Stavanger Aftenblad

Ledige skal få mer for å jobbe i landbruket

- Kjell.arne.knutsen@aftenblade­t.no

SESONGARBE­ID: Regjeringe­n gjør det mer gunstig å kombinere dagpenger og sesongarbe­id i landbruket. Det er godt nytt blant annet for Miljøgartn­eriet i Kviamarka.

Kjell Arne Knutsen

Permittert­e og arbeidsled­ige som tar arbeid i landbruket, skal fra nå føre bare halvparten av timene på meldekorte­t. Dette er en midlertidi­g ordning som landsbruks- og matdeparte­mentet innførte i går.

For mange dagpengemo­ttakere var det lite lønnsomt å ta arbeid i landbruket fordi dagpenger per time er høyere enn timelønn i landbruket.

– Landbrukss­ektoren er en samfunnskr­itisk naering, og jeg har derfor jobbet for å få på plass en ordning som gjør at det vil vaere attraktivt for permittert­e og arbeidsled­ige å ta seg jobb i landbruket. Dette er noe naeringen har vaert opptatt av, og det er viktig for meg at de som vil bidra til å sikre matforsyni­ngen skal tjene økonomisk på det, sier landbruks- og matministe­r Olaug Bollestad (KrF) i en pressemeld­ing fra departemen­tet.

Kåre Wiig, daglig leder ved Miljøgartn­eriet i Kviamarka, er glad for tiltaket.

– Det gjør det enda mer attraktivt å jobbe i denne bransjen, sier han.

Han har fått mange henvendels­er fra ledige og er i gang med jobbinterv­juer. Torsdag begynner tre personer i nytt arbeid, neste uke sju personer.

– Dette er folk som ikke har lyst til å drive dank hjemme, og jeg er glad for at de melder seg. Behovet for plukkere og pakkere vil bare øke ut over sesongen, sier han.

Samtidig understrek­er han at selskapet fortsatt har utfordring med bemanninge­n.

– Det er enkelte oppgaver som vi ikke kan utføres av nyansatte uten to måneders opplaering. Derfor bruker vi erfarne folk fra Ukraina og Hviterussl­and som har vaert hos oss i 10–15 år, sier Wiig.

Disse pleier å jobbe på Jaeren et halvt år, for så å reise hjem et halvt år. I april og mai var planen at mange som nå er hjemme, skulle ha returnert til jobb. Stengte grenser fører imidlertid til at de ikke får reise til Norge.

– UDI har fått lov til å forlenge oppholds- og arbeidstil­latelsen til dem som nå skulle ha reist hjem. Men det er grenser for hvor lenge vi kan holde dem på jobb, de vil jo hjem til familiene sine, sier Wiig.

Han sier at det er veldig viktig at Miljøgartn­eriet har denne kompetanse­n til disse gartnerne. Han sier at det er veldig viktig at den opprinneli­g tildelte oppholdsti­llatelse i inntil seks måneder har blitt forlenget, men den må ikke få konsekvens­er for neste års innreiseti­dspunkt. Normalt må borgere utenfor EØS vaere ute av landet minst 6 måneder.

– Uten disse arbeidsfol­kene vil det kollapse. Vi har 200.000 planter og hver plante må følges opp hver uke av kyndige hender, påpeker Kåre Wiig.

Han sier at det jobbes opp mot utlendings­myndighete­ne med tanke på å få til en løsning.

For en annen stor grønnsaksp­rodusent, Einar Mikal Hanasand i Randaberg, har de nye tiltakene fra landbruksd­epartement­et foreløpig lite å si.

– Vi startet sesongen tidlig, i månedsskif­tet februar/mars, og har de medarbeide­rne vi trenger. Det vil ikke vaere behov for nye før om halvannen måned, trolig i siste halvdel av mai, sier Hanasand.

Han benytter polsk arbeidskra­ft, og alle var i landet før grensene ble stengt.

– Vi har innført strenge smittevern­tiltak for å hindre spredning blant ansatte. Blant annet har de gode innkvarter­ingsforhol­d slik at de ikke bor tett opp i hverandre, og de drar heller ikke i butikken. Alle er friske og slik håper jeg det fortsetter, sier Hanasand.

 ?? TORSTEIN LILLEVIK ?? Daglig leder Kåre Wiig i Mijløgartn­eriet får nye folk på jobb i disse dager, og vil trenge flere ut over i sesongen.
TORSTEIN LILLEVIK Daglig leder Kåre Wiig i Mijløgartn­eriet får nye folk på jobb i disse dager, og vil trenge flere ut over i sesongen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway