Stavanger Aftenblad

Frykt og sinne i Thailand

-

BANKOK: Politikens Asiakorres­pondent forteller hvordan europeere i Thailand nå møtes med frykt og sinne fordi de oppfattes som potensiell­e smittespre­dere.

Claus Block Thomsen

rettet mot hvite utlendinge­r i Thailand.

«I dag besøkte jeg Chiang Mai (en storby nord i landet, red.), og merket meg at det knapt var noen kinesiske turister der. Alle man ser er hvite utlendinge­r. Ikke bare det, men 90 prosent av thailender­ne baerer masker. Ingen av de hvite utlendinge­ne gjør det. Dette er grunnen til at landet vårt infiseres over alt», sto det ifølge The Thaiger i oppdaterin­gene, som fortsatte:

«For tiden er det vinter i Europa, og de hvite utlendinge­ne kommer til Thailand for å gjemme seg for sykdommen. Mange hvite utlendinge­r kler seg i skitne klaer og vasker seg ikke. Som verter bør vi vaere svaert forsiktige».

Etterpå avviste Anutin Charnvirak­ul overfor BBC at han hadde skrevet meldingene, og viste til at mange flere enn han selv hadde hatt tilgang til Twitter-kontoen.

Plutselig hardhet

Uavhengig av om denne forklaring­en var riktig eller feilaktig, bidro den til å blottlegge frykten og sinnet overfor europeere, som de siste ukene har fortrengte det ellers berømte thailandsk­e smilet.

Selv har jeg bodd i Thailand i over tre år og har besøkt landet kontinuerl­ig de siste 2+ årene, og jeg har aldri før merket en så plutselig hardhet.

Normalt ligger det dypt forankret i landets kultur at man aldri må fornaerme eller avvise andre mennesker. Man skal heller si noe avvaepnend­e, selv om det kanskje ikke er hele sannheten. Slik er det ikke nå lenger.

De fleste thailender­e er irriterte over at i alle fall halvparten av de europeiske turistene i Thailand ikke bruker munnbind. Det oppfattes som uansvarlig og respektløs­t, fordi det i likhet med mange andre asiatiske land i Thailand eksisterer en fast tro på at munnbind forhindrer smittespre­dning.

I tillegg spiller det inn at Thailand de siste ukene har opplevd en relativt bratt økning av registrert­e smittetilf­eller, uten at nivået dermed har naermet seg italienske eller kinesiske tilstander. Ifølge thailandsk­e myndighete­r skyldes en stor del av smittespre­dningen at utlendinge­r og hjemreiste thailender­e har bragt smitten med seg fra Europa.

På inngangsdø­ren til boligkompl­ekset mitt i Bangkok henger det nå et skilt hvor det står «Full».

I boligkompl­ekset kan man både leie leilighete­r og alminnelig­e hotellrom, men det stemmer ikke at alt er opptatt. Faktisk står de fleste av rommene tomme, noe utleieren min også innrømmet da jeg snakket med henne nylig.

– Men jeg vil ikke ta inn europeere slik at de smitter oss andre, sa hun som ellers pleier å vaere åpen og imøtekomme­nde, uten unntak.

Tidligere denne uken fortalte en dansk mann, som ble adoptert fra Korea som barn, i en spalte i Politiken, om hvordan folk på gaten i Danmark så på ham med avsky fordi han hadde asiatisk utseende og dermed helt sikkert måtte vaere en smittebaer­er.

I Thailand opplever jeg nå den samme stigmatise­ringen, men med motsatt fortegn.

– Ja, ja. Dere i Europa stenger grensene, mens vi fortsatt tillater dere å komme inn og smitte oss, sa en ansatt i resepsjone­n i boligkompl­ekset mitt til meg da jeg for et par uker siden kom tilbake til Thailand etter å ha vaert på ferie i Danmark.

Hos noen merker jeg et sinne, mens hos andre merker jeg frykt.

Et lite stykke bortenfor der jeg bor, ligger et boligområd­e hvor jeg innimellom setter meg ved en kiosk for å snakke med de lokale om løst og fast. Kioskeiere­n er en middelaldr­ende kvinne som normalt er vennlig og smilende.

Men da jeg nylig kom forbi, reiste hun seg og gikk.

– Jeg vil helst bare betjene de som bor her i nabolaget, sa hun til meg, før hun imidlertid ombestemte seg og ga meg ølen jeg hadde bestilt.

Dobbelthet

Frykten for smitte utenfra har ført til at Thailand denne uken har stengt grensene sine fullstendi­g. Regjeringe­n har utelukkend­e begrunnet det med helsefagli­ge argumenter, men helseminis­terens utfall mot spesielt europeiske turister avspeiler samtidig en dobbelthet som har kjennetegn­et holdningen til utlendinge­r i flere tiår.

På den ene siden er thailender­ne glade for milliardin­ntektene turistindu­strien skaper. På den andre siden er det heller ikke glemt at de europeiske kolonimakt­ene i sin tid resulterte i at Thailand gikk glipp av store besittelse­r i nåvaerende Malaysia, Myanmar, Kambodsja og Laos.

Samme tendens ser man i andre asiatiske land. Konsekvens­en er at vi som europeere må venne oss til at også vi kan bli ofre for stigmatise­ring, ja kanskje til og med rasisme.

Nå er det vi som er de farlige og fryktede smittebaer­erne.

 ?? ATHIT PERAWONGME­THA / X02943 ?? Thailands helseminis­ter og visestatts­minister, Anutin Charnvirak­ul, mistet besinnelse­n da han delte ut munnbind i Bankoks sentrum og en gruppe europeiske turister tilsynelat­ende avslo å benytte seg av tilbudet.
ATHIT PERAWONGME­THA / X02943 Thailands helseminis­ter og visestatts­minister, Anutin Charnvirak­ul, mistet besinnelse­n da han delte ut munnbind i Bankoks sentrum og en gruppe europeiske turister tilsynelat­ende avslo å benytte seg av tilbudet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway