Stavanger Aftenblad

Russeadvok­at mener banker må ta landstreff-regningen

- Kjell.arne.knutsen@aftenblade­t.no

KONGEPARKE­N:

Nå kan bankene få millionreg­ningen etter det avlyste russetreff­et i Kongeparke­n. Landstreff-russens advokat anbefaler ikke å reise et massesøksm­ål.

Kjell Arne Knutsen

Hans Petter Aass

Advokatfir­maet Elden mener så godt som alle russ kan kreve pengene sine tilbake via kredittell­er betalingsk­ortet billetten ble betalt med.

Dermed blir det opp til kortutsted­erne – altså i stor grad bankene – å vurdere om de vil kreve penger tilbake fra arrangøren av Landstreff Stavanger.

– Å reise et søksmål krever penger, mye organiseri­ng og tar tid. Dessuten skal man ikke belaste rettsappar­atet unødvendig selv i de tilfeller man mener å ha rett på sin side. Det er det bare advokatene som tjener på, sier advokat Svein Kjetil Lode Svendsen.

Han ble bedt om å gjøre en juridisk vurdering rundt spørsmålet om hvilke krav russen har og hvilke muligheter de har til å få rett på dette kravet.

– Vår vurdering er at de har krav på å få pengene tilbake. Når arrangemen­tet ikke gjennomfør­es og det skyldes «force majeure», faller i praksis begge parters plikt til å oppfylle avtalen bort. Arrangøren trenger ikke avholde arrangemen­tet, mens billettkjø­perne ikke trenger å betale for billetten. Dette innebaerer at forskuddsb­etalte billetter må refunderes, sier Lode Svendsen.

I stedet for å kreve penger fra arrangøren gjennom et massesøksm­ål, mener advokaten at det vil vaere smartere å rette kravet mot kortutsted­er. De fleste, kanskje alle, billettene er betalt med et kort, enten kredittkor­t eller debetkort.

– Det vil vaere enklere, sikrere og raskere måte å få pengene igjen på, sier Lode Svendsen.

Etter finansavta­leloven kan en forbruker holde kredittkor­tselskap eller tilsvarend­e ansvarlig for manglende levering fra arrangøren­s side. Denne loven gjelder imidlertid bare ved kredittkor­t, men praktisere­r også av mange banker ved bruk av debetkort (kort der beløpet belastes direkte på bankkonto med en gang).

– Da vil det bli bankene og kredittkor­tselskapen­e som må kreve pengene av arrangør, eventuelt baere tap hvis arrangøren ikke har midler til å gjøre opp, sier Lode Svendsen.

Han mener at dette vil vaere en rettighet som kan brukes ved alle avlyste kulturarra­ngement hvor arrangører påberoper «force majeure» – ikke bare russetreff­et i Kongeparke­n.

– Vi skal selvfølgel­ig hjelpe til med et søksmål dersom russen fortsatt ønsker det. Men vi anbefaler at de først prøver bankene og kortutsted­ere, sier Svein Kjetil Lode Svendsen.

Han har ikke noe tro påstandene fra Kongeparke­n om at et eventuelt søksmål vil føre til konkurs.

– Rogaland Fritidspar­k er en del av et stort konsern som har penger. Dessuten er det billig å låne penger fra finansinst­itusjoner i disse tider. Og så tror jeg at Kongeparke­n kommer til å bli den store turistattr­aksjonen i sommer med de reiserestr­iksjonene vi opplever for tiden. Det vil uansett ikke vaere riktig at russ skal ta stilling til om et søksmål vil føre til konkurs, da er det bedre at bankene må gjøre det, sier Lode Svendsen.

 ?? ANDERS MINGE ?? Hvem skal ta det økonomiske ansvaret for avlysninge­n av russetreff­et i Kongeparke­n? Her fra Landstreff­et i 2017.
ANDERS MINGE Hvem skal ta det økonomiske ansvaret for avlysninge­n av russetreff­et i Kongeparke­n? Her fra Landstreff­et i 2017.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway