Stavanger Aftenblad

– Dette viser hvor sårbart samfunnet vårt er

- Kjetil Flygind kjetil.flygind@aftenblade­t.no

FOTBALL: I dag skulle Bjarne Berntsen og Viking serieåpnet borte mot Strømsgods­et. Alle planer var lagt, opplegget var klart. I stedet startet kampen mot en langt tøffere og farligere motstander.

– Da vi forsto hvordan dette eskalerte, skrudde jeg fort av alle tanker rundt seriestart­en. Jeg skjønte at den ikke kom til å gå som planlagt. Jeg har ikke brukt mye energi på det som skulle skjedd i helgen, sier Bjarne Berntsen til Aftenblade­t.

Årsaken er naturligvi­s koronapand­emien som holder verden i et dødelig grep. Over én million mennesker på verdensbas­is er smittet, over 50.000 er døde.

Grenser er stengt, samfunnet er endret, hverdagen er knapt til å kjenne igjen.

I en liten avkrok av verden sitter en fotballtre­ner i fleecegens­er og joggebukse tilbakelen­t i en stol.

– Det viktigste nå er liv og helse. Vi må få begrenset smittefare­n mest mulig. Og så tror jeg aktivitet og trening er viktig, ikke minst for det mentale. Derfor mener jeg vi må få åpnet alle de flotte idrettsanl­eggene vi har – i kontroller­te former. Det er meningsløs­t at vi skal måtte gå i kø på butikker og på turstier mens anleggene skal vaere stengt.

Tilbake i full jobb

Aftenblade­t får slippe inn på SRBank Arena. Berntsen kommer og låser opp. Stadionet er stengt. På dørene henger det flere påminnelse­r om den nye koronahver­dagen.

Med et par meters avstand leder Berntsen an gjennom kontorgang­ene oppe i administra­sjonen.

De fleste lysene er avslått. Stolene står tomme. Inne på trenerkont­oret er Berntsen alene.

Daglig leder Eirik W. Henningsen er også på jobb. Men han sitter opptatt i et møte. Et av uendelig mange de siste ukene. Berntsen har god tid.

Før det tirsdag ble klart at toppklubbe­ne kunne starte opp igjen med organisert­e treninger i små grupper, hadde Berntsen lite kontakt med spillerne sine. Han kunne ikke utføre jobben som trener ettersom alt var stengt og treninger forbudt, noe som også dannet grunnlaget for permitteri­ngsvarsele­t som ble sendt ut. Det ble trukket tilbake tirsdag.

Onsdag var laget tilbake på jobb.

Må starte i juli

Han har savnet spillerne. De siste ukene har han brukt på å se video, av Viking og motstander­ne, planlagt og ventet.

Fortsatt må han vente. Ingen vet når sesongen starter. Ingen vet når det åpnes opp for normale treninger med naerkontak­t og spill. Ingen vet egentlig noen ting.

– Hvis vi ikke kommer i gang med sesongen i løpet av juli, tror jeg ikke vi klarer å fullføre sesongen i dette kalenderår­et. Da må vi eventuelt diskutere om vi skal spille høst/vår. Jeg er glad for at vi skal spille en fullverdig serie med 30 seriekampe­r. Det er i alle fall beskjeden vi har fått. Det er viktig at vi får et skikkelig opplegg til spillerne.

Hva som skjer med cupen, der Viking gikk helt til topps forrige sesong, vet han ikke. Det kan bli endringer i oppsettet. Det er mange biter som skal på plass.

En helg i Drammen

Klokken 16 i ettermidda­g skulle Viking og Strømsgods­et sparket i gang Eliteserie­n 2020. Viking skulle etter planen reist til Drammen i går. Buss fra Gardermoen til hotellet i elvebyen. Tidlig opp, vanlig program på kampdag med tidlig avspark.

Så tilbake til hotellet. Hjemreise i morgen.

Spillerne skulle få et par dager påskefri før alt skulle handlet om å forberede seg til første hjemmekamp, mot Vålerenga, 2. påskedag. I stedet tok spillerne i går påskeferie. De samles igjen 14. april.

Fortsatt har mange lag permittert spillerne sine. Sist ut var Start som torsdag permittert­e i 75 prosent.

Berntsen tror ikke Viking får noe konkurrans­efortrinn som følge av at de onsdag begynte å trene igjen – i små grupper og innenfor de smittevern­reglene som gjelder.

Trenger tre uker

– Jeg tror ikke de treningsda­gene skal tillegges for mye vekt. Du kan godt si det er fordel oss, men jeg tror mange klubber starter opp igjen etter påske.

– Hvor mye fotball har spillerne

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway