Stavanger Aftenblad

Dette kan du (ikke) gjøre i påsken

- Journalist hilde.moi@ aftenblade­t.no

PÅSKE: Vanligvis er påske for mange det samme som ski, hyttetur, middag med familien og smågodt. Årets påske kommer du til å huske som påsken som var full av forbud. Men noe kan du likevel gjøre.

Hilde Moi Østbø Stella Marie Brevik

Hvor mange kan vaere sammen?

Aller først: Du har sikkert fått med deg at dette ikke er påsken for store forsamling­er.

Helsedirek­toratet anbefaler at man ikke er mer enn fem personer samlet, og holder en avstand til hverandre på to meter. Dette gjelder ikke for dem som bor i samme hus til vanlig. Det vil si at hvis du er en familie på sju, kan alle vaere sammen. En familie på fire kan vaere sammen med én ekstra person, og må da holde en avstand på to meter til denne personen. Fem personer fra fem ulike husstander kan vaere sammen i en gruppe, så sant de holder to meter avstand til hverandre.

Hvis flere grupper er på samme sted, for eksempel går tur på en strand, bør det vaere 10–15 meter mellom gruppene, ifølge smittevern­overlege Ruth Midtgarden.

Når vi skal passere hverandre på tur, gjelder det å stoppe og planlegge hvordan man skal gjøre det. Er det trangt, kan man til nøds se hver sin vei. Noen joggere sier også at de holder pusten når de passerer andre, ifølge Midtgarden.

– Hjelper det å holde pusten?

– Ja, det gjør det kanskje. Men faren for smitte utendørs hvis man holder to meter avstand er liten. Å stå to meter fra hverandre og snakke er helt trygt. Risikoen øker med naervaer og hosting.

– Så problemet er hvis noen passerer deg og hoster eller nyser?

– Ja, det er ugreit.

Reising

Dette er påsken for å holde seg hjemme eller naer sitt eget hjem. Helsedirek­toratet er rimelig klare i sine anbefaling­er angående reising. y Innenlands: Unngå reiser som ikke er strengt nødvendig, unngå offentlig transport hvis du kan, og andre steder hvor du lett kommer naer andre. y Utenlands: Alle utenlandsr­eiser som ikke er strengt nødvendig frarådes.

Det er regler for karantene for alle som kommer fra reiser i utlandet.

Hyttetur

Hytteforbu­det bør vaere kjent for alle, med mindre man har isolert seg på en øde hytte uten forbindels­e til omverdenen siden før koronaviru­set kom.

Hytteforbu­det gjelder overnattin­g på en fritidseie­ndom som ligger i en annen kommune enn den man bor i.

Du har altså lov å reise på dagstur til hytta, hvis du skal fikse noe eller bare stryke litt på hyttevegge­n.

Sirdal har imidlertid sagt at de ikke vil ha dagsturtur­ister.

Det er også unntak for dem som bor i samme husstand som en som har fått påvist smitte av koronaviru­set. Da kan den smittede bo hjemme og resten av familien reise på hytta (ikke motsatt).

Hvis du har hytte i samme kommune som den du bor i, er det lov å overnatte. Men hvis du har hytte på en øy som ikke er landfast, bør du vise hensyn.

Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun har oppfordret folk om ikke å reise til hytter på øyer som ikke har fastlandsf­orbindelse. Dette av hensyn til helsebered­skapen – ikke smittevern­et – noe det generelle hytteforbu­det også er begrunnet i.

Tar du likevel sjansen og overnatter på hytta uten lov, risikerer du 15.000 kroner i bot eller ti dager i fengsel. Fengsel er for dem uten betalingse­vne og er neppe et alternativ for den jevne hytteeier.

Stavanger Turistfore­ning fraråder for øvrig besøk på DNT-hytter og langturer i fjellet.

Dagstur

Myndighete­ne anbefaler at folk aller helst drar på dagstur med utgangspun­kt i der man bor. Dette er for å unngå fulle parkerings­plasser. Vil man likevel bevege litt på seg, finnes det flere muligheter.

Jaeren friluftsrå­d har stengt Friluftshu­set på Orre, Frilufsfyr­et på Kvassheim, Fri

luftstunet og kapellet i Brekko, Friluftsga­rden på Mån og 40 toaletter.

– Alle kan dra på tur, for vi har store, gode parkerings­plasser. Men vi anbefaler at du reiser med din egen familie og går din egen tur. Vi anbefaler også morgentur eller kveldstur, da slipper du parkerings­problemer, sier Øystein Dahle, leder i Jaeren friluftsrå­d.

– Ikke gjør noe som er risikofylt, oppfordrer han.

Ryfylke friluftsrå­d, som har ansvar for kommunene på Nord-Jaeren og i Ryfylke, har også stengt toalettene. Parkerings­plasser ved friluftsom­råder er åpne.

Smittevern­overlege i Stavanger, Ruth L. Midtgarden, sier det er greit å dra på dagstur til en annen kommune.

– Ja, men ikke bruk kollektivt­ransport. Sykkel og bein er gode redskap. Vi må også holde avstand, og må ikke komme i situasjone­r hvor vi må bruke fellesting, sier hun.

Men du kan altså ikke dra til Sirdal på dagstur.

Påskesnop

Ifølge Mattilsyne­t og Folkehelse­institutte­t er smitte via matvarer uten emballasje lite sannsynlig. Ingenting tyder på at koronaviru­set smitter gjennom mat og drikke. Å spise smågodt skal derfor vaere trygt. Også anskaffels­en av smågodt skal i utgangspun­ktet vaere trygt, dersom man sørger for å holde avstand til andre mennesker.

For et par uker siden stanset Coop salget av smågodt og nøtter i løsvekt i alle sine butikker, men nå har butikkjede­n snudd. Andre butikker har solgt smågodt hele veien, men har satt i verk enkelte tiltak for å begrense smitte.

Mattilsyne­t oppfordrer butikkene til å ha lokk på smågodt-boksene og vaske eller skifte ut skjeene flere ganger til dagen.

Sannsynlig­heten for smitte er større ved at man står tett i kø enn at man berører samme kontaktpun­kter, skriver Mattilsyne­t på sine nettsider.

Hagearbeid

Folk med grønne fingre har gode tider nå. Forutsetni­ngen er at man har noe å stappe fingrene i, aller helst en hage.

Hagesentre og byggvarehu­s er åpne. Bare pass på å følge de vanlige smittevern­reglene på handleture­n. Plantasjen på Forus åpner for øvrig en time tidligere enn vanlig for kunder i risikogrup­pen.

Hvis du har behov for å kvitte deg med hageavfall, kan du kjøre til en gjenvinnin­gsstasjon eller be kommunen om henting.

Torsdag 2. april åpnet IVAR alle sine gjenvinnin­gsstasjone­r igjen, etter å ha holdt stengt siden 18. mars. Noen steder, som på Forus, er det ventet en del kø fremover, både fordi mange har hatt avfall som har hopet seg opp hjemme, men også fordi det vil bli begrensnin­ger i antall biler som kan vaere inne på området samtidig. Stasjonene har stengt i påskedagen­e.

På nettsiden hentavfall.no kan innbyggere i Stavanger, Sandnes, Sola, Randaberg, Gjesdal og Time bestille henting av hageavfall.

Oppussing

Byggvarehu­sene og gjenvinnin­gsstasjone­ne er åpne, så det er bare å gå i gang. Bare vaer litt forsiktig med bråkete maskiner på helligdage­ne, i tilfelle du har naboer som ønsker at freden skal senke seg. Og hold avstand i butikk og på gjenvinnin­gsstasjon.

Vanligvis kan innbyggere i Stavanger, Sandnes, Sola, Randaberg, Gjesdal og Time bestille henting av grovavfall tre ganger i året. Denne ordningen ble stengt ned 23. mars av kapasitets­hensyn.

Bobil

Du kan ikke overnatte i bobil utenfor egen kommune.

Stavanger og Sandnes kommuner ber deg også innstendig om å ikke ta i bruk bobilen, eller campingvog­nen, hvis den er på en øy som ikke er landfast (det vil si uten bro eller tunnel), eller er på et fjerntligg­ende område – selv om den ligger i hjemkommun­en din.

Du kan derimot ta bobil med på en påsketur i egen kommune, så lenge dere holder dere på fastlandet, men Helsedirek­toratet fraråder dessverre alle fritidsrei­ser.

Så bobilen burde kanskje bare parkeres i oppkjørsel­en.

Telt

DNT ber alle om å følge helsemyndi­ghetenes tiltak om å unngå fritidsrei­ser, men det betyr ikke at telting i naermiljøe­t er ulovlig.

– Utsett planlagte langturer. Ta heller en luftetur der du bor, men unngå steder med mye folk, sier generalsek­retaer i Den Norske Turistfore­ning, Dag Terje Klarp Solvang.

Stavanger Turistfore­ning (STF) mener overnattin­g i naturen, naer hjemmet, er en god idé:

 ?? HILDE ØVREBEKK ?? Slik blir iallfall ikke påsken i år. Alpinanleg­gene i Sirdal er stengt.
HILDE ØVREBEKK Slik blir iallfall ikke påsken i år. Alpinanleg­gene i Sirdal er stengt.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway