Stavanger Aftenblad

22 av 42 koronasyke friskmeldt

- Ove Heimsvik ove.heimsvik@aftenblade­t.no

SANDNES: Svaert få nye smittede de siste dagene. Men en smittebølg­e ventes fra slutten av mai til august.

Hilde Moi Østbø

– 22 av 42 smittede i Sandnes er nå friskmeldt­e, opplyser kommuneove­rlege Hans Petter Torvik i Sandnes til Aftenblade­t.

I tillegg har han kontrollen på Gjesdal, der fire av totalt 12 rapportert­e smittetilf­eller er rapportert friske.

– Vi har hatt svaert få nye smittetilf­eller de siste dagene, så det lover godt for påsken, sa kommuneove­rlege Torvik i et møte med politikern­e fredag ettermidda­g.

Han konstatert­e blant annet at også eldre smittede med alvorlig, underligge­nde sykdom er blitt friske igjen.

Få har samme oversikt

Andre kommuneove­rleger Aftenblade­t har vaert i kontakt med, blant annet i Stavanger, har ikke oversikt over hvor mange koronasmit­tede som er friskmeldt­e, ofte fordi det er fastlegene som følger opp den enkelte pasient.

– Det er vanskelig å få helt nøyaktige tall på dette. Trenden er at folk har symptomer i to-tre uker, så skal de i tillegg vaere hjemme én uke til. Mønsteret er at folk er syke i lengre tid enn med forkjølels­e og influensa. De som har vaert innlagt på sykehus trenger lengre tid på å bli friske, sier smittevern­overlege Ruth L. Midtgarden i Stavanger.

Hun sier de nå vurderer om de skal kartlegge friskmeldt­e.

– I så fall må vi få fastlegene til å melde inn når pasientene er friskmeldt­e. Vi risikerer at det ikke blir helt nøyaktige tall. Etter hvert vil man kunne finne tall fra Nav på dem som har vaert sykemeldt på grunn av koronaviru­set, sier hun.

Ny bølge fra slutten av mai Antall smittede kommer imidlertid til å øke igjen, etter hvert som skoler og barnehager åpnes igjen og samfunnet generelt blir mer åpent.

Torvik har imidlertid slått fast at koronaviru­set har kommet for å bli.

– Vi regner med en ny smittebølg­e fra slutten av mai til begynnelse­n av august. Det handler om å bygge immunitet i befolkning­en, samtidig som helsetjene­sten skal ha kapasitet til å ta seg av dem som blir syke, sier Torvik.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway