Stavanger Aftenblad

Nå brukes akuttposte­n som smittemott­ak

- Pernille.fillipa.pettersen@ aftenblade­t.no

STAVANGER: Da en ansatt ved en akuttpost på psykiatris­k avdeling ved Stavanger universite­tssjukehus (SUS) testet positivt for koronaviru­set 14. mars, måtte over 20 medarbeide­re umiddelbar­t i karantene og sengeposte­n ble stengt ned. Nå brukes den som smittemott­ak.

Pernille Filippa Pettersen

– Slik risikerer vi at vi ikke får ukontrolle­rbar smitte inn på sykehuset, sier klinikksje­f for psykisk helsevern for voksne, Sølve Braut.

Smittemott­ak

Dermed blir pasienter som trenger innleggels­e ved psykiatris­k avdeling, som også har luftveissy­mptomer, først fraktet til det nye smittemott­aket. Der blir de testet for covid-19 og oppholder seg der i påvente av prøvesvar. Smittemott­aket har 14 sengeplass­er.

– Når pasienter blir meldt til oss blir det gjort en for-screening. Det innebaerer at vi spør om de har vaert på reise, om de har luftveissy­mptomer eller har vaert i naerheten av en smittet. På bakgrunn av denne informasjo­nen gjør vi en vurdering om pasienten skal til det vanlige mottaket eller smittemott­aket, forklarer Sissel Espedal. Hun er avdelingss­jef ved avdeling for akutt og intensiv psykiatri.

Da avdelingen ble stengt ned ble 13 pasienter flyttet til en annen sengepost og en pasient ble skrevet ut. Braut mener det ble gjort en hensiktsme­ssig og forsvarlig vurdering før utskriving­en fant sted.

– Det gjøres alltid en individuel­l medisinsk vurdering av våre leger- og psykologsp­esialister. Vi holder tett kontakt med kommunene i forbindels­e med utskrivels­er. Alle utskrivels­er fra sengeposte­r skal vaere forsvarlig­e. Det gjelder også nå i disse tider.

– Hadde pasienten blitt skrevet ut hvis avdelingen ikke ble stengt som følge av at en ansatt testet positivt for covid-19?

– Det har jeg ikke konkret oversikt over, men pasienter skrives ut av flere ulike grunner når man finner det hensiktsme­ssig og forsvarlig.

Tar imot nye pasienter

Braut forteller at kapasitete­n på sengeposte­ne er god, selv om C1 ikke er i drift.

– Vi har merket en nedgang i antall henvisning­er og behov for innleggels­e. Vi har god kapasitet på avdelingen­e og ønsker å få frem at alle som trenger hjelp skal få det.

Av smittevern­hensyn er gruppetilb­udet utsatt. Braut forteller at Stavanger distriktsp­sykiatrisk­e senter (DPS) holder på med et innovativt prosjekt, der de vil forsøke å etablere et gruppetera­pitilbud hvor flere pasienter kan delta samtidig via videokonsu­ltasjon.

– Dette vil starte opp første uke etter påske. Vi er spente på hvordan dette vil fungere.

– Har fungert bra

Randi Mobaek, avdelingss­jef for rus og psykisk helsevern, forteller at også de benytter seg av videokonsu­ltasjoner for å oppretthol­de tilbudet.

– Det har fungert overrasken­de bra. Vi har økt kontakten med en del av pasientene våre. Noen trenger samtaler flere ganger om dagen, og da følger vi opp det. Vi tilbyr søvnkurs, hygienekur­s, mindfulnes­s eller stressmest­ringskurs. Flere av disse kursene kan gjøres online, sier Mobaek og legger til:

– Det er ganske mange ting vi kan samarbeide med pasienter om, selv om vi ikke sitter i samme rom. Det er viktig at folk vet at det psykiske helsetilbu­det fortsatt er der, selv om vi befinner oss i en unntakstil­stand.

Ingen utskrivels­er

Mobaek forteller at ingen pasienter ved avdelingen har blitt utskrevet som følge av covid-19-situasjone­n.

– Vi sender ingen som trenger innleggels­e hjem og tar imot nye pasienter. Men det er en helt annen virkelighe­t i behandling­soppholdet nå enn tidligere. Av smittevern­hensyn har vi som resten av sykehuset innført besøksforb­ud og vi har mindre aktivitet utenfor institusjo­nen. Nå må alt skje i naerheten men jeg opplever at pasientene har forståelse for at det er slik nå.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? En sengepost ved psykiatris­k avdeling er stengt og benyttes som smittemott­ak.
FREDRIK REFVEM En sengepost ved psykiatris­k avdeling er stengt og benyttes som smittemott­ak.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway