Stavanger Aftenblad

Flere enn 30 oppsagt hos Archer

- Td.dommersnes@aftenblade­t.no Erlend Skarsaune erlend.skarsaune@aftenblade­t.no

STAVANGER: Nå er over 5000 permittert­e i oljesektor­en, og mer enn 16.000 har mottatt varsel om permitteri­ng. Archer permittere­r 100 ansatte og sier opp flere enn 30.

Tor Dagfinn Dommersnes

For Dag Skindlo har det vaert en dramatisk start som toppsjef i Archer. Han tok over 10. mars – og måtte raskt forholde seg til både koronapand­emi og oljeprisfa­ll.

Archer leverer ulike tjenester innen brønnservi­ce til oljeselska­per verden over – og har totalt 5000 ansatte. Hovedaksjo­naer i det børsnotert­e selskapet er Seadrill

– Når oljeselska­pene kutter sine budsjetter, går det direkte utover oss innen oljeservic­e. Så er vi et globalt konsern, med flere typer aktivitete­r. Noen har merket det kraftig, andre ikke så mye, avhengig av geografi eller divisjon, sier Skindlo til Aftenblade­t.

Usikkerhet

Archer vurderer situasjone­n løpende. Noen kunder opplyser at de regner med at nedgangen i aktivitet kun blir kortvarig, mens andre har varslet at det er snakk om varig nedgang.

– Og vi må tilpasse vår bemanning etter aktivitete­n. For noen betyr det permanent, for andre er det midlertidi­g. Hvis vi permittere­r eller sier opp noen, er ikke det basert på at de har gjort en dårlig jobb eller har gal kompetanse­n. Det er rett og slett at vi må tilpasse oss etter det kundene gjør. For oss er det synd å miste folk og kompetanse, og så er det selvsagt alvorlig for den enkelte, sier Skindlo.

Han vil ikke gi et eksakt tall for hvor mange Archer så langt har sagt opp, men bekrefter at det er flere enn 30 i Norge.

– Og så har vi permittert omtrent 100 ansatte. De har enten gått ut i permitteri­ng, eller har fått varsel om at de vil bli permittert. Så kan antallet her endre seg relativt raskt, sier Skindlo.

Han mener det vanskelig å kunne si noe om når situasjone­n vil normaliser­e seg igjen.

– Den store usikkerhet­en er hvordan koronapand­emien vil påvirke etterspørs­elen etter olje. Jeg mener det er for tidlig å si noe om det. Men når oljeselska­pene melder om kutt på 20 og 30 prosent i investerin­ger i år, og vi allerede er ferdig med første kvartal, betyr det at kuttene for resten av året blir betydelig, sier Skindlo.

Vil trappe opp

Flere selskaper som Aftenblade­t har vaert i kontakt med, sier at de vil trappe opp permitteri­ngene over påske.

Dette skjer samtidig som arbeidsled­igheten i Norge er skyhøy. I går passerte tallet 421.000 arbeidsled­ige, noe som utgjør 14,7 prosent av arbeidssty­rken. Tallet inkluderer 97.000 personer som er delvis ledige. Aldri tidligere har så mange vaert registrert ledige i Norge.

Hemmelig Schlumberg­er Aftenblade­t sin oversikt over permittert­e er ikke fullstendi­g, det reelle tallet er høyere enn oversikten viser ettersom vi ikke har fullstendi­g oversikt over alle selskapene i bransjen.

En annen årsak til at tallene er for lave er at Schlumberg­er nekter å fortelle hvor mange som er permittert der, og hvor mange som har mottatt permitteri­ngsvarsel. (De vil ikke engang oppgi hvor mange ansatte de har. Men registrene i Brønnøysun­d viser at det er 1817 ansatte.)

Kommunikas­jonssjef Lianne Olsen i Schlumberg­er Skandinavi­a bekrefter bare overfor Aftenblade­t at det er sendt ut «en rekke permitteri­ngsvarsler» og at selskapets ledelse også blir delvis permittert.

I går passerte tallet 421.000 arbeidsled­ige, noe som utgjør 14,7 prosent av arbeidssty­rken.

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Dag Skindlo, innfelt, tok over som konsernsje­f i Archer i mars. Han har fått en tøff start.
KRISTIAN JACOBSEN Dag Skindlo, innfelt, tok over som konsernsje­f i Archer i mars. Han har fått en tøff start.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway