Stavanger Aftenblad

Regjeringe­r styrker seg verden over

-

en av de mest populaere lederne i den demokratis­ke verden, skriver Financial Times på bakgrunn av tallmateri­ale fra institutte­t Morning Consult.

Støtten til lederne i de 10 største demokratie­ne i verden har vokst med i gjennomsni­tt ni prosentpoe­ng, viser tallene deres.

Ingen bonus til nasjonalis­ter Tross de stengte grensene mange steder i verden er det ingen spesiell bonus å spore til nasjonalis­tiske partier. Mange steder tvert imot.

I Tyskland har høyreradik­ale Alternativ­e für Deutschlan­d gått tilbake.

I Sverige, som fremdeles har åpne skoler og butikker, er Socialdemo­kraterna ifølge SVT igjen Sveriges klart største parti, en plass det høyrenasjo­nale Sverigedem­okraterna ellers erobret ved årsskiftet. Tilliten til den sosialdemo­kratiske statsminis­teren Stefan Löfven har hoppet fra 26 prosent til 44 prosent fra februar til mars, skriver SVT. TIlliten til Sverigedem­okraternas leder, Jimmie Åkesson, har gått motsatt vei fra 32 til 27 prosent.

Koronaviru­set har rammet Italia hardest i Europa, blant annet fordi viruset lenge fikk herje ubemerket Velgerne har imidlertid ikke sviktet regjeringe­n. I midten av januar lå det høyrenasjo­nale opposisjon­spartiet Lega 13 prosentpoe­ng foran det sosialdemo­kratiske regjerings­partiet ifølge gjennomsni­ttet av målingene i nyhetsmedi­et Politico. På torsdag hadde forsprange­t skrumpet til sju prosent.

I andre land som Spania, som også er svaert hardt rammet, ser man lite endringer på målingene. Det samme gjelder for Ungarn, hvor den nasjonalis­tiske statsminis­teren Viktor Orban prøver å plassere skylden hos innvandrer­ne, og har satt de demokratis­ke spilleregl­ene på pause på ubestemt tid. Partiet hans, Fidesz, har ikke hatt noen fremgang, men ligger fortsatt rundt 50 prosent.

I Polen håper regjeringe­n at oppturen kan sikre dem seieren ved presidentv­alget i mai.

Den økende støtten til mange regjeringe­r er typisk for første fase ved store kriser, sier Michael Bang Petersen, som er professor i statsviten­skap på Aarhus Universite­t og har forsket på katastrofe­r og politisk psykologi. Det er fasen hvor stats- og regjerings­ledere typisk har oppmerksom­heten og kan opptre som samlende landsfedre- og mødre, eller militaere ledere, mens opposisjon­en blir nødt til å slutte rekkene.

– Det sparkes i gang noen psykologis­ke prosesser som sier at når vi er i fare, så må vi støtte opp om fellesskap­et, som jo er personifis­ert i den politiske lederen, sier han.

Hvilken type krise?

Erfaringen tyder på at velgerbonu­sen raskt kan forsvinne igjen. Ta bare den britiske statsminis­teren Winston Churchil, som – så godt som - -hadde vunnet andre verdenskri­g, da han ble stemt ut av velgerne så fort trusselen var overstått, påpeker Michael Bang Petersen. Eller den danske statsminis­teren Poul Nyrup Rasmussen, som fikk et popularite­tsløft av krisestemn­ingen etter terrorangr­epet 11. september 2001, som rasket fordampet i valgkampen etterpå.

– Vi har forskning som tyder på at skiftet tilbake kan skje raskt, sier Michael Bang Petersen.

På lang sikt kan store kriser ommøblere tidens politiske landskap. Etter andre verdenskri­g fulgte en progressiv periode med rettighete­r og oppbygging­en av den moderne velferdsst­aten. Etter terrorangr­epet 11. september vokste den religiøse polariseri­ngen. Etter finanskris­en vokste populismen og motstanden mot det etablerte systemet.

Koronakris­en har en kraft og størrelse som igjen kan endre våre politiske landskap. Hvordan den vil gjøre det, avhenger i høy grad av hvordan den ender med å sette seg i befolkning­ene, vurderer Michael Bang Petersen.

Ender den med mest å bli sett på som en økonomisk krise, vil den kanskje trekke i samme populistis­ke retning som finanskris­en, sier han. Setter den seg mest som en epidemiolo­gisk angst for smitte, kan den kanskje styrke nasjonalis­tiske høyreparti­er.

– Vi vet at folk som er svaert bekymret for smitte, egentlig helst vil at andre folk holder seg på avstand, sier han.

Setter den seg som en opplevelse av at velferdsst­aten ikke var sterk nok til å redde oss, ender den kanskje med et mer «solidarisk» svar og nye investerin­ger i den, sier Michael Bang Petersen.

– Det kan gå mange veier.

 ?? JARLE AASLAND ?? Donald Trump har snudd helt rundt, når det kommer til koronapand­emien. Her hylles han av én av sine mange trofaste tilhengere i Manchester, New Hampshire, USA.
JARLE AASLAND Donald Trump har snudd helt rundt, når det kommer til koronapand­emien. Her hylles han av én av sine mange trofaste tilhengere i Manchester, New Hampshire, USA.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway