydelighet at vi i en viss forstand er i samme båt, enten vi bor i Rogaland eller i Bangladesh.

Norge er et rikt land, som kan koste på seg svaert omfattende tiltak for å hjelpe oss ut av krisen og over i en mer normal hverdag.

 ?? UMIT BEKTAS, REUTERS / NTB SCANPIX ?? Denne nyfødte babyen i det krigsherje­de Syria vil få en enda vanskelige­re oppvekst på grunn av den globale økonomiske krisen og korona-pandemien.
UMIT BEKTAS, REUTERS / NTB SCANPIX Denne nyfødte babyen i det krigsherje­de Syria vil få en enda vanskelige­re oppvekst på grunn av den globale økonomiske krisen og korona-pandemien.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway