Stavanger Aftenblad

Nedgang i henvisning­er

- Pernille.fillipa.pettersen@ aftenblade­t.no

STAVANGER: De siste to ukene har henvendels­er til klinikk for bar, unge og rusavhengi­ge halvert seg. – Vi begynte å merke den store nedgangen rundt midten av mars, sier klinikksje­f Lars Conrad Moe.

Pernille Filippa Pettersen

Fra mandag 9. mars til onsdag 15. mars var antall henvisning­er til avdelingen 66. Den siste uken har tallet halvert seg til rundt 31.

– Det har kommet en dropp de siste to ukene og tilbakemel­dingene er at det har vaert en reduksjon inn til barne- og ungdomspsy­kiatrisk poliklinik­k (BUP), sier klinikksje­f Lars Conrad Moe.

– Stopper opp

Nedgangen skjer parallelt med at flere hjelpetele­foner merker økt pågang. Kors på Halsen, som er Røde Kors sitt tilbud for unge som sliter, hadde ved utgangen av mars mottatt 1300 henvendels­er fra unge som søker hjelp. Naermere hundre av disse var fra Rogaland.

– Det er en kjent tendens at hjelpetele­fonene får økt aktivitet før påske, sommerferi­en og jul, mens henvisning­sraten inn til oss blir redusert. Det er vanskelig å si hvorfor det er slik, sier Moe.’

Fastlege, skolelege, lege på Helsestasj­on for ungdom eller barneverns­tjenesten kan sende en henvisning til BUP. Moe mener den lave henvisning­sraten kan skyldes de strenge tiltakene fra regjeringe­n.

– Når barnehager og skoler er stengt blir det vanskelige­re å følge opp barn og unge som sliter. Samtidig har man sett at fastlegeko­ntorene har hatt en voldsom reduksjon i sin aktivitet. Dermed stopper prosessen opp og helsetjene­ster for psykisk helse blir gående på lavgir.

– Bruk helsesyste­met

Tine Jensen, som sitter i Helsedirek­toratets rådgivings gruppe ved Nasjonalt kunnskapss­enter om vold og traumatisk stress (NKVTS) i forbindels­e med koronapand­emien, mener det er viktig at de som trenger hjelp tar kontakt med hjelpesyst­emene selv om vi befinner oss i en krisetilst­and.

– Det er veldig viktig at man ikke tenker at man må unngå å ta kontakt med helsevesen­et fordi man ikke vil vaere en belastning under en vanskelig situasjon. Jeg anbefaler alle å ikke tenke slik, sier Jensen.

– Hva kan man gjøre hvis man føler på depresjon, angst eller ensomhet?

– Det er viktig og ikke bli sittende alene med disse følelsene. Det kan føre til økt depresjon og engstelse. Ta kontakt med det sosiale nettverket man har og bruk de muligheten­e som finnes. Helsesyste­mene er der for å hjelpe, også under pandemien.

– Går ikke i dvale

Lilja Björk Thorsteins­dottir er avdelingss­jef ved klinikk for barn, unge og rusavhengi­ge (PHBURA) i Helse Stavanger. Hun forteller at klinikken de siste ukene har jobbet for å sikre et godt tilbud til pasientene.

– Vi er en tjeneste som ikke kan gå i dvale. Det skal vaere hjelp å få for dem som trenger det. Det er vår førsteprio­ritet, sier Thorsteins­dottir.

Videokonsu­ltasjon

For å oppretthol­de tilbudet har alle pasientene fått tilbud om oppfølging på videokonfe­ranse eller telefon hvis de ønsker det.

– Vi treffer de barna som har behov for det og tilbyr ulike former for kontakt via video og telefon for dem som ønsker det. Enkelte tester og undersøkel­ser må vi utsette å gjennomfør­e, men det aller meste av samtalebeh­andlingen kan gjøres over video eller telefon, sier Thorsteins­dottir, og legger til:

– Vår oppgave og vårt fremste fokus er at barn og ungdom skal ha det godt. Dette er en vanskelig situasjon for mange, og mange av våre pasienter er spesielt sårbare.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? – Vi går ikke i dvale, sier Lilja Björk Thorsteins­dottir. Hun er avdelingss­jef ved klinikk for barn, unge og rusavhengi­ge (PHBURA) i Helse Stavanger.
JON INGEMUNDSE­N – Vi går ikke i dvale, sier Lilja Björk Thorsteins­dottir. Hun er avdelingss­jef ved klinikk for barn, unge og rusavhengi­ge (PHBURA) i Helse Stavanger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway