Stavanger Aftenblad

Det store Karius og Baktus-spørsmålet

-

DRØSET: Han hadde svar på det meste som ungene lurte på. Sånn var det å vaere far. Men dette?

Han hadde greid seg sånn noenlunde opp gjennom årene når ungene hadde stilt ham store spørsmål. Når han fikk spørsmål om eksistensi­elle ting og sånn, ga han svar som lignet på dem han selv fikk i barndommen. Avvaepnend­e, harmløse svar.

Ikke direkte feil, men heller ikke utfyllende. Ingen grunn til å gi ungene angst for tidlig.

Men nå var han i villrede. Han hadde tatt tannkrem på kosten til treåringen, og skulle til å starte pussen.

Da kom det fra den lille knollen:

– Hvor er

Karius og

Baktus akkurat nå?

Akkurat nå?

Han hadde selvsagt truet med Karius og Baktus, slik alle gode foreldre i dette landet gjør. Hvis guttungen var litt vrien og ikke ville åpne kjeften, så var det fram med grufulle historier om de to små trollene.

Om hvordan de ville komme og bygge hus i tennene og hakke løs, sånn at det ble hull og vondt, altså aua, og at vi i så tilfelle ville måtte gå til tannlegen og borre og så videre. Totalt ble det så mye at treåringen alltid åpnet gapet til slutt. Risikoen ble for stor.

Men så kom altså spørsmålet om hvor Karius og Baktus var nå, hvis de ennå ikke hadde tatt bolig i munnen.

Først stirret han måpende på treåringen, og tenkte. Så det knakte.

Karius og Baktus måtte jo vaere et sted nå, før de eventuelt kom. Det var han enig i. Men hvor? Det første som slo ham, var kloakken. Men da måtte han ha sagt at de kom hoppende opp fra doen eller sluken i vasken hvis de fikk høre at tennene ikke ble pusset godt nok. Han så for seg endeløse diskusjone­r rundt leggetid framover, der de skulle speide etter Karius og Baktus nedi doen. Nei, det orket han ikke.

Hva om de bare oppsto i løse luften? At de var overalt, alltid, som Heimeverne­t? Nei, da ville han ha mistet kontrollen over alle oppfølging­sspørsmål i årevis framover. Her måtte han vaere smart.

Blikket hans ble stadig tommere, og treåringen ventet på et svar. Han grep til nødløsning­en, den sikre utveien: – Vil du ha is?

Han hadde selvsagt truet med Karius og Baktus.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway