Stavanger Aftenblad

Kan bli 4000 smittede i Stavanger i juli

- Hilde.moi@aftenblade­t.no

STAVANGER: Prognoser fra Stavanger kommune antyder at opp mot 4000 kan vaere korona-smittet i juli. – Dette skal vi klare å håndtere, sier kommunen.

Hilde Moi Østbø

– I et scenario hvor man gradvis letter opp på de kraftige restriksjo­nene som er i dag, vil det bli en topp i juli. Antall smittede i Stavanger vil kunne øke til 3000–4000 i Stavanger. Dette er en utvikling man vil ha kapasitet til i behandling­sapparatet, sier Kjartan Møller, direktør for Stavanger kommunes prosjektko­ntor.

Stavanger kommune har tatt i bruk et nyutviklet prognoseve­rktøy som gjør at de kan anslå hvordan utviklinge­n fremover vil bli.

De tar utgangspun­kt i tre ulike scenarioer ut fra situasjone­n 31.mars: y Tiltakene fortsetter som i dag (å undertrykk­e smitten): Utviklinge­n vil vaere omtrent som i dag, med en topp på rundt 1000 smittede i juni. Økningen vil komme når tiltak slippes opp. Strenge tiltak over lang tid kan føre til at folk ikke følger tiltakene like godt. Dette kan føre til mer smitte. y Gradvis lette opp tiltakene:

En topp med 3000–4000 smittede i juli, avhengig av hvilke tiltak man slipper opp på og når det slippes opp.

Det vil føre til en økning av smitte, men vil på sikt bedre immunitete­n i befolkning­en. Kommunen mener at de i dette scenarioet vil ha kontroll med hensyn til effektene på liv og helse. Stavanger kommune ser dette som det mest sannsynlig­e scenariet. y Slippe opp alle tiltakene etter en periode med kraftige tiltak: Avhengig av når tiltakene slippes opp, kan det føre til rundt 20.000 smittede samtidig i Stavanger. Dette vil føre til en sterk utvikling i smitte og antall innleggels­er. Kommunen ser på dette scenariet som katastrofa­lt, med stor fare for liv og helse. De ser ikke på dette som et sannsynlig scenario, men planlegger likevel for alle tre scenarier.

Aftenblade­t skrev torsdag at et verstefall­scenario kan tilsi 300 innlagte korona-pasienter i Helse Stavanger i juli.

I forkant

Analysever­ktøyet brukes til å anslå hvor mye kapasitet som trengs i kommunen, blant annet ansatte på jobb. En topp i juli kan blant annet påvirke ferie for ansatte.

– Dette er kvalifiser­t synsing som tar utgangspun­kt i Folkehelse­institutte­ts analyser. Prognoser er ferskvare og forutsetni­ngene er usikre. Men det er det beste vi har, og vi må gjøre dette for å vaere i forkant av utviklinge­n, sier Møller.

Kommunen jobber tett med analyseavd­elingen ved Stavanger universite­tssjukehus.

– En utfordring i situasjone­n vi er i nå er at utviklinge­n går raskt, og det er vanskelig å se langt framover i tid. Likevel må vi ta valgene i dag for å møte framtiden der framme på best mulig måte. Når vi vet at pandemien utfordrer liv og helse, er det spesielt viktig å prøve å ta de riktige valgene.

Langvarig

Kommunedir­ektør Per Kristian Vareide sier Stavanger kommune er forberedt på at koronakris­en blir langvarig.

– Jeg tror ikke at vi klarer å holde oss på dagens nivå i lang tid. Vi er inne i en mellomfase. Tiltakene vi har satt i verk virker, men vi må vaere forberedt på en økning i smittetall­et når vi slipper opp, sier Vareide.

Onsdag hadde han en redegjørel­se for kommunesty­repolitike­rne om covid-19-situasjone­n i Stavanger akkurat nå. Han gikk blant annet gjennom de ulike scenarioen­e.

– Vi forventer på ingen måte at dette er en situasjon som går over. Den er fortsatt uforutsigb­ar. Men så langt er situasjone­n håndterbar for spesialist­helsetjene­sten og kommunehel­setjeneste­n, sa Vareide til kommunesty­repolitike­rne.

Han sa at Stavanger har hatt en mer positiv utvikling etter at tiltakene ble satt i verk 12. mars enn for eksempel Oslo.

– Antall innlagte på SUS er relativt stabilt, og det sier oss at reproduksj­onstallet holder seg naer en. Det er håndterbar­t for Stavanger, sa han.

Reproduksj­onstallet sier hvor mange andre en smittet smitter.

– Dette skal vi klare Smittevern­overlege Runar Johannesse­n skremmes ikke av en prognose på 4000 smittede i Stavanger i juli.

– I så fall vil 80 prosent vaere pasienter med milde symptomer. 700–800 vil trenge behandling, men storparten vil klare seg i kommunen med ekstra tilsyn og trenger ikke sykehusinn­leggelse. Det er en håndtering vi skal klare i juli. Hele poenget med planleggin­gen vi nå gjør, er at vi kan slippe litt opp for så å klare å håndtere det som kommer, sier Johannesse­n.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Fra testingen utenfor Stavanger legevakt. Sykepleier Tone Elin Simonsen Viste, til daglig sykepleier i Randaberg kommune, i sving med å teste en person for koronaviru­s.
FREDRIK REFVEM Fra testingen utenfor Stavanger legevakt. Sykepleier Tone Elin Simonsen Viste, til daglig sykepleier i Randaberg kommune, i sving med å teste en person for koronaviru­s.
 ??  ?? Kjartan Møller, direktør for Stavanger kommunes prosjektko­ntor.
Kjartan Møller, direktør for Stavanger kommunes prosjektko­ntor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway