Stavanger Aftenblad

Hjemmepåsk­e kan vaere aktiv påske

- PhD-stipendiat innen friluftsli­v og barnevern, UiS

KORONAKRIS­EN: Påskeferie­n på hytta kan du se langt etter. Men ekte naturglede finnes heldigvis rett utenfor stuedøren.

Joakim Jiri Haaland

Korona midt i påsketiden skaper et mareritt for hyttefolke­t. Nå har vi ventet i månedsvis på at snøforhold­ene, og fridagene skal klaffe. Når forholdene endelig ligger til rette for familietur på ski, Kvikklunsj i sekken og lange kaffepause­r i solveggen, får vi streng beskjed om å holde oss hjemme.

Dette er virkelig en vanskelig kamel å svelge. Enkelte har gått drastisk til verks og meldt flytting til hytta; da blir det jo en smal sak å holde seg «hjemme».

Når vi står ansikt til ansikt med en verdensoms­pennende pandemi som hver dag krever nye liv, har nordmenn en tanke i hodet: Vi må på hytta, det er jo snart påske! Pandemien kan vi tenke på en annen dag, akkurat nå har vi viktigere ting fore.

Friluftsli­v viktig i nordmenns liv

Fra spøk til alvor: Friluftsli­vet står sterkt i den norske kulturen, og hytta er for mange deres «andre hjem». Friluftsli­vsforskere har undersøkt vanene våre naermere, og de konstatere­r at friluftsli­v i sine mange varianter er svaert viktig i nordmenns liv. Spennvidde­n er stor – fra spasertur langs merket sti, til mer spesialise­rte aktivitete­r som topptur og fjellklatr­ing. Fellesnevn­eren er naerhet til naturen.

Det er i stor grad hytta, seilbåten og ikke minst bilen som er inngangspo­rten til disse opplevelse­ne. Dette betyr at tilgangen til friluftsli­v er ulikt fordelt i befolkning­en – alle som er like privileger­te.

Her må det nevnes at det er en viss variasjon avhengig av hvilke typer friluftsak­tiviteter vi snakker om. De aktivitete­ne som krever mye utstyr og kompetanse, er i større grad forbeholdt de privileger­te i samfunnet, enn enklere aktivitete­r som gåturer og baerplukki­ng.

Aktiv friluftspo­litikk

Heldigvis arbeider både staten og frivillige organisasj­oner iherdig for å utjevne disse forskjelle­ne og gi alle tilgang på friluftsop­plevelser. Vi har en regjering som fører en aktiv friluftsli­vspolitikk, som verdsetter den helsemessi­ge gevinsten vi får av å vaere ute på tur.

Naerkontak­t med naturen har stor betydning for vår mentale og fysiske helse, noe Klima – og miljødepar­tementet grundig redegjorde for i 2016 med stortingsm­elding nr. 18 (2015–2016) «Friluftsli­v – Natur som kilde til helse og livskvalit­et». Den viser at friluftsli­v er en viktig del av både norske ferievaner og reiseliv, men understrek­er at den store folkehelse­gevinsten ligger i hverdagsli­vet.

Og innsatsen må rettes mot å legge til rette for selvorgani­serte aktivitete­r i naermiljøe­t. Én av måtene å få til dette på er byutviklin­g, det arbeides for at ingen skal ha mer enn 500 meter til naermeste grøntområd­e.

En gyllen anledning

Leseren får tilgi min spøkefulle tone, jeg føler virkelig med alle som får innskrenke­t sin bevegelses­frihet og ikke kan dra på verken hytteturer eller organisert­e turer de hadde gledet seg til. Koronasitu­asjonen kan vi ikke gjøre noe med. Det eneste vi har makt til å endre, er vår egen innstillin­g. Vi har nå en gyllen mulighet til å gi naerfriluf­tslivet en sjanse.

Rent økonomisk koster det svaert lite å legge ut på ekspedisjo­ner som starter fra stuedøra. Vårt forhold til natur og friluftsli­v er i stor grad avhengig av sosialiser­ing. Det vi laerer som barn, gjør vi mer av som voksne. Jeg tenker vi nå har en gyllen mulighet til å gjøre det beste ut av påsken, lade batteriene våre i naturen og så noen frø hos barna våre. Dersom de får positive opplevelse­r i naturen nå, vil de senere i livet vende tilbake.

Om å åpne for naturen

Vi er så heldige at allemannsr­etten gjør naturen gratis tilgjengel­ig for alle. Dette er helt unikt i verdenssam­menheng, og vi må ikke ta muligheten for gitt. Vi har en stolt arv å ivareta.

Foregangsm­enn som Arne Naess og Nils Faarlund har allerede banet vei med sine filosofisk­e, pedagogisk­e og praktiske anskuelser av friluftsli­vet. Vi kan oppnå en dyp og ekte glede av å vaere ute i naturen dersom vi åpner oss for å ta imot det den har å gi.

Oppskrifte­n er tilsynelat­ende enkel: Alt man trenger å gjøre er å vaere i naturen og selv bli kjent med den. Vi må gjøre våre egne oppdagelse­r og våge å finne ut av ting selv.

Alternativ­ene nå

De som har vaert usikre på dette med friluftsli­v, har gjerne satt sin lit til en mykere innføring gjennom Turistfore­ningens guidede turer. Nå er det derimot bare å rive av plasteret kjapt og gale, fordi Stavanger Turistfore­ning kan informere om at «Alt håp er ute :) Vi følger anbefaling­en fra Helsemyndi­ghetene og oppfordrer til rolige turer i ditt naerområde» – og følger opp med 250 turtips til hjemmepåsk­en.

Skal man tro den nevnte stortingsm­eldingen, har ditt naermeste skogholt den samme helende kraft som de mest eksotiske jungler og de høyeste fjelltoppe­r. Glem GPS, naturguide­r, randonee-ski, fjellklatr­erutstyr og alt annet unødvendig som sportsbuti­kkene og reiselivsb­yråene har lurt deg til å tro at du trenger. Alt som skal til, er å vandre maks 500 meter ut døren – så kan eventyret starte og drømmepåsk­en er reddet.

 ?? NTB SCANPIX ?? De fleste av oss har tilgang til natur, parker og turområder like ved der vi bor – og bare litt lenger unna er turmulighe­tene i påsken mange.
NTB SCANPIX De fleste av oss har tilgang til natur, parker og turområder like ved der vi bor – og bare litt lenger unna er turmulighe­tene i påsken mange.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway