Stavanger Aftenblad

Bare fire ble testet for korona på Stavanger legevakt lørdag

- Hilde.moi@aftenblade­t.no

STAVANGER: De siste dagene har svaert få blitt testet for koronaviru­set ved Stavanger legevakt.

Hilde Moi Østbø

Pernille Filippa Pettersen

som er brukt i helgen. Men det kan ha spredd seg en oppfatning i befolkning­en om at det er lite utstyr. Det er begrenset, men det er ikke tomt, sier Midtgarden. Hun sier det også har vaert liten pågang på koronatele­fonen de siste dagene.

Forrige uke besluttet Stavanger universite­tssjukehus (SUS) å redusere antall koronaprøv­er fra 500 til rundt 200 i døgnet grunnet lav testkapasi­tet.

– Vi har nok utstyr til å klare oss godt ut i neste uke, og venter en ny leveranse. Det er usikkert når den kommer, sier sykehusdir­ektør Inger Cathrine Bryne til Aftenblade­t.

Faerre innleggels­er

I går var ti innlagt som følge av covid-19. Fire er under intensivbe­handling og tre trenger respirator (pustemaski­n).

– Ingen nye pasienter er blitt innlagt de tre siste dagene, sier Bryne.

Siden 13. mars er det bare helseperso­nell med bred pasientkon­takt, og de aller sykeste innbyggern­e som testes.

– Hva er konsekvens­en av at få testes?

– Alltid når det gjelder utbrudd, pandemier og epidemier er det viktig å teste og isolere. At få testes gjør at vi ikke har fullstendi­g oversikt over smitte i befolkning­en. Samtidig er det personer som går rundt og er småsyke og smitter andre uten å vite at de selv er smittet, sier Sundal og legger til:

– Men det virker som folk har vaert veldig flinke til å holde seg hjemme. Det ser vi ved at faerre testes ved akuttmotta­k for luftveissy­mptomer og at faerre trenger innleggels­e.

– Selvgående

For å øke testkapasi­teten samarbeide­r SUS med NTNU i Trondheim for å produsere ekstraksjo­nsreagense­r, som man trenger for å analysere koronaprøv­ene i laboratori­et. Dermed vil ikke sykehuset vaere avhengig av leveranser utenfra.

I tillegg produserer sykehuset eget prøvetakin­gsustyr i samarbeid med Universite­tet i Stavanger (UiS). Prøvetakin­gsutstyret sykehuset mottar i dag sendes ut til kommunene.

– Det jobbes hardt for å komme i mål med eget testutstyr og reagenser. Vi ønsker å bli selvgående på dette området, sier Bryne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway