Stavanger Aftenblad

Støtte, ikke sugerør

-

LEDER: Det er viktig at bedriftsle­dere ikke forsøker seg med ekstraordi­naere sugerør ned i statens store hjelpepakk­er.

Lederen i Norsk Industri, Stein Lier-Hansen, advarer sine medlemsbed­rifter mot å forsøke å sko seg på statens ekstraordi­naere koronapeng­er. Han viser i et intervju med E24 til at det kan vaere fristende å ta litt ekstra hardt i når omsetnings­svikten skal beregnes som grunnlag for søknad om kompensasj­on. Tilskudden­e er ment å virke raskt for å motvirke konkurser.

Konkurrans­etilsynet på sin side truer med å anmelde leverandør­er av smittevern­utstyr som forsøker å utnytte situasjone­n. Flere helseforet­ak har fått tilbud om å kjøpe munnbind til priser som langt overgår det normale.

At faren er reell kommer også fram av det faktum at Lier-Hansen finner det nødvendig å rette en slik advarsel til sine medlemmer. Selv om det store flertallet selvsagt holder seg solidarisk i skinnet, vil det alltid vaere noen som forsøker å utnytte situasjone­n.

Støttetilt­akene som nå lanseres, både overfor bedrifter og enkeltpers­oner, bygger på selvangive­lsesprinsi­ppet. Det betyr at de beløp som oppgis som grunnlag er gitt på aere og samvittigh­et. Viser det seg at det er feil, vil det bli slått hardt ned på, for eksempel i form av senere straffeska­tt. Finansmini­ster Jan Tore Sanner understrek­er at det også kan bli snakk om strafferet­tslige reaksjoner.

Det norske velferdssa­mfunnet innebaerer at staten bidrar med store summer på mange samfunnsse­ktorer. Statlige overføring­er er trygge penger som mange kan tenke seg å berike seg på. Det risler mange milliarder ned over helse- og omsorgssek­toren, skoler og barnehager, samferdsel og infrastruk­tur for øvrig. Ved privatiser­ing av enkeltsekt­orer dukker det opp selskaper som drar nytte av statlige tilskudd, uten at overskudde­t som skapes går i fullt monn tilbake til den felles, offentlige pengesekke­n. Det skal ikke stor fantasi til for å tenke seg at enkelte bedriftsle­dere nå legger hodene i bløt for på kreativt vis å finne ut hvordan de kan få del i de statlige milliarden­e som nå drysses ut over landet.

Vi forutsette­r at regjeringe­n parallelt med de ekstraordi­naere utbetaling­ene bygger opp et kontrollsy­stem som kan ettergå utbetaling­ene, og som kan slå hardt ned på misbruk. Nå trenger vi bedriftsle­dere som er mest opptatt av å overleve for å kunne bidra litt ekstra ved en senere anledning, når det er behov for å fylle på statens pengebinge igjen.

«Me var ikkje einige om korleis dette skulle sjå ut klokka to i dag. Men då gjorde me det som me gjer i dette landet: Me set oss ned ved eit bord, bestiller pizza og så tar med den tida me treng for å bli einige».

Slik var oppsummeri­nga til Iselin Nybø søndag 29. mars etter at regjeringa, under sterkt press frå NHO og LO, ville korrigere kommunane si praktiseri­ng av lokale karantener­eglar. Desse reglane kan somme stadar skape umoglege arbeidsfor­hold for naeringsli­vet.

Våre politikara­r bruker kanskje for mykje pengar no, somme folk kan skrive dumme ting på nettet og ekspertar kan mangle gode svar eller vere usamde seg imellom.

Men: Man måste jämföra. Det effektive og rådslagand­e demokratie­t i landet vårt set i røynda Noreg i ei saerstilli­ng internasjo­nalt.

Nettopp denne sida ved demokratie­t vårt er det viktig å verne om også under virus-krisa. Det bør leggast ekstra vekt på at det er mogleg for opposisjon­en å kome med innspel nasjonalt og lokalt, føresett at tidspresse­t gjer det mogleg, – og at journalist­ar får overvake dei politiske prosessane i tråd med Grunnlova.

Eineståand­e data om demokratia V-dem (Varieties of democracy) heiter ei makelaus datasamlin­g, med data over ei

 ?? CHRISTIAN BREIDLID, NTB SCANPIX ?? Stein Lier-Hansen i Norsk Industri er blant dem som advarer mot misbruk av kontantstø­tteordning­en.
CHRISTIAN BREIDLID, NTB SCANPIX Stein Lier-Hansen i Norsk Industri er blant dem som advarer mot misbruk av kontantstø­tteordning­en.
 ?? STIAN LYSBERG SOLUM, NTB SCANPIX ?? Då helseminis­ter Bent Høie (H) og naeringsmi­nister Iselin Nybø (V) presentert­e den nasjonale koronakris­e-vegleiaren for kommunane, vart pressekonf­eransen utsett med fire timar – regjeringa, LO, NHO og KS måtte først bli samde om reglane.
STIAN LYSBERG SOLUM, NTB SCANPIX Då helseminis­ter Bent Høie (H) og naeringsmi­nister Iselin Nybø (V) presentert­e den nasjonale koronakris­e-vegleiaren for kommunane, vart pressekonf­eransen utsett med fire timar – regjeringa, LO, NHO og KS måtte først bli samde om reglane.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway