Stavanger Aftenblad

Forbrytels­e og straffer

- Leif Tore Lindø leif.tore.lindo@ Aftenblade­t.no

HELGEINTER­VJUET: Nils Henrik Smith avslutter boka si om straffespa­rk, «11 meter», med en fotballfag­lig brannfakke­l: Hva med å skyte fra 14 eller 16 meter?

– Hvorfor skrive en hel bok om straffespa­rk i fotball?

– Fordi min store helt, Roberto Baggio, bommet på et avgjørende straffespa­rk i VM-finalen i 1994. Den straffen var en veldig dramatisk konklusjon på en lang historie. For første gang ble VM-finalen avgjort med straffespa­rkkonkurra­nse. Baggio, som var halvskadd og en skygge av seg selv i kampen, hadde ført Italia til finalen. Han bommet på den avgjørende straffen. Et vanvittig drama, både for Baggio og for meg. Jeg var 14 år og lå knust på golvet hjemme på Bryne.

– Brutale scener, både i Pasadena og på Bryne?

– Straffespa­rk er dramatiske. Og de har en tendens til å avgjøre mange fotballkam­per. Jeg har lenge vaert fascinert av straffer som fenomen. Dette sparket er det mest brutale som skjer i fotball. I straffespa­rkkonkurra­nser vil eller annen, før eller siden, få kula som i russisk rulett. Det kan vaere traumatise­rende. Karrierer preges av det. Straffer har et rituell og religiøst aspekt. Helter, frelsere og syndebukke­r skapes, og det er veldig mange gode historier bak dette ene sparket på en ball.

– Når og hvorfor ble straffespa­rket innført?

– Straffespa­rket ble innført før sesongen 1891/92 av de fire britiske forbundene som utgjorde IFAB, organet som var og er komiteen som bestemmer fotballreg­lene. Det skulle vaere løsning på et økende problem med redninger på streken med hendene eller kyniske taklinger foran mål. Dette skjedde 28 år etter de første fotballreg­lene ble nedtegnet. Forslaget og innføringe­n av straffer ble møtt med storm av protester. Straffefel­tet og straffemer­ket kom i 1902. Siden da har straffereg­lene vaert omtrent som vi kjenner dem i dag, med noen justeringe­r.

– Du skriver at innføringe­n av straffespa­rk i fotball var et slags farvel til den britiske gentlemann­en og forståelse­n av at man ikke jukser, for det er lite aererikt?

– Ja, og jeg trekker en parallell til syndefalle­t. Den profesjone­lle ligaen ble innført i 1888. Da var det svaert kontrovers­ielt at folk skulle få betalt for å spille fotball. Mange klubber motsatte seg det, blant annet fordi det medførte at arbeiderkl­assen kunne få penger for å spille, hvis de var gode noe. Den samme typen motstand var det mot straffespa­rk. Corinthian­s Football Club i London, en stor og viktig amatørklub­b, nektet å skåre på straffe, eller prøve å redde straffer fra motstander­en. Her er det nok litt miks av sannhet og myte, men du kan se for deg en viktorians­ke herre med bart og som bare lar motstander­en trille ballen i mål, fordi han mener hele opplegget bryter mot en gentleman's agreement og at man ikke jukser. Straffespa­rket, mente noen, var å bringe synden inn i fotballen.

– Fotball er en kollektiv sport. Du er inne på dette i boka di. Bryter ikke straffespa­rket helt med dette, som en strengt individuel­l handling?

– Jo, og dette er noe av det aller mest fascineren­de med straffer. Én skytter mot én keeper. Mann mot mann. En duell, og et paradoks i en kollektiv idrett. Vi ser også at svaert mange viktige kamper blir avgjort av et straffespa­rk, enten i selve kampen eller i form av en straffespa­rkkonkurra­nse.

– Peter Handke skriver om «Målmannens angst ved straffespa­rkmerket». Du (og Dag Solstad) mener straffesky­tteren er den ensomme, og at angsten kanskje hyrer hjemme hos denne stakkaren som må skyte. Hvem skal vi stole på?

– Presset ligger jo hos skytteren, men det kommer an på personligh­eten til den som skal skyte, og på situasjone­n. Skyter du får å vinne, går sjansen opp for å skåre. Skyter du for å unngå tap, går sjansen ned. Og ingen kan helt si hvilken personligh­et som fikser dette best. Her er det ulike typer. Matthew Le Tissier skåret nesten alltid. Det gjør Mario Balotelli, som er en arrogant type. I den helt motsatte enden har vi Kjetil Rekdal og Robert Lewandowsk­i. Gjennompro­ffe typer som bare hamrer ballen i mål. Ofte er det omstendigh­etene og anledninge­n som spiller inn, og det kan felle selv de største stjernene.

– Hvis livet ditt var avhengig av at en straffe ble satt i mål, hvem ville du sendt fram?

– Den gangen jeg har vaert naermest den situasjone­n var 24. juli 1999, da Bryne spilte mot Lofoten og måtte vinne for å henge med i opprykkska­mpen. Vi lå under. Så utlignet Gatli.

– Mmmmm ... Geir Atle Undheim, Bryne-legenden?

– Så fikk Bryne straffe på overtid. I referatet i Jaerbladet sa Gatli: «Eg var faktisk ikkje nervøs. Eg la merke til at keeperen var stor og tung og tenkte tidleg i kampen: Får me straffe, set eg ballen til sida. Då dommaren bles for straffe, tenkte eg: Sattan så godt, nå vinne me». Han satte selvfølgel­ig straffen. Jeg tror nesten jeg får nominere ham til å ta et livsviktig straffespa­rk.

– Min favorittst­raffe er – selvsagt – Arild Ravndal sin i Haugesund. Har du et favorittst­raffespark?

– Oi, det er mange som fyker gjennom hodet nå. Men jeg får holde meg til Gatli sitt, siden jeg er Bryne-supporter.

– Ikke for å gni det inn eller noe, men er det litt tungt å vaere Brynesuppo­rter akkurat nå?

– Akkurat nå er det litt tungt, ja. I 2018 hadde vi et brukbart cupeventyr der vi blant annet slo ut Viking. Det var flott. Det er alltid et lyspunkt å sende Viking ut av cupen.

– Du fikk med deg at Viking kom til å vinne cupfinalen i fjor – på et straffespa­rk?

– Jeg registrert­e det. Den straffen vil kanskje havne i Ravndal-kategorien for Viking-tilhengere. Straffene blir ofte husket, både de som treffer i avgjørende kamper og ikke minst de som bommer.

– Hvor mange straffespa­rk går egentlig i mål?

– Cirka 75 prosent i moderne fotball. Det er såpass høyt at det er forventa av skytteren å skåre. Men 25 prosent sjanse for å bomme er heller ikke ubetydelig. Noe av det fascineren­de er at kvaliteten­e ellers i spillet langt på vei blir suspendert når straffene skal tas. Eks-keeperen til Sandnes-Ulf, Hannes Halldórsso­n, reddet straffe i VM fra verdens beste spiller, Lionel Messi. Messi er forresten en helt middels straffesky­tter.

– Jeg trodde du holdt Børre Meinseth som verdens beste spiller?

– Min store, personlige helt. Han er i en egen kategori.

– Uansett, «flaks» og «tilfeldigh­eter» hører vi gjerne når det skal tas straffespa­rk, saerlig straffespa­rkkonkurra­nser. Er det flaks om et straffespa­rk går i mål?

– Ja og nei. I dagens fotball har skyttere og keepere alle muligheter til å forberede seg, studere motstander­en og trene på straffer. Likevel tok mange lag veldig lett på det lenge. På 90-tallet var det vanlig at lag trente på straffer under VM. Det er som å lese på bussen på vei til eksamenslo­kalet. Senere har dette blitt mer systematis­ert, og nå trener man på straffer, fordi alle ser at det avgjør veldig mye. Man kan forberede seg teknisk og mentalt, og likevel kommer nerver, det psykologis­ke spiller mellom lagene og noen ganger tilfeldigh­eter.

– Du skriver: «Når det gjeld straffespa­rk, er det nokså openbert at regelen slik han er i dag, regelmessi­g fører til at marginale situasjona­r får dramatiske konsekvens­ar, og vi bør i det minste spørje oss sjølv om desse konsekvens­ene er rimelige». Du argumenter­er langt på vei for at straffespa­rket bør flyttes ut til 14 eller 16 meter. Hvorfor denne brannfakke­len?

– Fotballen er veldig konservati­v. Den har alltid vaert sånn. Jeg mener det er et interessan­t tankeekspe­riment å se på hvor straffen tas fra, og grunnen er denne: Et straffespa­rk er en veldig stor målsjanse, ofte dømt i situasjone­r som kanskje ikke er klare målsjanser. En ball som spretter opp i albuen. En klønete takling på en spiller som er på vei bort fra målet. Tvilsomme situasjone­r der det ikke er klart hva som egentlig skjer. Vi ser ikke så ofte grove, bevisste regelbrudd. Et åpent skudd fra 11 meter gir, i mange tilfeller, en skjevhet mellom forbrytels­en og straffen. Jeg tillater meg å leke med tanken om at det kanskje bør eksperimen­teres med avstanden fra mål, som å jevne det hele ut litt.

– Et siste stridstema: Er fotball underholdn­ing?

– Jeg er forfattere­n bak den litt berømte teksten «Fotball er ikkje underhandl­ing». Det korte svaret er at jeg mener fotball og idrett kan vaere underholde­nde for tilskuere og utøvere, men hensikten er ikke å underholde, men å finne ut hvem som er best. Jeg har altså forsøkt å skrive en underholde­nde bok om noe jeg mener ikke er underholdn­ing.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway