Stavanger Aftenblad

Ny strømforsy­ning 7 til 10 milliarder

-

HÅ: Det første elektriske anlegget er på plass på Naerbø – i det som blir starten på en gigantisk oppgraderi­ng av Lyses strømnett på Jaeren og videre inn i Sandnes, Stavanger, Sola og Ryfylke.

Det vil gi nye traseer med luftlinjer naer deg – og høyere, men faerre master.

Første spadestikk ble tatt for snart ett år siden på et jorde på Opstad, nedenfor Åna fengsel, av Hå-ordfører Jonas Skrettingl­and (KrF).

Torsdag kunne Lyse Elnetts kommunikas­jonsjef Ingvild Ween melde at prosjektet nådde en ny milepael. Da var det første elektriske anlegget inne i den nye transforma­torstasjon, et såkalt GIS-anlegget på 132 kV. Det er produsert av Siemens i Tyskland og transporte­rt opp på seks lastebiler fra havn i Egersund.

Torsdag startet også transporte­n av tre store transforma­torer. Den største veier 165 tonn og må til Sirevåg for å bli losset. Det må også gjøres tiltak på veien for få den opp til Naerbø.

– Det er svaert gledelig at vi klarer å oppretthol­de leveransen­e og framdrifte­n i prosjektet. Men det er tett dialog med leverandør­ene for å følge helseråd og unngå smittespre­dning i arbeidet som gjøres, sier prosjektle­der Jan Terje Larsen.

Nordover skal strømmen føres fra Kalberg til Vagle og Stokkaland i Sandnes, der dagens landemerke av en stasjon skal rives. Konsesjone­n er nå til behandling i NVE.

I Stavanger pågår mange utredninge­r. Konkrete prosjekter er strekninge­n fra Stokkavatn­et til Harestad i Randaberg, der det også skal bygges ny stasjon, og det er sendt ut melding om ny sjøkabel videre til

Rennesøy.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway