Stavanger Aftenblad

Hva skal arkitekt Eckhoffs bygningsko­mpleks hete?

- Gunnar A. Skadberg Hafrsfjord

BYUTVIKLIN­G: I et leserinnle­gg i Aftenblade­t 26. mars støtter Sverre Uhlving, medlem av Stavanger kommunesty­re (Ap), Tore Renbergs forslag om å kalle arkitekt Hartvig Sverdrup Eckhoffs fire bygninger i grensen mellom Kannik og Våland for Eckhoff-høyden. Til tross for dette lyder overskrift­en på innlegget: «Akropolis, nettopp nå».

Akropolis betyr «høy by» og er navnet på et stort forsvarsve­rk hvis ruiner ligger på en høyde over hovedstade­n i dagens Hellas. Athen var den greske verdens sentrum og hadde sin storhetsti­d 400 f.Kr. – represente­rt ved filosofer, diktere, arkitekter og kunstnere som har vaert til inspirasjo­n for all ettertid. Og i denne ettertiden fins det bare ett Akropolis – symbolet på historiens og kulturens Athen.

Likevel opererer Norges fjerde største by med sin Akropolis-avlegger, en bygningssa­mling som ikke engang ligger på en høyde, men i en skråning som i realiteten strekker seg like opp til Vålandshau­gen.

For meg virker det jålete og lite respektful­lt å låne navnet på et av verdensdel­ens viktigste kulturikon­er til fire bygninger på Våland i Stavanger. Har ikke Stavanger kommune en navnekomit­é som kan vedta et offentlig navn på arkitekt Eckhoffs stilfulle bygningsko­mpleks i skråningen sør for Breiavatne­t?

Et mer spennende og engasjeren­de alternativ er selvsagt en invitasjon til navnekonku­rranse, slik Siri Aavitsland og Thomas Bendiksen foreslår i Aftenblade­t 2. april.

 ?? JONAS EKSTRÖMER / TT NYHETSBYRÅ­N ?? «Når statsminis­ter Stefan Löfven ber oss «stanna hemma», så gjer vi det», skriv Charlotta Schaefer.
JONAS EKSTRÖMER / TT NYHETSBYRÅ­N «Når statsminis­ter Stefan Löfven ber oss «stanna hemma», så gjer vi det», skriv Charlotta Schaefer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway