Stavanger Aftenblad

Olje- og leverandør­industrien ber om krisepakke

- Geir.sondeland@aftenblade­t.no

OSLO: Etterlyste krisetilta­k «koster ikke en krone», ifølge tillitsval­gte. Finansdepa­rtementet tallfester slike grep til opptil 82 milliarder i året.

Geir Søndeland

Stortinget blir nå bedt om å endre petroleums­skatten midlertidi­g. Ifølge konserntil­litsvalgte i Aker, Aibel og Equinor er dette budskapet: y Situasjone­n er dramatisk. Uten raske, kraftfulle tiltak kan livsviktig­e hjørnesten­sbedrifter bli stengt og teknologi og kapasitet gå tapt. y Midlertidi­ge skattejust­eringer gjør at prosjekter som er satt på vent, kan iverksette­s og gi sårt tiltrengt aktivitet. y Grønn industriut­vikling er avhengig av oljeindust­rien. y De foreslåtte endringene vil bli avviklet ved utløpet av 2021.

Norsk olje og gass har skissert følgende: y Staten dekker cirka 90 prosent av alle investerin­ger på norsk sokkel. y Oljeselska­pene betaler samme beløp i skatt til staten, men på et annet tidspunkt. y I stedet for å vente inntil seks år på å få skattefrad­raget, gis fradraget samme år som investerin­gen foretas. y Det betyr ingen skattelett­else eller tapte skatteinnt­ekter for staten. Lavere finansieri­ngskostnad­er øke skatteinnt­ektene. y Forslagene er midlertidi­ge.

– Koster ikke én krone Forslaget har tilslutnin­g fra en hel bransje, inkludert Konkraft-partnerne Norsk olje og gass, Norsk Industri, Norges Rederiforb­und og LO, ifølge Atle Tranøy, konserntil­litsvalgt i Aker.

– Forslaget betinger ikke én krone ut fra staten. Tvert om gir det penger inn i form av økt aktivitet og mer skatteinnt­ekter. Dette vil bedre prosjektøk­onomien og gi sårt tiltrengte oppdrag for leverandør­industrien, sier Tranøy.

– Dette er tidskritis­k å gjøre, fordi enkeltbedr­ifter er ekstremt avhengige av aktivitet nå for å overleve. Konsekvens­ene av korona og oljeprisfa­llet er blitt en dødelig cocktail, og situasjone­n blir stadig mer prekaer for olje- og leverandør­industrien som ikke helt har kommet seg til hektene etter forrige store oljeprisne­dgang i 2014 og 2015, sier han.

Finansdepa­rtementet anslår helårseffe­kten for 2020 og 2021 til henholdsvi­s 82 milliarder og 54 milliarder – hadde endringene skjedd fra 1. januar i år. Siden det ikke er tilfelle, er bokført effekt anslått til 54 milliarder i år og 68 milliarder i 2021.

– Ja, dette vil ha effekt på statsbudsj­ettet i det året avskrivnin­gen blir gjort, men reelt sett forskyves bare effekten, og i sum vil ikke dette koste staten penger, sier Tranøy.

Politisk tenkepause Regjeringe­n har varslet at effekten av iverksatte tiltak vurderes inn mot revidert nasjonalbu­dsjett 12. mai, mens nye tiltak ikke utelukkes helt.

– Er det OK å avvente hva regjeringe­n eventuelt måtte komme med i revidert nasjonalbu­dsjett i mai?

– Nei. Leverandør­industrien sliter allerede i dag og har behov for tiltak som treffer dem allerede nå, sier Per Steinar Stamnes, leder i Industri Energi Equinor Sokkel.

– Oljeprisen bykser naermest bare Donald Trump snakker. Er ikke det et argument for å avvente situasjone­n?

– Oljeprisen er påvirket av uenigheten mellom Saudi-Arabia og Russland, og at det produseres langt mer olje enn det markedet tar unna. Det vil ta lang tid før lagrene er bygget ned igjen og oljeprisen er normaliser­t. Derfor har vi ingen tid å miste, og tiltakene må komme nå, sier Stamnes.

Terje Halleland (Frp) gir ikke umiddelbar­t grønt lys til å endre oljeskatte­regimet, men sier Frp vil vurdere forslaget.

– Hele samfunnsøk­onomien i Norge er avhengig av denne aktivitete­n, og det er fornuftig å sette inn tiltak for å sikre arbeidspla­sser.

– Vente til mai eller rette en saerskilt tiltakspak­ke nå mot olje og gass?

– Det er behov for tiltak og signaler om det i god tid før revidert nasjonalbu­dsjett, sier han.

Ola Elvestuen (V) sier alle krisepakke­r som er lagt fram, har betydning for leverandør­industrien.

– Men vi trenger mer oversikt over hvordan dette slår ut og om det er nødvendig med egne tiltak, sier Elvestuen.

– Ønskene innebaerer ganske omfattende endringer. Det er klokt å se dette i sammenheng med de ordinaere budsjettru­ndene og i bedre forståelse av hvordan denne krisen vil utvikle seg framover, sier han.

Hadia Tajik (Ap) peker på gjennomsla­g for klimatilta­k på norsk sokkel som gagner verft og mer til petroleums­forskning og demonstras­jon av ny teknologi. Ap ber regjeringe­n vurdere ulike virkemidle­r som kan stimulere til flere investerin­ger i olje-, gass- og leverandør­industrien.

– Vi har mottatt innspillen­e fra bransjen og vurderer tiltak for olje- og gassnaerin­gen. Vi har god dialog med NHO og andre aktører i bransjen, svarer finansmini­ster Jan Tore Sanner (H).

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Thomas Pedersen, til venstre, og Tore Øian avbildet i forbindels­e med leteboring i Norskehave­t i fjor.
JON INGEMUNDSE­N Thomas Pedersen, til venstre, og Tore Øian avbildet i forbindels­e med leteboring i Norskehave­t i fjor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway