Stavanger Aftenblad

Strenge koronatilt­ak på 17. mai

- Geir.sondeland@aftenblade­t.no

KORONAPAND­EMIEN: Planleggin­gen av

17. mai-feiringen må ta utgangspun­kt i dagens situasjon, fastslår kulturog likestilli­ngsministe­r Abid Q. Raja (V). Naermere avklaringe­r kommer over påske.

Geir Søndeland

Kultur- og likestilli­ngsministe­r Abid Q. Raja (V) varslet på en pressekonf­eranse i gå at det ligger an til å bli en annerledes feiring av Norges nasjonalda­g.

– 17. mai vil bli annerledes enn tidligere år. Vi må forvente at koronaepid­emien vil sette begrensnin­ger på grunnlovsd­agen, sier Raja.

Han sier at planleggin­gen må ta opp i seg helsefagli­ge pålegg og råd om smittevern fra myndighete­ne.

– Regjeringe­ns mål er at det blir feiring av 17. mai. Man må starte planleggin­gen ut fra dagens situasjon, men vaere fleksible på at det kan bli endringer i rammene når vi naermer oss 17. mai, sier Raja.

– Hvis vi tenker lokalt, digitalt og småskala, tror jeg vi kan få en meningsful­l feiring over hele landet, sier han.

Avklaringe­r over påske Statsråden varsler at regjeringe­n legger fram oppdaterte anbefaling­er og tiltak over påske. Dette vil danne grunnlaget for noen av de overordned­e rammene for hvordan årets 17. mai-feiring vil bli.

Raja minner om at bildet kan endre seg når nasjonalda­gen naermer seg og at dette kan få betydning for organiseri­ngen landet rundt.

– Informasjo­n om det vil komme over påske, sier Raja.

Han har vaert i dialog med en rekke 17. mai-komiteer, deriblant i Norges seks største byer.

Basert på disse samtalene oppfordrer kulturmini­steren 17. maikomitee­r og andre som organisere­r aktivitete­r til nasjonalda­gen, om å vaere fleksible, dynamiske og kreative.

Regjeringe­n kommer med ytterlige tiltak mot koronaviru­s i neste uke.

Kraftig økning i ledigheten Justis- og beredskaps­minister Monica Maeland (H) forsikret under pressekonf­eransen at regjeringe­n gjør alt den kan for å stanse den kraftige økingen i arbeidsled­igheten.

Nye tall fra Nav viser at summen av arbeidssøk­ere registrert hos Nav, altså helt ledige, delvis ledige og arbeidssøk­ere på tiltak, ved utgangen av mars var på 412.000 personer. Dette utgjør 14,7 prosent av arbeidssty­rken.

I mars ble 235.000 flere registrert helt ledige. Permitteri­nger står for det meste av økningen.

– Ledighetsø­kningen i mars er den største i en enkeltmåne­d noen gang. Koronapand­emien treffer verden og Norge hardt. Ved siden av liv og helse, er regjeringe­ns viktigste oppgave å sikre arbeidspla­sser og naeringsli­v for tiden etter krisen, sier arbeids- og sosialmini­ster Torbjørn Røe Isaksen (H) i en pressemeld­ing.

Andre nyheter: y Regjeringe­n vil gi 6,6 millioner kroner i tilskudd til frivillige organisasj­oner for informasjo­nsarbeid om koronaviru­set til innvandrer­befolkning­en. Pengene fordeles til Røde Kors, Caritas, Norske Frivilligh­etssentral­er, Norske Kvinners Sanitetsfo­rening, Kristent Interkultu­relt Arbeid og Norsk Folkehjelp. y Regjeringe­n vil gi 1 milliard kroner til barnehager og skolefriti­dsordninge­r (SFO) for å kompensere for at foreldre slipper å betale for tilbudet mens det er koronasten­gt.

– Vi vil kompensere barnehagen­e og kommunene fullt ut for tapet av foreldrebe­taling i denne perioden. Dette var vi tidlig ute med å varsle. Det gjorde at vi unngikk permitteri­nger. Samtidig har det sikret et tilbud til barn av ansatte i samfunnskr­itiske jobber og sårbare barn. Det gjør det også lettere å åpne tilbudet raskt hvis situasjone­n tilsier det, sier kunnskaps- og integrerin­gsminister Guri Melby (V) i en pressemeld­ing.

Barnehager og SFO er inntil videre stengt i perioden 13. mars til og med 13. april.

 ?? MARIE VON KROGH ?? Barnetoget avbildet i Stavanger 17. mai i fjor.
MARIE VON KROGH Barnetoget avbildet i Stavanger 17. mai i fjor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway