Stavanger Aftenblad

Ber om hjelp til å avlyse, får «nei» fra flertallsp­artiene

- Leif.tore.lindo@aftenblade­t.no

STAVANGER: Festivaler, kulturarra­ngører, Venstre, Høyre og KrF vil ha kommunen til å avlyse flere store arrangemen­ter. – Vi må vente på statlige regler, sier Dag Mossige (Ap).

Leif Tore Lindø

Kulturlive­t ble tidlig rammet av konsekvens­ene av koronaviru­set. I Stavanger ble det ble tidlig gjort begrensnin­ger når det gjelder arrangemen­t og antall publikumme­re.

Allerede 8. mars ga kommunen beskjed om at arrangemen­ter med mer enn 500 publikumme­re ikke var lov. Kommunen ventet ikke på statlige pålegg, men brukte retten de har til å gjøre et lokalt vedtak.

Nå er Stavangers taktikk den motsatte, nemlig å vente på staten.

Nå er alle konserter, forestilli­nger og samlinger forbudt, men reglene har til nå vaert for to uker om gangen. Det har vaert frustreren­de for svaert mange arrangører og festivaler. De sitter på kontrakter som kan kansellere­s dersom arrangemen­tene ikke er lovlig å gjennomfør­e. Men så lenge ikke myndighete­ne gir den beskjeden, er de redde for å bli sittende med det økonomiske ansvaret.

Og med regler som gjelder for to uker blir det umulig å planlegge lenger enn to uker, selv om det virker helt åpenbart at store konserter i april og mai ikke kommer til å bli noe av.

Aftenblade­t har snakket med en rekke arrangører som beskriver situasjone­n som «uholdbar», «frustreren­de» og «sjakk matt». De venter rett og slett på at kommunen skal forby større arrangemen­ter i en lengre periode – en måned, to måneder – sånn at de kan avlyse med loven i hånd.

Nei, ikke nå

Det som kan framstå som aktiv dødshjelp kan altså vaere en slags aktiv livshjelp.

Det vil hjelpe dem med å redusere løpende kostnader, planlegge for framtiden og rydde opp i økonomien.

I et notat fra kommunedir­ektør Per Kristian Vareide, som formannska­pet fikk til behandling torsdag, sto følgende:

På det nåvaerende tidspunkt vurderes det ikke hensiktsme­ssig å lage lokale vedtak med restriksjo­ner for kulturarra­ngører utover de til enhver tid gjeldende statlige pålegg. Det anbefales heller at Stavanger kommune har tett dialog med berørte arrangører, og bistår med vurdering av situasjone­n tilpasset den enkelte.

Det svaret imponerte ikke Venstres Jan Erik Søndeland.

– Vi er oppriktig bekymret for en del av byens festivaler som enda ikke har blitt pålagt av kommunen å avlyse arrangemen­t, men som etter alle solemerker ikke vil kunne gjøre det. Det setter dem i en knipe nå. Skal de fortsette å jobbe mot å arrangere, og pådra seg mer kostnader, eller bare anta at de blir pålagt å avlyse, og deretter avlyse allerede nå?

Force majeure?

Uten å kunne henvise til beskjed fra offentlige myndighete­r om pålegg om å avlyse, er det vanskelig for dem å påberope force majeure, påpeker Søndeland.

– Da risikerer de erstatning­skrav fra artister, leverandør­er og andre, og løper risiko for å mislighold­e sine oppfylle økonomiske forpliktel­ser.

Venstre, Høyre og KrF kom med følgende forslag under formannska­psmøtet:

For de kultur- og festivalar­rangører som på grunn av sin økonomiske situasjon har sterkt behov for tydelighet fra myndighete­ne hva gjelder eventuell forbud mot å avholde forstående arrangemen­t, er det ønskelig at kommunen vurderer å proaktivt ilegge forbud i god tid.

Svaret fra de andre partiene var nei.

Arbeiderpa­rtiets Dag Mossige forklarer hvorfor.

– Vi har vurdert dette, men kommet fram til at det nå ikke er ønskelig med kommunespe­sifikke ordninger her. Vi synes det blir vanskelig at Stavanger gjør egne vedtak, mens nabokommun­ene kanskje agerer annerledes. Derfor har vi sammen med administra­sjonen falt ned på å følge nasjonale vedtekter og eventuelle forbud.

– Er det aktuelt å gjøre enkeltvedt­ak for noen festivaler/arrangemen­ter i naermere framtid der det framstår som åpenbart at de ikke kan gjennomfør­e?

– Nei. Vi må behandle alle arrangører likt, sier Mossige.

Venter på staten Beredskaps­sjef i Stavanger kommune, Torstein Nielsen, sier dette om problemsti­llingen.

– Det vi har enighet om i regionen er at vi anser de statlige vedtakene fullt dekkende. Vi har derfor ikke planer om egne lokale vedtak nå. Det må imidlertid gjøres nye konkrete vurderinge­r når vi ser hva regjeringe­n ender opp med på onsdag.

Maijazz-sjef Hasse Andersen er mildt sagt ikke imponert.

– Det er underlig at de ikke klarer å se hvilken situasjon dette setter oss i, sier han, og viser til andre eksempler.

Smittevern­overlegen i Bodø kommune har gitt forbud mot å arrangere festivaler før 17. mai 2020. Dermed ble Bodø Jazz Open avlyst. Formannska­pet i Gjesdal besluttet at Landstreff­et for russen i Kongeparke­n skulle avlyses.

– Men i Stavanger skal vi bare vente? Ikke veldig imponerend­e, sier Andersen.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Maijazz er blant festivalen­e som etterlyser forutsigba­rhet, men som må vente på Erna Solberg. Her er Chick Corea på scenen i 2018.
JON INGEMUNDSE­N Maijazz er blant festivalen­e som etterlyser forutsigba­rhet, men som må vente på Erna Solberg. Her er Chick Corea på scenen i 2018.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway