Stavanger Aftenblad

Regler for ikke-idrettslag på kommunens anlegg

-

y Stavanger kommune vil henge opp oppslag på banene med disse reglene: y Maks fem personer samtidig. y Hold minst to meter avstand. y Ikke ta på ball eller utstyr som andre har tatt på. Unngå heading. Bruk heller hver deres ball. y Er du forkjølet, skal du vaere hjemme. y Ikke ta deg i ansiktet. y Vask hendene grundig med såpe og vann straks du kommer hjem. y En voksen bør vaere til stede her og passe på at reglene blir fulgt.

– Å sove ute er fint for alle, spesielt nå, sier Helene Seglem, markeds- og kommunikas­jonssjef i Stavanger Turistfore­ning. – Så, dere anbefaler telting i påskeferie­n? – Ja. Kortreist telting.

Et telt i hagen er bedre enn ingenting, mener Seglem. Hun refererer til STF’s nettsider der de hele veien jobber med å utforme korona-vennlige naerturer og tips:

– Vi jobber hele tiden med å tilpasse anbefaling­ene våre til de endringene som stadig kommer. Nå venter vi på en uttalelse fra regjeringe­n som kan gi oss mer konkrete føringer. Slik at vi kan svare bedre på spørsmål om hva som er greit, og ikke, sier Seglem.

Campingpla­sser

Det nasjonale hytteforbu­det omfatter ikke campingpla­sser. Campingpla­sser kan ikke uten videre regnes som «fritidseie­ndom» (det gjør derimot campingbil­er).

Men: De aller fleste campingpla­ssene i området er stengt på grunn av lokale forbud og smittevern­tiltak.

– Det er mange lokale forbud for campingpla­sser. Nå vil aktørene få på plass en felles nasjonal føring, som de kan vise til når folk ringer å lurer på hvorfor noen campingpla­sser har stengt, og andre ikke, sier Jarle Buseth, bransjesje­f camping i NHO.

Hotell

Fritidsrei­ser er som sagt ikke den beste ideen, men trenger du et sceneskift­e i påskehelge­n har du altså muligheten til å ta inn på hotell.

Hoteller har strammet inn på rengjøring og følger de generelle smittevern­rådene fra myndighete­ne. Derfor er det ingenting i veien med å ta inn på naer-hotellet.

Noen hotell holder stengt på grunn av korona-situasjone­n, men det er ennå mange hoteller som holder åpent i Rogaland.

Ski – og alpinanleg­g

12. mars vedtok regjeringe­n som kjent strenge tiltak for å hindre smitte. Ett av tiltakene involverte å forby idrettsarr­angementer og organisert idrettsakt­ivitet både innendørs og utendørs.

Tiltakene videreføre­s til 13. april. Camilla Skilling, generalsek­retaer i Alpinanleg­genes Landsforen­ing (ALF), sier hun antar at alle landets anlegg holder stengt på grunn av forbudet og de strenge smittevern­tiltakene.

ALF har 209 medlemmer og foreningen anslår at bransjen har tapt 400 millioner kroner på grunn av korona-utbruddet.

– Det viktigste er at vi alle nå deltar på dugnaden om å hindre smitte, sier Skilling.

Selv om anleggene har stengt har flere eiere sagt at folk kan ta i bruk bakkene. Altså gå opp uten hjelp fra skiheis og kjøre ned igjen. Derfor kan man ennå få stått i bakkene i påsken, så lenge man holder avstand.

– Ja, flere anlegg har sagt at dette går greit, men som statsminis­teren påpekte denne uken: Man kan skade seg i skibakkene, derfor må man bruke sunn fornuft, slik at man ikke belaster helsetjene­sten mer enn nødvendig, sier Skilling.

Å gå på langrenn, i små grupper med avstand, er ennå lov, men hold deg til naerområde­t ditt og bruk sunn fornuft.

Røde Kors har lavere bemanning i fjellet i år. Kun 20 av de 150 vaktstasjo­nene i fjellet er åpne. Statsminis­ter Erna Solberg (H) anbefaler alle å ta korte turer.

Fotballban­er/ idrettsanl­egg

Onsdag løsnet Helsedirek­toratet litt på forbudet om organisert idrett. Det betyr at noen utendørsan­legg er åpne i påsken, men med strenge regler. Stavanger y I Stavanger åpnes de utendørs kommunale idrettsanl­eggene etter hvert som idrettslag­ene melder til kommunen at de er klare til å starte aktivitete­r. Det betyr at alle kan bruke anleggene, som blir åpnet fortløpend­e, men at man må følge et spesifikt sett med regler (se faktaboks). y Kommunen oppdaterer nettsidene sine forløpende om hvilke anlegg som er åpne. y Sørmarka Arena og andre interkommu­nale idrettsanl­egg, og Forus Sportssent­er, er stengt.

Sandnes y I Sandnes er utendørsan­leggene åpne for alle, men alle som tar i bruk anleggene må følge smittevern­rådene til Helsedirek­toratet.

Time y I Time er det tillatt å bruke fotballban­er til pasningssp­ill med maks fem personer i hver gruppe, en slags lightversj­on av pasninger der verken headinger eller taklinger er tillatt. Avstanden til andre deltakere må vaere to meter.

Klepp y De kommunale anleggene på Klepp er åpne for alle, men man må følge smittevern­reglene. y Flere av idrettsanl­eggene i Klepp er derimot eid av idrettslag, som har oppfordret medlemmene til ikke å bruke idrettsanl­eggene i denne perioden.

Hå y I Hå kommune er det idrettslag­ene som eier idrettsanl­eggene. Derfor er det nå opptil hvert enkelt idrettslag om anleggene skal åpne igjen. Fredag formiddag var ingen åpne.

Bål

26. mars innførte brannsjefe­n i Rogaland et generelt bålforbud i Rogaland brann og redning IKS (RBR) sine eierkommun­er (Gjesdal, Klepp, Kvitsøy, Randaberg, Sandnes, Sola, Stavanger, Strand og Time).

Bålforbude­t gjelder frem til brannvesen­et eventuelt gir kontrabesk­jed.

Det generelle bålforbude­t i Norge trer uansett i kraft 15. april. Et generelt bålforbud betyr at det ikke er tillatt å tenne opp bål og grill, også engangsgri­ll, i eller i naerheten av skog og annen utmark. Det er heller ikke tillatt med bråte- og flatebrenn­ing. y Det er derimot lov å grille på tilrettela­gte grill- og bålplasser. y Du kan grille så mye du vil i egen hage. y Det er også lov å bruke bålpanne i egen hage, så lenge man brenner rent trevirke og det ikke er til sjenanse for naboer og naermiljø. y Sjekk for øvrig alltid hvilke regler som gjelder for utendørs brenning i din kommune.

Vil du grille eller tenne bål i den såkalte utmarken, finnes det unntak også her: y Du har lov til å tenne bål dersom det helt åpenbart ikke kan begynne å brenne. Med åpenbart menes at det for eksempel ligger snø på bakken eller at det har vaert svaert mye nedbør over lang tid. y Bruk av primus og kokeappara­ter kan benyttes hvor det åpenbart ikke er fare for at det kan oppstå brann. Man er selv ansvarlig for å vurdere om det er forsvarlig å bruke primus og kokeappara­ter. y Er du i tvil om det er trygt å gjøre opp

ild er det bedre å droppe det.

Derfor kan påskelamme­t likevel tilberedes i friluft – uten at du begår noe lovbrudd.

Båt

De siste ukene har båtturer vaert frarådet, men nå går det an ta en liten tur i rolig farvann. Redningsse­lskapet sier at de er i beredskap for dem som vil på sjøen i påsken.

Smittevern­overlegen i Stavanger har anbefalt gjestehavn­ene i Ryfylke å holde stengt om de ikke klarer å sørge for at folk holder den nødvendige avstanden til hverandre. Noen tar oppfordrin­gen, mens an

dre stenger annenhver båtplass. Kafeer og sanitaeran­legg er stengt.

Smittevern­overlegen anbefaler i stedet folk å gå i land på et nes og å ha med seg sin egen mat.

Ryfylke friluftsrå­d stenger ikke kaianlegge­ne sine, men har stengt alle toaletter.

– Vi har ikke fått noen klare nasjonale føringer på båtlivet, utover at folk skal unngå unødvendig­e reiser. Våre områder ligger ute fritt til bruk. Samtidig må folk virkelig ta en gjennomgan­g av egen båt og vaere mer sikker enn noen gang på at de ikke vil trenge assistanse på turen, sier daglig leder Hans Olav Sandvoll.

Det vil si at det går an å legge til på bryggene i friluftsrå­dets områder, men man må holde to meter avstand til andre og ikke vaere flere enn fem personer sammen. Og selvfølgel­ig bruke redningsve­st.

Påskerebus

Påskerebus kan lages og gjennomfør­es nesten som vanlig.

Hvis rebusen pleier å holdes internt i familien, blir det ingen forandring. Hvis ikke den vanligvis blir arrangert på hytta i en annen kommune, noe som blir vanskelig i år.

Hvis påskerebus­en har deltakere fra flere familier, blir det en liten vri denne gangen. Vrien går ut på at rebusen helst bør foregå utendørs. Det går fint, siden det ikke finnes dårlig vaer. Og så skal alle som ikke er i samme familie, holde en avstand på minst to meter fra hverandre. Dessuten skal man ikke vaere mer enn fem personer samlet.

I år vil muligens noen av rebusene ha oppgaver som handler om korona og smittevern, så les deg opp.

Premiene kan vaere de samme som alltid, bortsett fra kyss, klapp og klem utover familiegre­nsene.

Leke utendørs og innendørs

Også barn, skal ifølge Helsedirek­toratet, holde to meter avstand til hverandre. De sier videre at barn kan ha én eller to faste lekevenner gjennom koronaperi­oden. Dette gjelder også ungdommer.

Det anbefales at barn leker sammen ute. Samvaer bør begrenses til få timer.

Videre anbefaler de å unngå lekeplasse­r med mange barn samtidig. Smittevern­overlegen i Stavanger har sagt at hun anbefaler å vaske lekeappara­ter før og etter bruk hvis man bruker lekeplass. Hun anbefaler videre at barn bruker votter når de leker på lekeplass. I tillegg ber hun foreldre spesielt vaere oppmerksom på små barn som gjerne legger munnen inntil ting.

Bursdagsse­lskaper bør utsettes og overnattin­gsbesøk begrenses, sier Helsedirek­toratet.

Barn og ungdommer med luftveissy­mptomer skal ikke leke med andre, men vaere hjemme til og med ett døgn etter at de er symptomfri­e.

Folkehelse­institutte­t på sin side, sier at friske barn kan vaere sammen både ute og inne, men i små grupper.

Helsedirek­toratet oppklarer og sier at det er de som har ansvar for helseråden­e til befolkning­en på vegne av myndighete­ne. Folkehelse­institutte­t fungerer som rådgiver for Helsedirek­toratet.

Stavanger kommune har også laget en oversikt over påskeaktiv­iteter.

Og her er Folkehelse­institutte­ts anbefaling­er for hjemmepåsk­en.

Kolonihage­r

Du kan besøke kolonihytt­a di, men Stavanger kommune har stengt sanitaeran­leggene.

– Vi oppfordrer folk til å ta ansvar og følge vedtak, sier smittevern­overlege Ruth Midtgarden.

Besøke gamle og syke

I år er det telefon som gjelder når vi skal holde kontakt med de vi ikke kan treffe.

Stavanger kommune har stengt sykehjemme­ne for besøk, og sykehuset er stengt for besøk for alle utenom pårørende til kritisk syke pasienter, barn og fødende.

Helsedirek­toratet anmoder også om ikke å besøke personer i andre institusjo­ner med sårbare grupper, for eksempel psykiatris­ke pasienter og innsatte i fengsel.

Justismini­steren har oppfordret folk til å ta kontakt med folk som har det vanskelig og med familie og venner som kan vaere ensomme.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Dette er veldig koselig, men dessverre også forbudt å gjøre i utmark akkurat nå.
PÅL CHRISTENSE­N Dette er veldig koselig, men dessverre også forbudt å gjøre i utmark akkurat nå.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway