Stavanger Aftenblad

Nå har de sluttet å synge

- Hilde Øvrebekk Journalist

KOMMENTAR: «Alt vil bli bra», skrev italienern­e under regnbuer. Troen på det er borte hos mange. De er sultne og fortvilte.

Nå begynner de sosiale opprørene.

Noen dager etter at italienern­e hadde begynt sin karantene, sirkulerte det videoer på sosiale medier av folk som kom ut på balkongene sine og sang og spilte musikk sammen. Nå har sangen stoppet opp. I stedet har folk begynt å gi opp håpet om en framtid og opprørene har begynt.

Italias dødstall har vaert skyhøye, og fortelling­ene om forholdene på de overfylte sykehusene nord i landet er hjerteskja­erende. Men nå er det ikke bare viruset folk er redde for, det er fattigdom.

Salvatore Melluso, en prest i kirken Caritas Diocesana di Napoli, fortalte til den britiske avisen The Guardian at mange nå er sultne, og at det er lange køer i matbankene. I hele landet.

Lite penger

En stor del av arbeidssty­rken, spesielt sør i landet, har ikke en fast jobb og lever fra dag til dag på småjobber. Disse småjobbene er nå borte.

Statsminis­ter Guiseppi Conte har gitt lokale myndighete­r penger for at det skal vaere nok mat til alle. Men ifølge lokale myndighete­r strekker ikke dette til. Faren er at mafiaen vil komme inn og ta over makten i disse regionene. Og at fattigdomm­en og desperasjo­nen vil føre til sosialt opprør.

Nyhetsbyrå­et Bloomberg skriver at politiet har blitt stasjonert utenfor supermarke­der i hovedstade­n på Sicilia, Palermo, etter at minst en gruppering av sinte innbyggere nektet å betale for varene de hadde tatt.

Den italienske avisen La Repubblica skriver om den private Facebook-gruppen National Revolution som oppfordrer folk til raid som dette.

Opprør andre steder

Også andre steder i Europa og verden, har nedstengni­ngen av landene ført til sult og opprør.

I India, for eksempel, hvor mange migranter jobber fra dag til dag i de store byene med småjobber eller i restaurant­er, førte den plutselige nedstengni­ngen til at alle disse plutselig ikke hadde penger, mat eller et sted å bo, skriver New York Times.

Migrantene ble nektet å reise hjem på grunn av smittefare, mange er døde og mange er sinte. Forrige lørdag protestert­e tusenvis i gatene i den sørlige byen Kerala.

I USA hamstret ikke folk bare mat, men også våpen. I påvente av at det kan bli økt kriminalit­et og opptøyer som følge av viruset og nedstengni­ngen.

Ingen sikkerhets­nett

Mange land i verden har ingen sikkerhets­nett, slik Norge og de andre nordiske landene har. Vi lever i et land der regjering og storting jobber på spreng for at vi skal komme oss ut av denne krisen uten at noen skal lide mer enn andre.

Men i land der de sosiale forskjelle­ne er store, og mange lever fra hånd til munn og i fattigdom, er situasjone­n en helt annen.

Francesco Rocca, toppleder for Røde Kors og Røde Halvmåne (IFRC) sa nylig i en tale til FN at han advarte mot at i de største byene i Europa kan vi komme til å se sosial uro og protester i ukene som kommer.

Forvarsel

Historien har vist gang på gang at når folk er desperate og sultne og føler seg urettferdi­g behandlet, er det mye som kan skje.

Som vi allerede har sett med de Gule vestene i Frankrike i løpet av de to siste årene, retter sinnet seg som regel mot det som defineres som elitene. Det er også lettere for folk å trekke mot ekstreme organisasj­oner.

Det som skjer i Italia nå er en forvarsel på det som kan skje mange andre steder i verden ettersom koronaviru­set stenger ned mer og mer aktivitet globalt. Det kan føre til stor uro i land over hele verden.

Det er et dårlig tegn når italienern­e slutter å synge.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway