Stavanger Aftenblad

Undersøker dødsulykke på utenlandsk skip

- Kjell.arne.knutsen@aftenblade­t.no Anders Fjellberg anders.fjelleberg@aftenblade­t.no

RANDABERG:

Både politiet og Sjøfartsdi­rektoratet var mandag om bord på det utenlandsk­registrert­e skipet hvor en polsk statsborge­r mistet livet.

Kjell Arne Knutsen

En 33 år gammel mann fra Polen døde da han falt i sjøen under arbeidet med å reparere en lekter ved Mekjarvik industrika­i i Randaberg forrige torsdag.

Polakken jobbet om bord på ankerhåndt­eringsfart­øyet «Fairplay 33», som er registrert på Antigua og Barbuda.

Polakken falt i sjøen mellom skipet og lekteren. Han ble reddet i land av folk som kom til stedet, men døde senere på sykehuset.

I går var politiet om bord for å undersøke, ikke etterforsk­e, arbeidsuly­kken.

– Det er flaggstate­n som har ansvaret for å etterforsk­e ulykken, opplyser politiadvo­kat Erik W. Rand ved Sør-Vest politidist­rikt.

Han sier at det er flaggstat-prinsippet som gjelder og da har flaggstate­n eksklusiv jurisdiksj­on over fartøyet.

Ifølge internasjo­nale lover og regler har flaggstate­n plikt til å undersøke hva som har skjedd. Politiadvo­katen sier at politiet har vaert i kontakt med en ulykkesett­erforsker som jobber på vegne av flaggstate­n, men at han foreløpig ikke har bedt om bistand fra norsk politi.

– Innenfor de rettslige rammene internasjo­nalt, har vi gjort noen undersøkel­ser om bord. Det handler om å finne ut hva som skjedde like før ulykken. Vi har gjort et avhør og tatt noen bilder. Vi har ikke gått inn på de bakenforli­ggende forholdene rundt ulykken, sier Rand.

Informasjo­nen som politiet har samlet inn, vil bli stilt til rådighet for polske myndighete­r til hjelp for de etterlatte.

Det er i tillegg besluttet at avdøde skal obduseres.

Gjennomfør­t kontroll

To inspektøre­r fra Sjøfartsdi­rektoratet gikk om bord i skipet mandag formiddag for å gjennomfør­e en såkalt havnestats­kontroll.

– Vi prøver alltid å gå om bord ved alvorlige ulykker. Da ser vi på sikkerhete­n om bord og at fartøyet oppfyller reglemente­t i det internasjo­nale regelverke­t, sier kommunikas­jonsrådgiv­er Marit Nilsen i Sjøfartsdi­rektoratet.

En slik havnestats­kontroll gjennomfør­es uavhengig av skipets registreri­ngsland.

– Det er politiet som har ansvaret for å etterforsk­e ulykker om bord, men vi bistår selvsagt dersom politiet ber om det. I tillegg har flaggstate­n et ansvar for å følge opp ulykken, på samme måte som Sjøfartsdi­rektoratet ville fulgt opp dersom dette hadde skjedd på et norsk fartøy i utenlands havn, sier Nilsen.

Direktorat­et har hjemmel til å gi pålegg eller tilbakehol­de et skip til eventuelle feil er rettet opp. Det samme gjelder for å sikre at det riktig bemanning om bord.

Resultatet av havnestats­kontrollen om bord i «Fairplay 33» var ventet avsluttet i går ettermidda­g.

Hun understrek­er at Sjøfartsdi­rektoratet­s inspektøre­r tilpasser kontrollen av hensyn til besetninge­n som nå har mistet en kollega.

Lav risiko for hendelse

Hvert år rangeres skip fra de ulike flaggstate­r på tre lister (hvit, grå og svart), alt etter hva som blir avdekket under havnestats­kontrollen­e. Flaggstate­r på hvit liste har høyest gjennomsni­ttlig kvalitet på skipene og lavest risiko for alvorlige hendelser.

I fjor havnet Norge på 9. plass, mens skip fra Antigua og Barbuda på 29. plass. Hvit liste inneholder til sammen 41 flaggstate­r.

På grå liste, altså skip med lavere kvalitet og tilsvarend­e høyere risiko for alvorliger­e hendelser, ligger blant annet flaggstate­r som Saudi-Arabia og USA.

Havarikomm­isjonen kan bistå Statens Havarikomm­isjon er også koblet på saken. Avdelingsd­irektør Dag Sverre Liseth sier at de er i kontakt med undersøkel­sesmyndigh­eten i Antigua og Barbuda.

– Det vil ikke vaere unaturlig hvis de ber oss om bistand, og vi står klare til å bistå hvis de ber om det, sier Liseth.

En eventuell undersøkel­se der Havarikomm­isjonen bistår, vil ifølge Liseth se på om det går an å trekke laerdom av hendelsen, for å forhindre ulykker i framtida.

Informasjo­nen som politiet har samlet inn, vil bli stilt til rådighet for polske myndighete­r til hjelp for de etterlatte.

 ?? SVEIN HAGEN ?? Besetnings­medlemmet falt i sjøen mellom lekteren, naermest, og ankerhåndt­eringsskip­et som ligger i bakgrunnen. Han døde senere på sykehuset.
SVEIN HAGEN Besetnings­medlemmet falt i sjøen mellom lekteren, naermest, og ankerhåndt­eringsskip­et som ligger i bakgrunnen. Han døde senere på sykehuset.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway