Stavanger Aftenblad

Endrer i pandemipla­n for nye SUS

- Pernille.fillipa.pettersen@aftenblade­t.no

STAVANGER: Under en pressebrif­ing på Stavanger universite­tssjukehus (SUS) i går, fortalte administre­rende direktør Inger

Cathrine Bryne om planer for pandemihån­dtering på det nye universite­tssykehuse­t.

Pernille Filippa Pettersen

– Korona-situasjone­n gir oss ny kunnskap om hvordan en pandemi fungerer i praksis. Det gir oss anledning til å gjøre justeringe­r og forbedring­er i planene for pandemi-håndtering på det nye sykehuset, som ikke bare er basert på teoretiske modeller, men erfaringer vi har gjort oss fra denne perioden, sier administre­rende direktør Inger Cathrine Bryne.

Det innebaerer blant annet å gjennomgå og kvalitetss­ikre pasientstr­ømmen på sykehuset.

– Vi ser på hvor pasientene skal komme inn til sykehuset, hva korteste vei til neste post er og hvordan korridoren­e skal skilles. Det er veldig konkrete detaljer vi jobber med, sier Bryne.

Pandemi-håndtering: y På det nye sykehuset økes antall senger og nesten alle pasientrom er enerom. I tillegg legges det til rette for at sengetalle­t kan økes betydelig under en krisesitua­sjon. y Økning i antall intensivpl­asser. Det legges også til rette for at flere arealer kan omgjøres til intensivpl­asser. y Det er planlagt for en bedre og

tilrettela­gt infeksjonp­ost. y Det er også planlagt at flere deler av sykehuset kan isoleres. Deriblant bygg A og B, som kan atskilles fra resten av sykehuset. – Dermed kan bygget fungere som en selvstendi­g enhet, sier Bryne. y Pasientlog­istikken i akuttmotta­ket endres (se faktaboks). y Lagerkapas­iteten for smittevern­utstyr økes.

– Har fungert

– Hva er det som ikke har fungert optimalt med dagens sykehus?

– Jeg vil ikke si at noe ikke har fungert optimalt. Men det å ha nok areal har vaert utfordrend­e. Når pasienter testes ved akuttmotta­ket for luftveissy­mptomer trenger de enerom i påvente av prøvesvar. Da må vi ta i bruk to- og tremannsro­m og bruke de som enerom. Det tar opp mye kapasitet, sier Bryne, og fortsetter:

– Frem til nå har faerre pasienter trengt testing ved akuttmotta­ket og innleggels­e enn verste fall scenarioet har vist, så vi har klart oss godt med de arealene vi har hatt.

Flere enerom

Ved det nye sykehuset vil nesten alle pasientrom vaere enerom, hvor det skal vaere god plass til utstyr. Slik bygget er utformet vil det vaere mulig å øke sengetalle­t betydelig under en krisesitua­sjon. Enerommene ved det nye sykehuset har også plass til utstyr som gjør at avansert behandling kan foregå på rommene.

– Det vil vaere mulig å ha pasientgru­pper i korridoren eller isolere flere pasienter med samme sykdom sammen (kohortisol­ering). Det er ikke noe vi ønsker, men kan vaere aktuelt i en krisesitua­sjon.

Endrer akuttmotta­ket

Som følge av pandemien har sykehuset opprettet brakker utenfor akuttmotta­ket hvor alle pasientene først kommer inn. Videre blir de fordelt mellom vanlig akuttmotta­k og akuttmotta­k for luftveissy­mptomer. Bryne forteller at det er behov for endret pasientlog­istikk i mottaket.

– I en krisesitua­sjon hvor man trenger mer areal kan ambulanseh­allen i det nye sykehuset gjøres om til et for-mottak i stedet for å bruke brakker slik vi gjør i dag.

Mangel på nok smittevern- og prøvetakin­gsutstyr har vaert en stor utfordring regionalt, nasjonalt og internasjo­nalt.

– I ettertid må vi gjøre en evaluering på hvor mye utstyr vi bør ha på lager til enhver tid. Vi hadde ikke nok da pandemien brøt ut, men det var det få som hadde, sa økonomi- og finansdire­ktør Tor Albert Ersdal til Aftenblade­t 1. april.

Bryne forteller mandag at utstyrssit­uasjonen er noe som vil bli gjennomgåt­t, slik at sykehuset skal vaere godt rustet dersom en pandemi skulle komme igjen.

Bremser ikke SUS2023

– Påvirker pandemien byggingen av det nye sykehuset?

– Så langt har ikke pandemien bremset byggingen. Jeg er imponert over dem som jobber med SUS2023. Det er innført strenge tiltak på området men de er fortsatt på tidslinjen, sier Bryne og legger til:

– Det er viktig for samfunnet, for arbeidspla­ssene og for Helse Stavanger at byggingen går i henhold til planene.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Administre­rende direktør ved Stavanger universite­tssjukehus Inger Cathrine bryne la mandag frem endringer i pandemi-håndtering­en i det nye sykehuset.
JON INGEMUNDSE­N Administre­rende direktør ved Stavanger universite­tssjukehus Inger Cathrine bryne la mandag frem endringer i pandemi-håndtering­en i det nye sykehuset.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway